Свържете се с нас

Култура

Училищният празник на НУ „Паисий Хилендарски“ се превърна в празник за целия град

Публикувано

на

Преди 90 години в Банско започва градежът на началното училище „Свети Паисий Хилендарски“. Двайсет и осем години по-късно, забележителната сграда, построена по френски проект, отваря вратата си за своите питомници. Този исторически факт бе отбелязан от училището с вълнуващ спектакъл в читалището в Банско, наречен символично от своите създатели – Силвия Терзиева, Райна Асева, Марин Бърдарев и Георги Кавръков, „Вратата“, като символ на непресъхващата жажда за знание на местните хора.

Спектакълът, който бе предхождан от филмов разказ за историята на училището, потопи зрителите в прекрасния свят на децата и пресъздаде приемствеността в професията на учителя. На финала, пред развълнуваната до сълзи публика, 120 деца изпяха от сцената за първи път химна на училището, по текст на Мария Маламова и музика – Марин Бърдарев. Директорът на училището Евгения Тренчева благодари на Общината и лично на кмета Икономов, който бе сред зрителите, за подкрепата през годините и за подаръка по повод годишнината – мултифункционална копирна машина с цветен скенер. Началникът на Регионалния инспекторат по образованието, Ивайло Златанов, също уважи честването, както и представител на Министерството на образованието и науката. Бе прочетен поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Кирил Вълчев и обявени много други. Специални благодарности получиха спомоществователите на празника, Училищното настоятелство, Училищния съвет и всички родители, участвали в подготовката на спектакъла. Евгения Тренчева обяви и главния герой в събитието, талантливите ученици, които повече от час се раздаваха на сцената, под непрестанните аплодисменти на зрителите.

Вечерният спектакъл бе предхождан от редица прояви през деня  – поднасяне на цветя, спортно междучасие на стадиона и изложба във фоайето на читалището.

Начално училище „Свети Паисий Хилендарски“ в Банско, ще продължи да пише с успехите си историята на образователното дело в града, стъпило на здравите темели на създатели си и славейки името на своя патрон – великият банскалия Свети Паисий.

 

коментара

Култура

Празнично шествие в Петрич за Деня на българската просвета и култура

Публикувано

на

Учители, ученици, родители, културни дейци и граждани се включиха в празничното шествие за Деня на българската просвета и култура.

Шествието тръгна от градския площад на Петрич към паметник „Народни будители“. Със силна като изпълнение и въздействие литературна композиция се представиха ученици на СУ „Никола Вапцаров“.

От Община Петрич подариха на всички училища портрет на глаголицата и кирилицата, а на детските градини икона на първоучителите Светите равноапостоли Кирил и Методий.

Цветя и венци бяха положени на паметник „Народни будители“.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Култура

С дълги хора и сърдечни пожелания, цялото село Рибново изпрати своите 17 абитуриенти

Публикувано

на

Нели Зелева е отличничката на класа от випуск 2019

До късно снощи на площада в гърменското село Рибново се виеха дълги хора, като най-личните игрохорци бяха 17-те абитуриенти от випуск 2019 които завършиха успешно средното си образование в СУ ”Йордан Йовков“.

Жителите на Рибново снощи излязоха на площада, за да изпратят абитуриентите и да им пожелаят щастливо плаване в реалния живот.

Утре на 26 май абитуриентите от Рибново ще празнуват своето завършване на средното си образование в  атрактивния комплес „Барото“, заедно със своят обичан и уважаван класен ръководител, Пламен Бакиев, а след бала си заминават на страхотна десетдневна екскурзия съчетана с емоции и релакс в известният турски курорт Кушадасъ.

Голямо и трепетно бе и училищното тържество в СУ “Йордан Йовков“ в Рибново вчера, посветено на Светите братя Кирил и Методий.

Директорът на школото, Манчо Джуркин поздрави с пламенни слова по случай празника своите колеги, възпитаниците на голямото училище и всички гости, които с голямо удоволствие наблюдаваха невероятната празнична програма.

С вдъхновяваща реч Манчо Джуркин изпрати и абитуриентите от випуск 2019, повечето от които ще  кандидатстват във ВУЗ в София, Пловдив, Благоевград и др.

На вълнуващото и атрактивно училищно тържество, второкласниците изпълниха модерен танц с ветрила под съпровода на музиката на песента „Притури се планината“, по-големите ученици от 5 клас пък изпълниха красивия танц „Ширто“, облечени в народни носии.

Невероятни бяха вчера на тържеството по случай 24-май и първокласните, които впечатлиха всички със стихотворения и невероятен танц както и всички ученици представили се на прекрасното тържество с рецитали, мажоретен състав и много други изяви, с които провокираха  празничният дух сред учители, ученици, родители и гости.

Тазгодишното честване на светлия празник 24 май, Денят на българската писменост, наука и култура ще остане паметен за всички от Рибново и ще се помни още дълго, тъй като наистина бе стилно и много добре подготвено и представено от  учителите и учениците.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ