Свържете се с нас

Политика

ЦИК отново установи нарушения при Марешки

Публикувано

на

Спира разпространението на 300 000 брошури на „Аптеки Марешки“, агитиращи за евроизборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) отново откри нарушение на правилата за водене на предизборна кампания от страна на лидера на „Вола” Веселин Марешки. Този път реакцията е по повод сигнал на Красимир Запрянов – пълномощник на ВМРО, в който се излагат твърдения за нарушаване на правилата за провеждане на предизборната кампания от коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“, изразяващи се в разпространение на материали – брошура със заглавие „Аптеки Марешки“, като под заглавието е изписан текст „Веселин Марешки: Да изберем български родолюбци, вместо депутати – безродници“).

Брошурата представлява търговска реклама, с която се извършват политически внушения, което представлява нарушение на разпоредбата на чл. 192 от Изборния кодекс (ИК).

Както BIG5 съобщи преди седмица, в търговските обекти на аптеки „Марешки“ и бензиностанции „VM Petroleum“ се издават фискални бонове, като на гърба на всеки от тях е изписано „ВОЛЯ“ и отдолу „проект на Веселин Марешки“. Този сигнал също е постъпил в ЦИК.

Марешки с политическа агитация и корпоративна реклама на касовите бележки

Централната избирателна комисия е установила следните нарушения:

Разпространяваните брошури представляват агитационни материали по смисъла на чл. 183, ал. 1 ИК. Това се установява от съдържанието на брошурата, тъй като на корицата на същата след надписа „Аптеки Марешки“ следва текстът „Веселин Марешки: Да изберем български родолюбци, вместо депутати – безродници“ с лика на Веселин Марешки, който съдържа по същество призив за подкрепа в полза на коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“. Втора страница от брошурата също съдържа призив за подкрепа на Веселин Марешки и „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ и надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“. Съгласно § 1, т. 17 от ДР на ИК предизборна агитация е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори, поради което Централната избирателна комисия приема, че разпространяваните брошури са агитационни материали на коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“.

ЦИК приема, че в разпространените брошури в тираж 300 000 бр. (безплатно издание), бр. 5, май 2019 г., представляващи агитационни материали, не се съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, която информация да заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ (корицата на брошурата) на агитационния материал и да е разположена в обособено поле, което представлява нарушение на разпоредбата на чл. 183, ал. 2 ИК.

Централната избирателна комисия счита, че представеният касов бон с надпис на гърба му „Воля – проект на Веселин Марешки“, издаден от „Аптеки Марешки”, не съдържа предизборна агитация по смисъла на Изборния кодекс, тъй като съгласно § 1, т. 17 от ДР на ИК наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смята за агитация по смисъла на Кодекса.

ЦИК постаноавява съставяне на акт за установеното нарушение на Веселин Марешки и спиране на разпространението на 300 000 броя брошури със заглавие „Аптеки Марешки“ от коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“.

Марешки открадна емблемата на ВВС. Ген. Шивиков: Не сквернете българските ВВС, господа от фалшивите родолюбци!

big5.bg

коментара

Политика

В основата на отстраняването на Гуцанов като председател на БСП – Варна стоят множество фалшификации

Публикувано

на

Друг аргумент за сваляне на доверието бил, че Гуцанов капсулира структурата и се обгражда само с хора, които е назначил на работа в собствените си фирми и които за едната заплата са готови на всичко.

Множество фалшификации са оказват в дъното на отстраняването на Борислав Гуцанов като председател на БСП – Варна. Истината лъснала, когато той изпратил на „Позитано“ формуляри за членове на партийната структура, които са починали, не съществуват в системата ГРАО и формуляри на различни хора, но с една и съща снимка.

Гуцанов отдавна поддържа организации, в които има несъществуващи членове, за да може на база на тяхната надута численост да излъчва повече делегати на конференцията, която да го преизбира за председател, както и за делегати на конгреса. Документацията била черно на бяло и така лесно се установила измамата.

Друг аргумент за сваляне на доверието бил, че Гуцанов капсулира структурата и се обгражда само с хора, които е назначил на работа в собствените си фирми и които за едната заплата са готови на всичко.

От години не са тайна  и обвързаностите му с бизнес интереси във Варна, като за техните цели търгувал с гласовете на общинските съветници.

Нинова изтъкнала всичко това на среща с актива и заявила, че никой няма да повярва, че БСП е алтернатива, след като Гуцанов е част от модела на управление на Варна.

Приближените на градския лидер скочили на протест срещу председателя, но Изпълнителното бюро били безкомпромисни.

Запознати твърдят, че чашата на търпението на Нинова преляла, когато ѝ представили доказателства, че Гуцанов е бит и унижаван публично от представители на бизнеса на рожден ден, на който е присъствал и където му е търсена сметка за съмнителни финансови операции.

Нинова заявила, че това е абсурд, че това не може да е лицето на БСП във Варна и че ако БСП се яви така на местни избори, това ще е краят ѝ в морската столица./big5.bg/

коментара

Продължете с четенето

Политика

Ралица Кукова, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“: Нивото на река Струма е около прага за средни води, а нивото на река Места е в състояние на високи води

Публикувано

на

Нивото на река Струма е около прага за средни води, а нивото на река Места е в състояние на високи води. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Ралица Кукова, директор на Дирекция „Контрол“ към Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“. По думите ѝ тенденцията е за покачване на водите вследствие на падналите валежи. „Данните от хидрометричните станции на Национални институт по метеорология и хидрология (НИМХ) отичат състояние на високи води единствено на пункта на река Елешница при село Ваксево, община Кюстендил“, каза още Кукова. Според нея трябва да се има предвид, че това са моментни стойности, които са отчетени по време на измерването.

Във връзка със състоянието и нивата на язовирите, попадащи в обхвата на Дирекцията, Кукова посочи, че анализът на данните, който се прави ежедневно за комплексните и значими язовири, включени в Приложение 1 от Закона за водите показва, че същите разполагат с достатъчно свободен обем за поемането на високи води. Тя отбеляза, че наличните обеми в тях са на 50% от общия язовирен обем. „В териториална обхват на Басейнова дирекция това са язовирите „Студена“, „Пчелина“, „Дяково“, „Калин“, „Кара гьол“ и „Доспат“, припомни Кукова.
Ливия НИНОВА

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ