ЦИК отново установи нарушения при Марешки

Спира разпространението на 300 000 брошури на „Аптеки Марешки“, агитиращи за евроизборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) отново откри нарушение на правилата за водене на предизборна кампания от страна на лидера на „Вола” Веселин Марешки. Този път реакцията е по повод сигнал на Красимир Запрянов – пълномощник на ВМРО, в който се излагат твърдения за нарушаване на правилата за провеждане на предизборната кампания от коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“, изразяващи се в разпространение на материали – брошура със заглавие „Аптеки Марешки“, като под заглавието е изписан текст „Веселин Марешки: Да изберем български родолюбци, вместо депутати – безродници“).

Брошурата представлява търговска реклама, с която се извършват политически внушения, което представлява нарушение на разпоредбата на чл. 192 от Изборния кодекс (ИК).

Както BIG5 съобщи преди седмица, в търговските обекти на аптеки „Марешки“ и бензиностанции „VM Petroleum“ се издават фискални бонове, като на гърба на всеки от тях е изписано „ВОЛЯ“ и отдолу „проект на Веселин Марешки“. Този сигнал също е постъпил в ЦИК.

Марешки с политическа агитация и корпоративна реклама на касовите бележки

Централната избирателна комисия е установила следните нарушения:

Разпространяваните брошури представляват агитационни материали по смисъла на чл. 183, ал. 1 ИК. Това се установява от съдържанието на брошурата, тъй като на корицата на същата след надписа „Аптеки Марешки“ следва текстът „Веселин Марешки: Да изберем български родолюбци, вместо депутати – безродници“ с лика на Веселин Марешки, който съдържа по същество призив за подкрепа в полза на коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“. Втора страница от брошурата също съдържа призив за подкрепа на Веселин Марешки и „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ и надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“. Съгласно § 1, т. 17 от ДР на ИК предизборна агитация е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори, поради което Централната избирателна комисия приема, че разпространяваните брошури са агитационни материали на коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“.

ЦИК приема, че в разпространените брошури в тираж 300 000 бр. (безплатно издание), бр. 5, май 2019 г., представляващи агитационни материали, не се съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, която информация да заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ (корицата на брошурата) на агитационния материал и да е разположена в обособено поле, което представлява нарушение на разпоредбата на чл. 183, ал. 2 ИК.

Централната избирателна комисия счита, че представеният касов бон с надпис на гърба му „Воля – проект на Веселин Марешки“, издаден от „Аптеки Марешки”, не съдържа предизборна агитация по смисъла на Изборния кодекс, тъй като съгласно § 1, т. 17 от ДР на ИК наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смята за агитация по смисъла на Кодекса.

ЦИК постаноавява съставяне на акт за установеното нарушение на Веселин Марешки и спиране на разпространението на 300 000 броя брошури със заглавие „Аптеки Марешки“ от коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“.

Марешки открадна емблемата на ВВС. Ген. Шивиков: Не сквернете българските ВВС, господа от фалшивите родолюбци!

big5.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене