Свържете се с нас

Бизнес

Новият инвестиционен хит в Сапарева баня са старческите домове

Публикувано

на

Наплив от желаещи да строят старчески домове е регистриран в Сапарева баня. Само за последния месец са подадени 4 комплекта документи в Общинска администрация за отреждане право на строеж.  

От Общинска администрация потвърдиха информацията, но не назоваха фирмите кандидатки.

Репортер на „Струма” научи, че една от фирмите – „Тонал” ЕООД е регистирана през 2013 г. в Перник, но през 2014 г. е сменила адресната регистрация на ул. „Победа” 36 в Сапарева баня. На тази улица живее бившият кмет на общината Сашо Иванов. Попитан кои са собствениците на фирмата, регистрирана на неговата улица, екскметът отговори: „На същия адрес живеят двама братя, единият от които в момента е в чужбина. Не виждам други хора в къщата им”.

Както „Струма” писа, фирма „Тонал” поиска разрешение от общината да използва минерална вода за планирания старчески дом. Общинските съветници на свое заседание отказаха разрешението с мотива, че все още не е започнат строеж, а и количеството минерална вода е малко. Приоритет за ползване на минералната вода са големи обекти, които ще изграждат големи хотели.

Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев коментира големия интерес за построяване на старчески домове в курортният град така: „От Държавен фонд „Земеделие” се отпускат средства за построяване на старчески домове и други социални заведения. Тези, които имат възможност, се възползват от предоставената им възможност”.

Бившият кмет на Сапарева баня Сашо Иванов, който управлява курортната община 4 мандата, също направи коментар: „В момента приоритет по европейските фондове са изграждане на старчески домове и други социални заведения. Доскоро приоритет бяха къщите за гости с цел да се развият селските райони. Построените къщи са длъжни 5 г. да извършват дейността, за която са отпуснати средствата. След този срок най- вероятно е старческите домове да се превърнат в къщи за гости”.

Както „Струма” писа, фолкпевецът Борис Дали, който е роден в Бобов дол, купи за 200 000 лв. етаж от затворената преди години общинска болница. По европейска програма са му отпуснати 200 000 евро, с които да построи старческия дом.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

коментара

Бизнес

Македонски домати удрят земеделците от Сандански и Петрич с дъмпинг, цените паднаха драстично

Публикувано

на

Цената на оранжерийните домати на едро в района на Сандански и Петрич се срина до рекордните 50 ст. за килограм първо качество за най-търсения розов домат, оплакаха се производители пред „Струма“. За по-малко от десетина дни цената е паднала почти двойно, а една от причините е, че прекупвачите не купуват или манипулират така цената, или пазарът е наводнен със стока, предполагат земеделците. Парадоксът е, че на фона на ниските цени на едро в търговските вериги килограм домати се продава за 2.50 лв. до 3.40 лв. за килограм, в зависимост от сорта и качеството. Зеленчукопроизводителите са в паника, репортер на „Струма“ се срещна с няколко земеделци.

 Васил Георгиев, един от първите зеленчукопроизводители в района на Сандански, коментира ситуацията така: „Не знам каква е причината за падането на цената на доматите. Но за мен това не е нормално. Вкарва се евтин домат от съседна Македония и за това нашият не се търси. Прекупвачите отказват да купуват. Преди два дни ми предлагаха дори цена от 50 стотинки за килограм, тогава отказах да ги предам. Вчера идват прекупвачите и ми обявяват цена от… 60 стотинки!!! Това, ако не е гавра с нашия труд, не знам как да го определя“, ядосва се Васил. Ангел  Петров, който за първи път тази година се занимава със зеленчукопроизводство, бе  лаконичен: „Вложил съм близо 15 000  лева, за да построя оранжерията, сега при цени от 50-60 стотинки на килограм каква печалба да реализирам, за да покрия част от задълженията си?“, пита риторично той. Емил Йорданов, който търгува със зеленчуци, обясни, че на борсата в Кърналово се предлагат домати на едро, като цената е между 50 и 80  стотинки на кило, независимо от качеството. Ние не сме виновни, че цената пада. В момента другите прекупвачи спряха да купуват заради ниската цена и наводнения с вносна стока пазар в София. Основният поминък на хората в селата Вълково, Струма, Лебница, Дамяница, Ново Делчево, община Сандански, и в Рибник, Старчево, Кърналово, Рупите, община Петрич, е отглеждане на зеленчуци.

„Такъв срив на цените досега не е регистриран”, смята Георги Петров, който припомни ,че през миналата година също е паднала цената, но най-ниската е била 60 стотинки за килограм. Тогава единодушно те са решили да не берат и продават. За близо седмица ситуацията се е нормализирала. Сега зеленчукопроизводителите са в кампания за беритба на домати. „Загубите, които ще реализират, са големи”, жалва се Г. Петров.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

ДФ „Земеделие“ от 15-ти юли започва втори прием по държавната помощ за излъганите тютюнопроизводители с неплатена продукция от фирмите „Исперих – БТ“ АД за реколта 2010 г. и „Лийв Табако А. Михайлидис“ АД – за 2016 г.

Публикувано

на

Излъганите от некоректните фирми изкупвачки чиято продукция не е била платена от „Исперих – БТ“ АД за реколта 2010 г. и „Лийв Табако А. Михайлидис“ АД  – за 2016 г. ще получат още 1,1 млн. лв. помощ.

Това реши на последното си заседание Управителният съвет на ДФЗ, съобщиха от пресслужбата на Фонда.

За помоща сега могат да кандидатстват тютюнопроизводителите, които не са имали възможност да подадат заявления за подпомагане по време на първия прием по схемата, който беше от 15 април до 10 май тази година.

Заявленията по втория прием ще се приемат от 15 юли до 15 август.

Документите трябва да се подават лично или чрез упълномощено лице в областните дирекции на Фонда по постоянен адрес за физическите лица и по адрес на управление за юридическите лица.

„До 30 август 2019 г. е срокът за окончателно представяне на изискуеми документи. Срокът за изплащане на помощта е до 10 работни дни след приема на заявленията и представянето на всички изискуеми документи.“

Земеделските стопани, които могат да кандидатстват сега за помощ de minimis, трябва да са вписани в публичния регистър на тютюнопроизводителите в Министерството на земеделието, храните и горите за 2019 г., както и да имат сключени договори за изкупуване на суров тютюн и приемо-предавателни протоколи за реколта 2010 с „Исперих – БТ“ АД и с „Лийв Табако А. Михайлидис“ АД за реколта 2016.

Общият размер на предоставените на едно лице или предприятие помощи по схема de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро (48 895,75 лв.) за период от три последователни бюджетни години (2017 г. – 2019 г.), уточниха от Фонда.

Размерът на помощта de minimis за тютюнопроизводителите, претърпели финансови щети от предходни години, е 3,2 млн. лв.

След първия прием по схемата бяха изплатени над 2,1 млн. лв., а оставащата сума е близо 1,1 млн. лв.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ