ВИДЕО / На 9 май църквата отбелязва летни Никулден

Смочевският манастир „Свети Николай Летни“ се намира в центъра на четириъгълника, който чертаят селата Стоб, Мурсалево, Смочево и град Рила.Най-лесно може да се стигне до него като на главен път Е79 в посока Кулата се отклоните наляво за село Смочев, след като се мине селото на около 1,5 км се отбива по черен път водещ точно до светото място,на отбивката има и табела.


Главният виновник за съществуването на манастирския комплекс „Свети Николай Летни“ е Ангел Рафаилов. Човекът от Благоевград преживял изключително трагично събитие – преди години починало детето му. Вече не намирал смисъл да живее. Изпаднал в депресия и отишъл при Ванга. Пророчицата го нахокала едно хубаво и му казала, че след три години ще разбере, че има още много работа на земята. Минали се точно три лета и една нощ в съня му дошла Богородица с Иисус. Те му рекли, че семейството му не могат да върнат, но могат да му кажат земната му мисия. Както разказва човекът, образите от светлина му посочили като на кино място на няколко километра от склоновете на Рила планина. Там благоевградчанинът никога не бил и стъпвал, но когато отишъл, установил невероятно силно енергийно излъчване. Запретнал ръкави Рафаилов и с помощта на миряни за кратко време вдигнал параклис. Оттогава имал няколко пророчески сънища. Първо му се присънило, че на 30 метра под земята се крие чудотворен извор. Точно след като минали 29-тия метър,водата избила.
За това, че тук ще има вода и манастирски комплекс, Рафаилов знаел отдавна, всичко сънувал и виденията, които имал на сън, направили чудеса с това място. Той е убеден, че съвсем скоро на мястото дори ще закипи живот, и то ще стане обитаемо за монаси или монахини.
Преди Освобождението на мястото съществувал стар параклис, но той бил унищожен. Иконите на Свети Николай и Света Богородица обаче са оцелели. През 1945 година ловци от близкото селце, сега град Кочериново, взели лика на светеца за своя мишена и подпукали металната икона, за да си изпробват мерника. Грехът не останал без последствия. Бабите си спомнят как нито ловците, нито семействата им били пощадени от болести, глад и нещастия.
Интересен случай разказва дядо Георги Карастоянов. Той имал проблеми с простатата и отишъл да моли изцеление от светията. „Исках да пренощувам до Свети Николай, па беки ми помогне. Понеже беше люта зима и навън беше много студено, си направих сметката и си взех гърне, за да не излизам през нощта на виелицата“, признава си пенсионерът. Той обаче така заспал, че до сутринта не се будил. Станал свеж като кукуряк и що да види – на пода гърнето на парчета. Тогава осъзнал своето светотатство и замолил за опрощение. Проблемите му с простатата намалели значително, докато съвсем изчезнали.
Иконата на Свети Николай Чудотворец върши чудеса всеки ден, това твърдят не само местните, но и всеки, който с болка и вяра е пристъпил към святото място.Бездетни родители, болни и немощни старци, хора с най-различни житейски проблеми са записали имената си в книгата за посетители с благодарност към светеца за сторено чудо.
Вече няколко книги за посетители са напълно изписани с благодарности, а хиляди бележки стоят закичени в рамката на иконата до лика на светеца.
В момента се строят жилищните сгради на манастира и се набират средства за довършването му.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене