Свържете се с нас

Спорт

Топ талантът от Сандански Йордан Янчев: Пчела ме отказа от футбола

Публикувано

на

Националният ре­кордьор на 200 и 400 м св. стил Йордан Янчев е гонил топка­та, преди да влезе в басейна за пръв път. Пчела предрешава бъдещето на момчето от Сандански. Години след сре­щата с насекомото той вече гледа към олимпийските игри в Токио.

„Започнах да тренирам футбол, но още на първия ден ме ужили пчела – разка­за Йордан Янчев. – След това отидох на карате. И там из­карах един ден, защото по­лучих херния и се отказах. Чак после отидох до басей­на. Бях на шест-седем годи­ни. Постепенно се запалих. Започнах да печеля всички медали по състезанията. Но в един момент другите се развиха, а аз си останах същият. Тогава паднаха резултатите. Ми­слех дори да се откажа, защото не се получава­ше. Ала когато се класирах за пър­вото световно първенство при юношите, разбрах, че тук е моето място.“

Пре­ди де­сетина дни Ян­чев счу­пи два от националните рекорда на турнира за младежи „Му­лтинейшън“ в Швейцария. Той стана първият българин, който е плувал 200 м под 1:49,65 мин. 18-годишният национал свали над две се­кунди от своето върхово по­стижение на 400 м и закова новия най-бърз резултат на 3:51,11 мин.

„Очаквах тези по­стижения, но мога и по-добре, защото не бях във върхова форма – разказа Йор­дан Янчев. – Голямата ми цел е европейското първенство за юноши през юли. Ще се опитам да покрия и „А“ норма­тив за олимпи­адата. Вече имам постиг­нати резул­тати за све­тов­ното първен­ство при мъжете, но с моя тре­ньор ще ре­шим дали да участва­ме.“

Младият плувец учи в спортно­то школо на Сандански. Режимът е много нато­варен с две тренировки на ден от по два часа, а между тях за­нимания на чина.

Янчев се готви при наставника Божидар Граматиков. Техният тандем е много успешен и вече дава прекрас­ни резултати.

Данчо е известен със своята мощ на загребване.

Това е причината да избере свободния стил.

„При мен плува­не­то е малко по-различно, защото използвам основно ръце. Още от малък съм много бърз с тях. Затова се спе­циализирах към свободния стил – добавя Янчев. – Харес­вам и съчетаното плуване, но по-рядко го практикувам на състезания.“

Янчев е част от невероят­ната генерация, водена от Антъни Иванов, която започ­на да троши рекорд след ре­корд.

„Плуването в България се разви. Имаме много прогре­сиращи момчета. Преди на световно първенство са хо­дели по двама-трима. Сега за пръв път ще има осем национали с нормати­ви – споделя Янчев. – Много искам да се развия. Целта ми е да замина да уча в САЩ, където има още по-добри усло­вия.“

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Новини

Септември засили Германея към окръжната група

Публикувано

на

Септември показа, че играе феърплей и направи един добър мач срещу Германея (Сапарева баня) като гости. Въпреки, че на домакините от Германея им трябваше победа, в мача имаше тотално превъзходство за отбора на гостите. Много силен мач за Септември, с много положения.

Още в 15-та минута симитличани можеха да водят в резултата. Първият гол беше в 28-мата минута, подаване на Марио Топузов към Кирчо Николов, който на празна врата вкара за 0:1. За втория гол точен бе Марио Топузов, който беше сам срещу вратаря. Кирил Домозетски в 75-та минута вкара третия гол за 0:3.

Домакините имаха един точен удар към вратата.

Стартов състав на Септември: Узунов, Марио Топузов, Вакадинов, Любо Илиев, Тунтев, Влади Гогов, Лулейски, Петров, Дафков, Топузов, Кирчо Николов (Боби Хазуров, Кирил Домозетски)

коментара

Продължете с четенето

Спорт

На стадион „Осогово“ – Кюстендил, се проведе Общинско състезание „БЪРЗИ, СМЕЛИ, СРЪЧНИ“ за момичета и момчета ІІ клас

Публикувано

на

На 22. май на стадион „Осогово“ – Кюстендил, се проведе Общинско състезание „БЪРЗИ, СМЕЛИ, СРЪЧНИ“ за момичета и момчета ІІ клас. В състезанието участваха 5 отбора. Преди старта Бойко Малинов – директор на Обединен детски комплекс – Кюстендил, поздрави участниците и им пожела успех. Да подкрепят малките състезатели бяха дошли много деца, учители и родители. Гости на състезанието бяха Светослав Василев – зам. кмет в Община Кюстендил и Елена Андонова – началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Кюстендил.

Класиране:

1 място –  НУ „Св. Климент Охридски“

2 място – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – І отбор

3 място – ОУ „Даскал Димитри“

Наградите връчи Светослав Василев.

Елена Андонова поздрави участниците и призова децата да продължат да спортуват активно. От РЗИ раздадоха награди за победителите, а за всички имаше пакети с материали за здравословен начин на живот.

За всички участници организаторите бяха подготвили допълнителна игра – пукане на балони.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ