Свържете се с нас

Таблоид

2953-ма четвъртокласници от Пиринско се явиха на националното външно оценяване по български език и литература

Публикувано

на

2953-ма четвъртокласници в Пиринско се явиха на националното външно оценяване по български език и литература вчера. От общо 3048 ученици в 4 клас, подлежащи на НВО, не са явили 95. За сравнение – миналата година при 3005 ученици отсъстващите бяха 124. По този повод началникът на отдел ОМДК в Регионалното управление на образованието Методи Попов коментира, че процентът на неявилите се е паднал от 4.1 миналата година на 3.1 сега. „Надяваме се тази тенденция за намаляване броя на неявилите се да е трайна и устойчива, каквато всъщност и е нашата цел“, сподели М. Попов и допълни, че с интерес ще следят дали този спад на отсъстващи ще се запази и при другите 3 НВО-та.

Вчера репортер на „Струма“ присъства на подготовката за изпита и началото му в IV ОУ „Димитър Дебелянов“ – Благоевград. В 9.30 часа училищната комисия по провеждане на изпита бе „строена“ в компютърния кабинет. „Въоръжени“ с компютър, лаптоп за всеки случай и два принтера, учителите чакаха платформата на МОН да стане активна. 10 минути преди началото на изпита от министерството разпратиха паролите и училищата започнаха да разсекретяват и размножават изпитните материали. Съгласно изискванията за по 15 ученици в стая, 35-имата четвъртокласниците на IV ОУ бяха разпределени в 3 кабината с по двама квестори и учител, който да чете диктовката. Изпитът започна точно в 10 часа и децата имаха на разположение един учебен час /40 минути/, за да се справят с диктовката, текста за четене с разбиране и 11-те задачи към него.

„В учениците има известно притеснение, което е разбираемо. Като цяло най-трудно им е националното външно оценяване по български език и литература. Най-вече защото диктовката се чете от друг учител, който не преподава на 4 клас и децата не са свикнали с интонацията му и темпото на диктуване“, анализира главният учител на IV ОУ Ели Димова, която е класен ръководител на 4 „а” клас и не участва в провеждането на НВО.

Малко след 10 часа пък в учителската стая на V СУ „Георги Измирлиев“ се бяха събрали учители на четвъртокласници и заедно с директора на училището Мария Тричкова оживено коментираха изпитния вариант и кои елементи евентуално биха затруднили децата. „Категорично мога да кажа, че диктовката е по-лесна в сравнение с миналата година“, коментира М. Тричкова, която е учител по български език и литература, и като специалист направи бърз и цялостен анализ на текста за четене с разбиране, диктовката и задачите. Директорката сподели, че учениците са спокойни, не се усеща напрежение и притеснение и тъй като са добре подготвени, нито един от 4-те изпита няма да им бъде труден.

Освен вчерашното НВО по български език и литература днес /10.05./ четвъртокласниците се явяват на национално външно оценяване по математика. То включва 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и три задачи от отворен тип.

На 14 май учениците ще покажат знанията си по „Човекът и обществото”, а на 16 май  по „Човекът и природата”. НВО по тези два предмета също е съставено от по 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и три задачи с отворен отговор.

Резултатите от изпитите не се включват като текуща оценка по съответния предмет, но може да се включат при оформяне на успеха. С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за обучение в прогимназиален етап в профилираните гимназии с профил „Математически” и „Природни науки”, като тежестта им при балообразуването се определя с решение на педагогическия съвет на конкретното училище.

Важно е да се знае, че настоящият випуск четвъртокласници е последният, който държи изпити по „Човекът и природата” и „Човекът и обществото”. От догодина учениците в 4 клас /тоест сегашните третокласници/ ще се явяват на НВО само по български език и литература, и по математика.

в.Струма

коментара

Таблоид

Днес е Световен ден на безследно изчезналите деца

Публикувано

на

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление

Денят 25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба. Целта на този ден е, освен да се подкрепят близките на тези деца, и да се популяризира дейсността на различни организации, които се опитват да помогнат.

Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години. Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца.

Малко известно е, че в ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или деца, жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 000. Той до момента е активен в държавите членки Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия и др. , както и у нас. Информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

Според проекта. горещата линия трябва да заработи във всички страни от общността. Страните, получили през 2011 г. последно предупреждение, че телефон 116 000 не действа напълно, са Австрия, България, Германия, Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словения, Финландия, Чехия и Швеция.

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

E79 News

коментара

Продължете с четенето

Новини

Съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград над закона!

Публикувано

на

За пореден път хванат в нарушение, ооо… извинете това не е нарушение! Той е съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград, той е над закона… На една от снимките се вижда и полицейски автомобил които отминава нарушителя. Често новото BMW на г-н Динков е паркирана пред Банка ДСК, Бизнес център Благоевград на бул. „Свети Свети Кирил и Методий“. Там няма паркомясто, колата просто е паркирана и се разчита на това че шефа на „Паркинги и гаражи” Васил Атанасов е разпоредил, че колите на Денков са в графа <Недосегаеми> Видимо и патрулките го отминават, така че ние можем само да ко покажем в рубриката „Нагли шофьори от Югозапада“…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса …

   

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ