Свържете се с нас

Таблоид

2953-ма четвъртокласници от Пиринско се явиха на националното външно оценяване по български език и литература

Публикувано

на

2953-ма четвъртокласници в Пиринско се явиха на националното външно оценяване по български език и литература вчера. От общо 3048 ученици в 4 клас, подлежащи на НВО, не са явили 95. За сравнение – миналата година при 3005 ученици отсъстващите бяха 124. По този повод началникът на отдел ОМДК в Регионалното управление на образованието Методи Попов коментира, че процентът на неявилите се е паднал от 4.1 миналата година на 3.1 сега. „Надяваме се тази тенденция за намаляване броя на неявилите се да е трайна и устойчива, каквато всъщност и е нашата цел“, сподели М. Попов и допълни, че с интерес ще следят дали този спад на отсъстващи ще се запази и при другите 3 НВО-та.

Вчера репортер на „Струма“ присъства на подготовката за изпита и началото му в IV ОУ „Димитър Дебелянов“ – Благоевград. В 9.30 часа училищната комисия по провеждане на изпита бе „строена“ в компютърния кабинет. „Въоръжени“ с компютър, лаптоп за всеки случай и два принтера, учителите чакаха платформата на МОН да стане активна. 10 минути преди началото на изпита от министерството разпратиха паролите и училищата започнаха да разсекретяват и размножават изпитните материали. Съгласно изискванията за по 15 ученици в стая, 35-имата четвъртокласниците на IV ОУ бяха разпределени в 3 кабината с по двама квестори и учител, който да чете диктовката. Изпитът започна точно в 10 часа и децата имаха на разположение един учебен час /40 минути/, за да се справят с диктовката, текста за четене с разбиране и 11-те задачи към него.

„В учениците има известно притеснение, което е разбираемо. Като цяло най-трудно им е националното външно оценяване по български език и литература. Най-вече защото диктовката се чете от друг учител, който не преподава на 4 клас и децата не са свикнали с интонацията му и темпото на диктуване“, анализира главният учител на IV ОУ Ели Димова, която е класен ръководител на 4 „а” клас и не участва в провеждането на НВО.

Малко след 10 часа пък в учителската стая на V СУ „Георги Измирлиев“ се бяха събрали учители на четвъртокласници и заедно с директора на училището Мария Тричкова оживено коментираха изпитния вариант и кои елементи евентуално биха затруднили децата. „Категорично мога да кажа, че диктовката е по-лесна в сравнение с миналата година“, коментира М. Тричкова, която е учител по български език и литература, и като специалист направи бърз и цялостен анализ на текста за четене с разбиране, диктовката и задачите. Директорката сподели, че учениците са спокойни, не се усеща напрежение и притеснение и тъй като са добре подготвени, нито един от 4-те изпита няма да им бъде труден.

Освен вчерашното НВО по български език и литература днес /10.05./ четвъртокласниците се явяват на национално външно оценяване по математика. То включва 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и три задачи от отворен тип.

На 14 май учениците ще покажат знанията си по „Човекът и обществото”, а на 16 май  по „Човекът и природата”. НВО по тези два предмета също е съставено от по 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и три задачи с отворен отговор.

Резултатите от изпитите не се включват като текуща оценка по съответния предмет, но може да се включат при оформяне на успеха. С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за обучение в прогимназиален етап в профилираните гимназии с профил „Математически” и „Природни науки”, като тежестта им при балообразуването се определя с решение на педагогическия съвет на конкретното училище.

Важно е да се знае, че настоящият випуск четвъртокласници е последният, който държи изпити по „Човекът и природата” и „Човекът и обществото”. От догодина учениците в 4 клас /тоест сегашните третокласници/ ще се явяват на НВО само по български език и литература, и по математика.

в.Струма

коментара

Таблоид

Почина първият омовец в община Сандански Йордан Костадинов

Публикувано

на

Първият омовец в община Сандански Йордан Костадинов почина на 87 години след масиран инфаркт. Той се почувствал зле, на място е извикан екип на Спешна помощ, но когато пристигнали, вече бил издъхнал и те само констатирали смъртта му.

Йордан Костадинов е първият председател на ОМО „Илинден” в общините Сандански, Петрич и Кресна. Погребението на известния омовец бе вчера, стотици се стекоха да го изпратят в последния му земен път.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Очаква ни топла есен

Публикувано

на

Очаква ни относително топла есен с нормално количество валежи за сезона. Такава е прогнозата за близките месеци на климатолога доц. Илиан Господинов от НИМХ.

Той призна, че трудно се правят дългосрочни прогнози, но към момента изглежда малко вероятно есента да бъде много студена.

По думите му преходните сезони пролет и есен са малко особени, тъй като есента започва с доста топло време в началото на сезона и завършва с практически зимно време в края му.

Очакванията му са средните сезонни температури да бъдат около нормалните.

Прогнозата на климатолога е времето през септември да е относително по-топло и сухо време и по-валежно с напредването на есента.

„Нямаме основание да очакваме специално извънредни метеорологични явления, но това не ни освобождава от сбъдване на такива събития по принцип“, коментира още Господинов.

Валежите и циклоните, които ще минават през страната, по-скоро ще са през октомври и ноември, но не е изключено да има такива и през септември, смята той.

„При тези обстановки е възможно да се създават по-екстремни обстоятелства, свързани с времето – по-обилни валежи, някакви условия за наводнения“, заяви климатологът.

Според него вероятността за такива събития е в рамките на нормалното – не са изключени, но няма основание да очакваме много по-голям брой от средното за този период от време.

„България е малка страна и по отношение на аномалии на времето от мащаб един сезон, те се случват в цялата страна. Например в България е малко вероятно в част от страната да е относително студено, а в другата част да е относително топло“, обясни Господинов.

Той допълни, че това се отнася и за целия регион на Балкански полуостров.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ