Доц. д-р Валентин Василев, обществен посредник на територията на Община Благоевград: Една година след избирането на обществения посредник на Благоевград – тенденцията за повишаване на интереса към институцията се запазва

Здравейте господин Василев, вече измина една година от избора Ви за Обществен посредник на територията на Община Благоевград. Бихте ли ни разказали малко повече за работата ви през изминалата година. Активни ли са гражданите спрямо институцията и  на каква проблематика са областите, в които се търси Вашата помощ?

 – Здравейте, г-н Байрактарски. Първо благодаря за поканата и за проявения интерес към институцията, която представлявам. Ежедневни са заявленията, сигналите, консултациите с граждани, които търсят съдействие от институцията, която представлявам. В периода от месец май 2018 до днешна дата са заведени повече от 150 питания, жалби и сигнали от граждани. Диапазона на разглежданите случаи е широк от гледна точка на проблематиката, изнесена в депозираните заявления и сигнали. Най-общо случаите, които разглеждаме са свързани със социални права,  образование, здравеопазване, защита правата на граждани в неравностойно положение, етажна собственост, електроснабдяване, водоснабдяване, други обществени услуги, имотни спорове, проблеми с работодатели и други. Напомням също, че годишният отчет за дейността на институцията, съгласно Правилника за дейността на Обществения посредник, беше приет с абсолютно мнозинство на 22.02.2019 г. на сесия на Общински съвет-Благоевград, като определено оценките на общинските съветници бяха положителни.

А увеличават ли се сигналите в сравнение с миналата година, тъй като институцията Обществен посредник добива сериозна популярност сред гражданите и набира все повече такава по мои наблюдения.

 – Категорично да. Бих казал дори, че в последното тримесечие постъпилите заявления и сигнали (жалби) са се увеличили с около 30% в сравнение със периода на постъпването ми в длъжност като обществен посредник на Благоевград, което изключително много ме радва, тъй като основната цел на институцията е именно това, да бъде полезна, ефективна и разпознаваема в обществения живот, и с присъствието си да бъде както защитник така и посредник между гражданите и институциите…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене