2953-ма четвъртокласници от Пиринско се явиха на националното външно оценяване по български език и литература

2953-ма четвъртокласници в Пиринско се явиха на националното външно оценяване по български език и литература вчера. От общо 3048 ученици в 4 клас, подлежащи на НВО, не са явили 95. За сравнение – миналата година при 3005 ученици отсъстващите бяха 124. По този повод началникът на отдел ОМДК в Регионалното управление на образованието Методи Попов коментира, че процентът на неявилите се е паднал от 4.1 миналата година на 3.1 сега. „Надяваме се тази тенденция за намаляване броя на неявилите се да е трайна и устойчива, каквато всъщност и е нашата цел“, сподели М. Попов и допълни, че с интерес ще следят дали този спад на отсъстващи ще се запази и при другите 3 НВО-та.

Вчера репортер на „Струма“ присъства на подготовката за изпита и началото му в IV ОУ „Димитър Дебелянов“ – Благоевград. В 9.30 часа училищната комисия по провеждане на изпита бе „строена“ в компютърния кабинет. „Въоръжени“ с компютър, лаптоп за всеки случай и два принтера, учителите чакаха платформата на МОН да стане активна. 10 минути преди началото на изпита от министерството разпратиха паролите и училищата започнаха да разсекретяват и размножават изпитните материали. Съгласно изискванията за по 15 ученици в стая, 35-имата четвъртокласниците на IV ОУ бяха разпределени в 3 кабината с по двама квестори и учител, който да чете диктовката. Изпитът започна точно в 10 часа и децата имаха на разположение един учебен час /40 минути/, за да се справят с диктовката, текста за четене с разбиране и 11-те задачи към него.

„В учениците има известно притеснение, което е разбираемо. Като цяло най-трудно им е националното външно оценяване по български език и литература. Най-вече защото диктовката се чете от друг учител, който не преподава на 4 клас и децата не са свикнали с интонацията му и темпото на диктуване“, анализира главният учител на IV ОУ Ели Димова, която е класен ръководител на 4 „а” клас и не участва в провеждането на НВО.

Малко след 10 часа пък в учителската стая на V СУ „Георги Измирлиев“ се бяха събрали учители на четвъртокласници и заедно с директора на училището Мария Тричкова оживено коментираха изпитния вариант и кои елементи евентуално биха затруднили децата. „Категорично мога да кажа, че диктовката е по-лесна в сравнение с миналата година“, коментира М. Тричкова, която е учител по български език и литература, и като специалист направи бърз и цялостен анализ на текста за четене с разбиране, диктовката и задачите. Директорката сподели, че учениците са спокойни, не се усеща напрежение и притеснение и тъй като са добре подготвени, нито един от 4-те изпита няма да им бъде труден.

Освен вчерашното НВО по български език и литература днес /10.05./ четвъртокласниците се явяват на национално външно оценяване по математика. То включва 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и три задачи от отворен тип.

На 14 май учениците ще покажат знанията си по „Човекът и обществото”, а на 16 май  по „Човекът и природата”. НВО по тези два предмета също е съставено от по 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и три задачи с отворен отговор.

Резултатите от изпитите не се включват като текуща оценка по съответния предмет, но може да се включат при оформяне на успеха. С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за обучение в прогимназиален етап в профилираните гимназии с профил „Математически” и „Природни науки”, като тежестта им при балообразуването се определя с решение на педагогическия съвет на конкретното училище.

Важно е да се знае, че настоящият випуск четвъртокласници е последният, който държи изпити по „Човекът и природата” и „Човекът и обществото”. От догодина учениците в 4 клас /тоест сегашните третокласници/ ще се явяват на НВО само по български език и литература, и по математика.

в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене