Свържете се с нас

Култура

Училищният празник на НУ „Паисий Хилендарски“ се превърна в празник за целия град

Публикувано

на

Преди 90 години в Банско започва градежът на началното училище „Свети Паисий Хилендарски“. Двайсет и осем години по-късно, забележителната сграда, построена по френски проект, отваря вратата си за своите питомници. Този исторически факт бе отбелязан от училището с вълнуващ спектакъл в читалището в Банско, наречен символично от своите създатели – Силвия Терзиева, Райна Асева, Марин Бърдарев и Георги Кавръков, „Вратата“, като символ на непресъхващата жажда за знание на местните хора.

Спектакълът, който бе предхождан от филмов разказ за историята на училището, потопи зрителите в прекрасния свят на децата и пресъздаде приемствеността в професията на учителя. На финала, пред развълнуваната до сълзи публика, 120 деца изпяха от сцената за първи път химна на училището, по текст на Мария Маламова и музика – Марин Бърдарев. Директорът на училището Евгения Тренчева благодари на Общината и лично на кмета Икономов, който бе сред зрителите, за подкрепата през годините и за подаръка по повод годишнината – мултифункционална копирна машина с цветен скенер. Началникът на Регионалния инспекторат по образованието, Ивайло Златанов, също уважи честването, както и представител на Министерството на образованието и науката. Бе прочетен поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Кирил Вълчев и обявени много други. Специални благодарности получиха спомоществователите на празника, Училищното настоятелство, Училищния съвет и всички родители, участвали в подготовката на спектакъла. Евгения Тренчева обяви и главния герой в събитието, талантливите ученици, които повече от час се раздаваха на сцената, под непрестанните аплодисменти на зрителите.

Вечерният спектакъл бе предхождан от редица прояви през деня  – поднасяне на цветя, спортно междучасие на стадиона и изложба във фоайето на читалището.

Начално училище „Свети Паисий Хилендарски“ в Банско, ще продължи да пише с успехите си историята на образователното дело в града, стъпило на здравите темели на създатели си и славейки името на своя патрон – великият банскалия Свети Паисий.

 

коментара

Култура

Продължават културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско

Публикувано

на

Културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско, продължават на 19 юли /петък/ от 17:00ч. с демонстрации на „плетене на шушони” и „българска бродерия”. С много любов и умение, Сашка Коюва ще разкрие тънкости в плетенето на шушони, така както са го правили нашите баби и прабаби. 
Красотата на българската бродерия и сътвореното в красиви шевици ще бъде представено от Райна Везелова.

В събота – 20 юли, ще имате възможност да наблюдавате изключително атрактивния занаят „предене”. При желание ще можете да се включите, като Ваши учители ще бъдат представителките от Клуб на пенсионера „Радон Тодев” и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Банско. Демонстрацията, както обикновено, ще бъде съпроводена с фолклорни изпълнения. Този път гостуват танцьорите от състав „Росна китка”- с. Филипово.
Изложбата, която ще можете да посетите в дните от 19 до 23 юли включително, е под надслов ”Изкуство, събрало в себе си традиции и духовност” – бродерия и дърворезба от Ваня и Георги Янчовичини.

От понеделник до петък продължават организираните еднодневни инфотурове с микробус до археологически обекти, в Музеен комплекс, както и образователните интерактивни игри „Деца в музея”.
Любителите на фолклора могат да посетят уроците по тамбура и по народни танци, при предварително записване в читалище „Никола Вапцаров”.
Не са забравени и почитателите на седмото изкуство. Всеки четвъртък от 18:00ч. в салона на Посетителски-информационен център Банско се прожектират филми за града и неговата история.

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

На 23 юли Банско почита паметта на Никола Вапцаров

Публикувано

на

Преди 77 години на тази дата е издадена присъдата на поета, която е изпълнена още в същия ден на Гарнизонното стрелбище в София.


С различни прояви Банско ще отбележи гибелта на Вапцаров, за когото поезията и борбата бяха лична съдба.
В 12.00ч., в Семинарната зала в „Дом на изкуствата” към Музеен Комплекс „Никола Вапцаров”, паметта му ще бъде почетена с огнените слова на неговите стихове.


Отново там, в 12.20, ще бъде открита изложба за живота на Елена и Йонко Вапцарови, по повод 50 и 80 години от кончините им.
В 12.30 часа е поклонението пред паметника на поета на централния площад в Банско.
Очакваме ви!

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ