Рекордното количество котрабандни цигари задържани на Кулата

контрабанда цигари

Близо 600 мастербокса контрабандни цигари, укрити в специално пригодени за целта палети, бяха иззети при реализирана тази нощ операция на ГКПП – Кулата. Главен комисар Светлозар Лазаров, заедно със зам.-директора на Агенция „Митници” Румен Данев, дадоха подробности около проведената съвместна операция.

По думите на главен комисар Лазаров минути след полунощ днес на влизане в страната от Гърция на ГКПП-Кулата екип по противодействие на контрабандата, нарушенията и престъпленията, свързани с ДДС и вътрешнообщностното придобиване на стоки в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич спрял за  проверка товарен автомобил „Ивеко”. Тирът бил с румънска регистрация и шофиран от  36-годишен румънски гражданин и по документи превозвал за Румъния изолационни плоскости за под, фабрично опаковани в палети. След селектиране била извършена проверка с рентген, при която нередности не били открити. Последвала проверка с ендоскоп, който дал показания за наличие на предмети, различни от превозваните във вътрешността на товара. Щателната митническа проверка изяснила, че във вътрешността на палетите, на мястото на изолационния материал, били укрити близо 600 мастербокса /6 милиона къса/ цигари без акцизен бандерол от марката „Голд класик”. Главният секретар на МВР поясни, че за случая е уведомен дежурен прокурор на Окръжна прокуратура – Благоевград, стартирани са процесуално-следствени действия и румънският гражданин е задържан в рамките на 24 часа. Той отдаде заслуженото на изградения и добре работещ интегрален модел между ГД „Гранична полиция” и Агенция „Митници” и припомни, че само от началото на годината това е трети случай на задържано голямо количество цигари без бандерол.

Заместник-директорът на Агенция „Митници” Румен Данев допълни, че тази операция доказва професионализма на изградените екипи, защото пренасяната контрабандна стока е била много добре замаскирана и трудно откриваема. Данев посочи, че панелите са фабрично опаковани с ламарина и битумно покритие, именно за да не може при пролъчване с рентген да бъдат открити укритите в тях цигари. Заместник-директорът на Агенция „Митници” обобщи, че в този случай е предотвратена щета за бюджета в размер на 1,146 млн. лв. (акциз, ДДС и мито при производствена цена от 0,30 лв. за кутия), от които само неплатеният акциз би бил в размер на 894 хил. лв./ Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене