Свържете се с нас

Интервюта

7 май – Международен ден на радиото и телевизията – Разговаряме с д-р Росинка Проданова, дългогодишен журналист в Радио Благоевград

Публикувано

на

Росинка Проданова е магистър по икономика и икономическа журналистика от УНСС – София,  водещ, репортер и отговорен редактор в Радио Благоевград в последните  три десетилетия,  доктор по социология, преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Носител е на множество награди и отличия, сред които наградата на Съюза на българските журналисти „Златно перо“ и индивидуалната награда „Сирак Скитник“ на БНР за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия.

Здравейте и честит празник!

– Здравейте, честит празник на всички колеги!

Радвам се, че „Топ Преса“ забеляза този ден и му обръща специално внимание. Нека все пак да споменем, че 7 май се смята за рожден ден на радиото, защото  на 7 май 1895 година,  руският учен Александър Попов демонстрира своето изобретение – уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник. Така апаратът на Попов дава възможност за първи път в света да се приемат радиосигнали, носещи информация чрез радиовълни и отваря пътя към създаването на други радиоустройства.

По-късно е решено 7 май да се приеме и за рождена дата на телевизията. Така дата остава в празничния ни календар.

Сега към работата на журналиста и особено на радиожурналиста в регионалната обществена медия, каквато е Радио Благоевград и с която е свързан Вашият близо 30-ет годишен професионален път. Как бихте я определили?

– Като интересна, динамична, отговорна,  трудна и …..прекрасна! Преди години колега ми каза :„ усещаш  как стрелката на часовника те боде в гърба във всеки миг“, защото животът „по радиото” е в реално време. За радиожурналиста в регионална медия има и „добавка” – различните „роли“, които изпълняваме  – на водещ, репортер,  редактор, организатор.

Всеки ден е различен, изпълнен със срещи, журналистически и организационни  задачи, с часове пред микрофона и работа „на терен”. Много харесвам работата на репортера и смятам, че съм се опазила от илюзорната слава на водещия в студиото. С изключително уважение съм към слушателите и през годините се убедих, че всяка изречена дума в ефира е чута. Радвам се, когато слушателите са активни по време на предаването, което водя. Връзката с тях е чрез телефоните в студиото и те веднага без проблем „влизат“ в ефир. Имала съм развълнувани слушатели, ядосани и несъгласни с чутото, възторжени и такива, които не го харесват. Това за мен е знак, че съм си свършила добре работата като журналист. Слушателите  ценят много и когато отидеш при тях на място, там където живеят и работят. Затова пътувам в региона, имам страхотни приятели в различни  населени места. Имам и „телефонни“ приятели – такива, с които не се познаваме лично, но сме на „ти“, когато разговаряме по телефона „във“ и „извън“ ефира.

Най-интересната Ви случка през тези години  работата в радиото?

– Интересни  случки – много и различни. Като тази, свързана с песента „Психопат“ на една от най-популярните български хип-хоп групи „Ъпсурт“. Така и не разбрах как е станало това, но песента започва с част от мой разговор със слушател в предаването „По първи петли“ на БНР, което се излъчва от студиото на Радио Благоевград всеки вторник между 4.00 и 6.00 часа сутринта в ефира на „Хоризонт“.  Имах идея да потърся групата, за да разбера как е протекъл творческият процес при тях и как са стигнали до този разговор, но все не ми стигаше времето. Вече всичко е в миналото и ……в историята.

От опита през тези 30 години, какво може да кажете за медиите и за журналистическата професия преди и след социалните и икономическите промени от 1989 година?

– Настъпиха сериозни промени в цялото общество и в нашата работа. Дълги години имахме едно радио, една телевизия, един вестник. След  1989 година настана  „бум“ на медийната сергия. Родиха са много  радиостанции, някои вече ги няма в ефира, но се появиха други, практиката наложи радиоверигите. Радио Благоевград, като част от БНР, остана единствената професионална медия в Югозапада и успя да запази лидерската си позиция. Същото важи и за БНТ…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

коментара

Реклама
loading...

Интервюта

Първо в Топ Преса! Генерал от Тешово командва втора Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора!

Публикувано

на

„Генерал от с. Тешово командва 2-ра Тунджанска механизирана бригада в гр. Стара Загора”.

Бригаден генерал Стоян Шопов встъпи на 15 август, в длъжност „Командир на 2-ра механизирана бригада”. Той прие длъжността от досегашния командир бригаден генерал Костадин Кузмов. На тържествения ритуал, който се проведе в района на Тунджанската механизирана бригада в гр. Стара Загора, присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, както и офицери и цивилни служители от командването на Сухопътните войски.
Генерал-майор Михаил Попов поздрави новия командир на бригадата и му пожела бъдещи успехи на командирското поприще.
Бригаден генерал Стоян Шопов благодари за оказаното доверие и за подкрепата на досегашния си командир, за споделения опит по време на службата и за здраво поставените основи, върху които военнослужещите от бригадата да стъпят и да продължат да надграждат. Той заяви, че личният състав притежава потенциал и способности за успешно справяне с предизвикателствата и изрази увереност, че „бригадата ще пребъде като елитно формирование от състава на Сухопътните войски“.

Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш на формированията от бригадата и официално подписване и утвърждаване на Акта за сдаване и приемане на длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада”.

Бригаден генерал Стоян Шопов е роден през 1970 г. в с. Тешово, Благоевградска област, където завършва основното си образование. След завършване на средното си образование в Техникум по електротехника в град Гоце Делчев е приет в Техническия университет в София през 1988 г., но по тогавашните закони е трябвало да отбие войнишката си служба преди да поеме по студентския път. 

ОТКРОВЕНО И СУПЕР ИНТЕРЕСНО ИНТЕРВЮ С БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ СТОЯН ШОПОВ ОЧАКВАЙТЕ ТОЗИ ПЕТЪК СПЕЦИАЛНО ЗА ВЕСТНИК ТОП ПРЕСА – ЮГОЗАПАДНИЯТ ТАБЛОИД! 

коментара

Продължете с четенето

ГЕРБ

Общинският съветник от ГЕРБ – Благоевград, Красимир Роячки: Камбитов е първият кмет, който си е от града. Това веднага си пролича, защото нещата видимо се получават!

Публикувано

на

Следващия мандат продължаваме с подобренията!

Срещаме се с Красимир Роячки във връзка с подлеза, който ще се изгражда в квартал Грамада. Вие сте от този квартал. Хората Ви уважават там, радчитат на вас. Правите каквото можете за грамаждани. На последната сесия на Общински съвет бяхте доста изнервен изнервен…

– Разбира се. Как може да се говорят такива глупости от трибуната на Общински съвет.

Във видеото, вие завършихте с това, че хората чакат този подлез от 40 години.

– Да. Действително хората го чакат от много време. Имахме дълги забавяния в проектите, но сега всичко е наред. Имаме разписано от пожарната становище, така че започваме изграждането от октомври. Явно човекът, който присъстваше в залата и казваше, че подлеза не е полезен и не трябва да го има, има складова база в региона и иска да минават камионите му през квартала. Това е жилищен квартал, не е промишлена зона. Камионите ще минават само през ул. „Св. Климент Охридски“, която е с удебелен слой асфалт. Умишлено при изграждането и сложихме по-голям слой асфалт. Там е подходящо за камиони. Останалата част от квартала не е пригодена за тежкотоварни камиони. Когато се направи подлеза, движението на тежкотоварни камиони в квартала, където е пълно с деца, ще бъде забранено. Те ще минават само през ул. „Климент Охридски“ до Топливо или Пиринснаб. Това ще е разрешеното трасе за преминаване. Идваха хора и обявиха мотиви, че пожарната не могла да мине от там. Пожарната когато има прелез не минава по принцип. Има риск да я хване бариерата. Това не е кръстовище, през което може да пусне алармата и да продължи. Пожарната и сега заобикаля когато има инцидент. Сега ще стане по-удобно, защото малката кола ще може да минава директно и ще може по-бързо да стига до нуждаещи се при евентуален инцидент.

Тоест за пореден път се натъкваме на хора подстрекавани от опозицията и се изказват неподготвени.

– Абсолютно. Аз слушах много внимателно този човек който говореше против и все едно слушах думите на Злата Ризова да излизат от неговата уста. Нашата колежка, която е против целият свят не само против подлеза. Тя самата е гласувала два пъти за този прелез. Как сега от един път преди изборите започна да е против прелеза. Как така питам аз? На нея налага ли и се сутрин бързайки за работа да чака бариерата на прелеза? Има един израз сред грамаждани: „Половината живот ни мина на тази бариера“. Така че мисля, че това е сериозен проблем за хората. Особено за работещите хора, които бързат. Това чакане на бариерата е изнервящо. С изграждането на подлеза ще стане и по-безопасно преминаването на пешеходците не само на превозните средства. Инцидентите надявам се ще са по-малко. Мисля че проекта е хубав….

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.-председател на редакционния съвет на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ