Училищният празник на НУ „Паисий Хилендарски“ се превърна в празник за целия град

Преди 90 години в Банско започва градежът на началното училище „Свети Паисий Хилендарски“. Двайсет и осем години по-късно, забележителната сграда, построена по френски проект, отваря вратата си за своите питомници. Този исторически факт бе отбелязан от училището с вълнуващ спектакъл в читалището в Банско, наречен символично от своите създатели – Силвия Терзиева, Райна Асева, Марин Бърдарев и Георги Кавръков, „Вратата“, като символ на непресъхващата жажда за знание на местните хора.

Спектакълът, който бе предхождан от филмов разказ за историята на училището, потопи зрителите в прекрасния свят на децата и пресъздаде приемствеността в професията на учителя. На финала, пред развълнуваната до сълзи публика, 120 деца изпяха от сцената за първи път химна на училището, по текст на Мария Маламова и музика – Марин Бърдарев. Директорът на училището Евгения Тренчева благодари на Общината и лично на кмета Икономов, който бе сред зрителите, за подкрепата през годините и за подаръка по повод годишнината – мултифункционална копирна машина с цветен скенер. Началникът на Регионалния инспекторат по образованието, Ивайло Златанов, също уважи честването, както и представител на Министерството на образованието и науката. Бе прочетен поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Кирил Вълчев и обявени много други. Специални благодарности получиха спомоществователите на празника, Училищното настоятелство, Училищния съвет и всички родители, участвали в подготовката на спектакъла. Евгения Тренчева обяви и главния герой в събитието, талантливите ученици, които повече от час се раздаваха на сцената, под непрестанните аплодисменти на зрителите.

Вечерният спектакъл бе предхождан от редица прояви през деня  – поднасяне на цветя, спортно междучасие на стадиона и изложба във фоайето на читалището.

Начално училище „Свети Паисий Хилендарски“ в Банско, ще продължи да пише с успехите си историята на образователното дело в града, стъпило на здравите темели на създатели си и славейки името на своя патрон – великият банскалия Свети Паисий.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене