7 май – Международен ден на радиото и телевизията – Разговаряме с д-р Росинка Проданова, дългогодишен журналист в Радио Благоевград

Росинка Проданова е магистър по икономика и икономическа журналистика от УНСС – София,  водещ, репортер и отговорен редактор в Радио Благоевград в последните  три десетилетия,  доктор по социология, преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Носител е на множество награди и отличия, сред които наградата на Съюза на българските журналисти „Златно перо“ и индивидуалната награда „Сирак Скитник“ на БНР за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия.

Здравейте и честит празник!

– Здравейте, честит празник на всички колеги!

Радвам се, че „Топ Преса“ забеляза този ден и му обръща специално внимание. Нека все пак да споменем, че 7 май се смята за рожден ден на радиото, защото  на 7 май 1895 година,  руският учен Александър Попов демонстрира своето изобретение – уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник. Така апаратът на Попов дава възможност за първи път в света да се приемат радиосигнали, носещи информация чрез радиовълни и отваря пътя към създаването на други радиоустройства.

По-късно е решено 7 май да се приеме и за рождена дата на телевизията. Така дата остава в празничния ни календар.

Сега към работата на журналиста и особено на радиожурналиста в регионалната обществена медия, каквато е Радио Благоевград и с която е свързан Вашият близо 30-ет годишен професионален път. Как бихте я определили?

– Като интересна, динамична, отговорна,  трудна и …..прекрасна! Преди години колега ми каза :„ усещаш  как стрелката на часовника те боде в гърба във всеки миг“, защото животът „по радиото” е в реално време. За радиожурналиста в регионална медия има и „добавка” – различните „роли“, които изпълняваме  – на водещ, репортер,  редактор, организатор.

Всеки ден е различен, изпълнен със срещи, журналистически и организационни  задачи, с часове пред микрофона и работа „на терен”. Много харесвам работата на репортера и смятам, че съм се опазила от илюзорната слава на водещия в студиото. С изключително уважение съм към слушателите и през годините се убедих, че всяка изречена дума в ефира е чута. Радвам се, когато слушателите са активни по време на предаването, което водя. Връзката с тях е чрез телефоните в студиото и те веднага без проблем „влизат“ в ефир. Имала съм развълнувани слушатели, ядосани и несъгласни с чутото, възторжени и такива, които не го харесват. Това за мен е знак, че съм си свършила добре работата като журналист. Слушателите  ценят много и когато отидеш при тях на място, там където живеят и работят. Затова пътувам в региона, имам страхотни приятели в различни  населени места. Имам и „телефонни“ приятели – такива, с които не се познаваме лично, но сме на „ти“, когато разговаряме по телефона „във“ и „извън“ ефира.

Най-интересната Ви случка през тези години  работата в радиото?

– Интересни  случки – много и различни. Като тази, свързана с песента „Психопат“ на една от най-популярните български хип-хоп групи „Ъпсурт“. Така и не разбрах как е станало това, но песента започва с част от мой разговор със слушател в предаването „По първи петли“ на БНР, което се излъчва от студиото на Радио Благоевград всеки вторник между 4.00 и 6.00 часа сутринта в ефира на „Хоризонт“.  Имах идея да потърся групата, за да разбера как е протекъл творческият процес при тях и как са стигнали до този разговор, но все не ми стигаше времето. Вече всичко е в миналото и ……в историята.

От опита през тези 30 години, какво може да кажете за медиите и за журналистическата професия преди и след социалните и икономическите промени от 1989 година?

– Настъпиха сериозни промени в цялото общество и в нашата работа. Дълги години имахме едно радио, една телевизия, един вестник. След  1989 година настана  „бум“ на медийната сергия. Родиха са много  радиостанции, някои вече ги няма в ефира, но се появиха други, практиката наложи радиоверигите. Радио Благоевград, като част от БНР, остана единствената професионална медия в Югозапада и успя да запази лидерската си позиция. Същото важи и за БНТ…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене