Половината от къщите за гости с европари в община Борино са на роднини на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ

Зам. – директорът на ДФЗ, одобрявал проектите, е в листата на ДПС за евроизборите

Половината от къщите за гости с европари в община Борино са на роднини на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, показва разследване. Той е водач на партийната листа на предстоящите европейски избори.

Общо проектите с къщи за гости в Борино по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 са осем, според последната справка, публикувана от Държавен фонд „Земеделие“.

От тях пет проекта за около 1 млн. лв., финансирани по ПРСР, се управляват от балдъзата и шурея на Мустафа Карадайъ. Семейният хотел „Аркадия“, изграден с пари по САПАРД, пък се ръководи от брат му и майка му.

Освен това шуреят на лидера на ДПС Невредин Кючюк редовно печели обществени поръчки на община Борино. Фирмата му “Виденица 2004” е изпълнила договори за над 3.5 млн. лв. Друга част от обществените поръчки в региона се печели от фирмата на брата на Карадайъ – Ахмед. Неговата фирма “Комерс-Борино” е спечелила поръчки за 1.3 млн. лв..

Къщите за гости на родата на Карадайъ

„Чала тур“ ЕООД печели 244 530 лв. с проект за изграждане на вилно селище за селски туризъм в местността „Подмолата“ в село Чала. Фирмата е еднолична собственост на Невредин Кючюк, показва справка в Търговския регистър. Той е брат на съпругата на Карадайъ – Джеврие, и шурей на лидера на ДПС.

„Чала инвест“ ООД печели 391 160 лв. за изграждане на къща за гости за селски туризъм в село Чала. Дружеството е собственост на Затие Караахмед (670 лв.) и Димитър Бойкинов (330 лв.), показва справка в Търговския регистър. Затие Караахмед е сестра на съпругата на Карадайъ – Джеврие, и балдъза на лидера на ДПС. Освен това Затие Караахмед е и съпруга на кмета на общината Мустафа Караахмед.

„Трока“ ЕООД печели проект за 128 290 лв.за изграждане на къща за гости в местността „Кастръкли“ в село Борино. Фирмата е еднолична собственост на Гюлтен Кючюк, показва справка в Търговския регистър. Гюлтен Кючюк е съпруга на Невредин Кючюк, който е брат на съпругата на лидера на ДПС.

„Извора Инвест“ ЕООД печели проект за 281 321 лв. за преустройство на къща за гости и покупка на транспортни средства. Същата фирма има още един проект за 38 968 лв. за благоустрояване и озеленяване на къща за гости и закупуване на средства за неземеделска дейност.  „Извора Инвест“ е собственост на Джамиле Ахмедова и но се управлява от Затие Караахмед.

За да не бъде толкова очевидна концентрацията на европроекти в едни и същи лица, фирмите първоначално са оформени на подставени лица, но впоследствие са придобити от Затие Караахмед, Невредин Кючюк и жена му Гюлтен Кючюк, показва Търговският регистър. Изследването на имотните сделки потвърждава, че още от самото начало зад тези проекти са стояли роднините на Карадайъ.

Майката на лидера на ДПС – Айше Карадайъ, пък печели пари по предприсъединителната програма САПАРД за семейния хотел „Аркадия“. Той се управлява от брата на Карадайъ – Ахмед.

Всички къщи са оформени в един комплекс, който се предлага в интернет като „Вили Чала“. Даденият телефон за контакти е на сестрата на жената на Карадайъ и съпруга на кмета на община Борино Зетие Караахмед. Цените за ползване са по договаряне.

Финансирането на обекти на свързани лица е забранено по правилата на ПРСР, защото идеята на програмата е да подпомага малкия местен бизнес, а не роднините на политици, които да изграждат туристически комплекси.

И поръчките на общината на фамилията

Фирмата на брата на съпругата на лидера на ДПС Невредин Кючюк “Виденица 2004” е изпълнила обществени поръчки в община Борино за над 3.5 милиона лв. самостоятелно или в консорциуми през последните години.

Мустафа Карадайъ има брат Ахмед, който е общински съветник в Борино и председател на общинската структура на ДПС. Неговата фирма “Комерс-Борино” е спечелила обществени поръчки за 1.3 млн. лв. в региона.

Музамер Ахмедов е шурей на Ахмед Карадайъ. Той е назначен за зам.-кмет на община Борино с ресор „стихийни бедствия“.

Останалите къщи за гости в Борино

Според последния публикуван списък на Държавен фонд „Земеделие“ още четири проекта за къщи за гости са финансирани в община Борино за програмния период 2007 – 2013 г.

„Тим Борино“ ЕООД печели проект за 391 160 лв. за строително-монтажни работи и обзавеждане на къщи за гости в местност „Кастракли“ в землище село Борино. Фирмата е собственост на общинския съветник от ГЕРБ Джамал Реджепов Асанов.

Местният бизнесмен и концесионер на ловни стопанства Стефан Даскалов пък е обновил ловния си дом с евросредства под прикритието на къща за гости на фирмата на дъщеря си. Най-вероятно става въпрос  за фирма „Феркад“ ООД, която печели 391 160 лв. за семеен хотел в местност „Водна кула“ в землището на село  Борино. Фирмата е собственост на Мирела Стефанова Даскалова.

Последният проект, спечелен за къща за гости в община Борино по ПРСР 2007 – 2013 г., според списъка на ДФЗ, е на „Акрима Инвест“ за 371 182 лв. Той е за изграждане на туристическа база „Балабанци“ в село Ягодина, община Борино. Фирмата е собственост на Александър Стоянов Велков и Росен Асенов Терзиев, показва справка в Търговския регистър.

Кой одобрява парите?

Зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Атидже Алиева – Вели отговаря във фонда за Програмата за развитие на селските райони от години. Финансирането на къщите за гости е по ПРСР.

В момента Вели е пета в листата на ДПС на предстоящите евроизбори.

Атидже Алиева – Вели няма нито къща за гости, нито дори апартамент в София, но баща ѝ е закупил луксозен апартамент в София, който тя ползва.

Вели е в отпуск и по тази причина от ДФЗ обясниха, че няма кой да коментира твърденията за нея.

При представянето на листата на ДПС Атидже Алиева – Вели се описа кратко така: „Работя в сектор „Земеделие“ от 12 години с основна дейност европейско финансиране“.  Водачът на листата Мустафа Карадайъ обяви, че залагат на младите, защото „те знаят и могат“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене