Десетки миряни от Делчево и региона на 21-ви май ще запалят свещ за здраве и ще се помолят в параклиса Св. Костадин построен от местните хора

Десетки миряни туристи и гости на гоцеделчевското село Делчево както и хора от целият гоцеделчевски регион  ще отпразнуват  християнския празник на светите равноапостоли Константин и Елена на 21 май в Пирин като изкачат и връх Костадин над село Делчево където местните хора от Делчев  построиха и  параклис носещ името на светията.

Предвидено е на самият празник преди обяд  миряни , гости и туристи в Делчево се качат на връх Костадин, където именно през 2011 година бе построен параклиса и където миряните ще запалят свещи за здраве и ще се помолят за благоденствие. Предвидено е в празничният ден свещеник ще отслужи литургия и да освети курбана, който традиционно се раздава от миряните.

„Все повече наши и чужди туристи се катерят дотук заради уникалния параклис. Преди 4 години го построихме с много доброволен труд и с наши спестявания. Помогнаха ни и дарители. Светата обител на връх Костадин се вижда от цялата долина и от град Гоце Делчев”, споделя д-р Костадин Белчев, ветеринар, родом от Делчево, емигрирал преди години в Германия, но истински горд със своето родно място. Лично доктора  е изрисувал стените вътре в параклиса и е допринесъл за построяването му.

Местните пък разказват поверието, че преди повече от 200 години под върха, градушка застигнала овчари от селото. Пастирите започнали да се молят бедствието да подмине Делчево. Изведнъж бурята спряла и това спасило селището. Тогава хората решили, че трябва да направят курбан там, а днес светата обител вече е туристическа атракция.

Учудващо за годините си д-р Костадин Белчев, стига до върха Свети Костадин над родното му село за по-малко от половин час. Казва, че там е любимото му кътче от което черпи много сила и енергия. Той на всички туристи разказва за построяването на параклиса от местните хора, които са мъкнали с магаретата си строителните материали, за неговия принос в строежа, след нареждане „отгоре“, за дарбата му да рисува икони, за историята на Яне Сандански и Гоце Делчев, за веруюто му, че това, което е в умовете ни е само една капка в океана от Божиите творения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене