Свържете се с нас

Спорт

Топ талантът от Сандански Йордан Янчев: Пчела ме отказа от футбола

Публикувано

на

Националният ре­кордьор на 200 и 400 м св. стил Йордан Янчев е гонил топка­та, преди да влезе в басейна за пръв път. Пчела предрешава бъдещето на момчето от Сандански. Години след сре­щата с насекомото той вече гледа към олимпийските игри в Токио.

„Започнах да тренирам футбол, но още на първия ден ме ужили пчела – разка­за Йордан Янчев. – След това отидох на карате. И там из­карах един ден, защото по­лучих херния и се отказах. Чак после отидох до басей­на. Бях на шест-седем годи­ни. Постепенно се запалих. Започнах да печеля всички медали по състезанията. Но в един момент другите се развиха, а аз си останах същият. Тогава паднаха резултатите. Ми­слех дори да се откажа, защото не се получава­ше. Ала когато се класирах за пър­вото световно първенство при юношите, разбрах, че тук е моето място.“

Пре­ди де­сетина дни Ян­чев счу­пи два от националните рекорда на турнира за младежи „Му­лтинейшън“ в Швейцария. Той стана първият българин, който е плувал 200 м под 1:49,65 мин. 18-годишният национал свали над две се­кунди от своето върхово по­стижение на 400 м и закова новия най-бърз резултат на 3:51,11 мин.

„Очаквах тези по­стижения, но мога и по-добре, защото не бях във върхова форма – разказа Йор­дан Янчев. – Голямата ми цел е европейското първенство за юноши през юли. Ще се опитам да покрия и „А“ норма­тив за олимпи­адата. Вече имам постиг­нати резул­тати за све­тов­ното първен­ство при мъжете, но с моя тре­ньор ще ре­шим дали да участва­ме.“

Младият плувец учи в спортно­то школо на Сандански. Режимът е много нато­варен с две тренировки на ден от по два часа, а между тях за­нимания на чина.

Янчев се готви при наставника Божидар Граматиков. Техният тандем е много успешен и вече дава прекрас­ни резултати.

Данчо е известен със своята мощ на загребване.

Това е причината да избере свободния стил.

„При мен плува­не­то е малко по-различно, защото използвам основно ръце. Още от малък съм много бърз с тях. Затова се спе­циализирах към свободния стил – добавя Янчев. – Харес­вам и съчетаното плуване, но по-рядко го практикувам на състезания.“

Янчев е част от невероят­ната генерация, водена от Антъни Иванов, която започ­на да троши рекорд след ре­корд.

„Плуването в България се разви. Имаме много прогре­сиращи момчета. Преди на световно първенство са хо­дели по двама-трима. Сега за пръв път ще има осем национали с нормати­ви – споделя Янчев. – Много искам да се развия. Целта ми е да замина да уча в САЩ, където има още по-добри усло­вия.“

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Спорт

Успешно завърши вторият Приятелски футболен турнир на Фондация Българска Памет

Публикувано

на

19 юли 2019 г., Банско. 90 деца от България и Северна Македония се впуснаха в надпреварата за купата на Фондация Българска Памет в Банско. Приятелският футболен турнир е по инициатива и с финансиране на ФБП, като част от дългогодишната стратегия и инвестиции на Фондацията за сближаване на младежите от двете страни на границата.

Второто издание на турнира започна с бурни овации и много настроение и завърши с красиви голови попадения, спортсменско поведение и с впечатляващ финален мач.

Турнирът се проведе на 18 и 19 юли, като в него участват отбори от Якоруда, Доспат, Делчево, Рибново, Долно Дряново, Македонска Каменица и Белица. В последния мач от надпреварата един срещу друг се изправиха отборите на „Македонска Каменица 1“ и „Македонска Каменица 2“, като за купата на Фондацията се пребориха младите футболисти от „Македонска Каменица 1“, а на трето и четвърто място се класираха съответно отборите на „Долно Дряново“ и „Македония 4“.

Двудневният приятелският футболен турнир е поредна инициатива на Фондация Българска Памет за трансгранично сътрудничество с Република Северна Македония. Сред последните проекти, организирани от Фондацията и насочени към европейска интеграция и сближаване на хората от двете страни на границата са посещението на Европейския парламент на младежи от С. Македония, семинарът по „Иновации, прогрес и дигитален свят“ за над 250 младежи от Струмица и Делчево, образователни екскурзии и семинари в София, съвместни празнични чествания и инвестиции в доизграждането на един от най-големите храмове в РС Македония, който ще бъде открит съвсем скоро с подкрепата на д-р Милен Врабевски.

Фондация „Българска памет“

Фондация „Българска памет“ е учредена през 2007 г. от д-р Милен Врабевски. Тя се занимава с разработването на креативни европейски проекти, както и с инициативи за съхраняване на българското културно наследство, историческа памет и национално самочувствие. Приоритетите на фондацията се реализират в четири основни направления: Утвърждаване на националното чувство у най-младите, чрез инициативи за опазване на културно-историческото наследство; Инициативи за борба с демографската криза в България; Образователни инициативи за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора; Инициативи за изграждане на икономика на знанието и реализация на младите хора в България. Фондацията подкрепя национално отговорни инициативи в духа на демократичните ценности на Обединена Европа – плурализъм, толерантност, автономност и съгласие.

коментара

Продължете с четенето

Спорт

Честито! Футболния отбор на ОбУ „Христо Ботев“- село Долно Дряново спечели 3-то място на Международния футболен турнир Банско 2019г.

Публикувано

на

Футболния отбор на ОбУ „Христо Ботев“- село Долно Дряново спечели 3-то място на Международния футболен турнир Банско 2019г.

Днес организираният и финансиран от Фондация „Българска памет“ турнир завърши второто си издание, в което участваха 10 отбора от Северна Македония и България, а участниците бяха над 100 деца.

Преди финалната класация футболният отбор на ОбУ ‘Христо Ботев“ – Долно Дряново изигра 4 мача. С три победи и една загуба отбора на Рахим Арнаудов  се класира втори в групата след постигнатите резултати:

Долно Дряново -Доспат 4-1, Долно Дряново – гр.Делчево /С.Македония/ 2-ри отбор 9-2, Д. Дряново – гр. Делчево първи отбор 7-2, Д. Дряново – Македонска Каменица 1-4.

С бурни овации и отлично настроение бе открито миналият ден второто издание на Приятелския футболен турнир на Фондация Българска Памет по инициатива и с финансирането на д-р Милен Врабевски.

Повече от 100 деца от България и Македония се впуснаха в надпреварата за купата на Фондацията в Банско.

Инициативата бе част от дългодишната стратегия и инвестиции на д-р Милен Врабевски за сближаване на младежите от двете страни на границата.

Първият ден от приятелското съревнование приключи с красиви изпълнения, спортсменско поведение и невероятни голове, на които Лео Меси и Кристиано Роналдо може само да завидят.

Турнирът се проведе между 18 и 19 юли, като в него тази година участваха отбори от Якоруда, Доспат, Делчево, Рибново, Долно Дряново, Македонска Каменица и Белица.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ