Гръцки комари заразяват с малария

комар

Дъждовната пролет е „виновна“ за бума на комари, обяснява д-р Петър Кътев. Наред с „кръвопийците“ сериозна заплаха за здравето носят и кърлежите и бълхите. „Случаите на жълта, марсилска треска и малария – най-вече в Гърция и Сърбия преди 2 г., отново могат да се повторят. Като тяхна съседка ние също сме заплашени“, опасява се специалистът.

Друг проблем, според д-р Кътев, е и популярността напоследък на азиатските туристически дестинации. Хората, пътуващи до Африка и Азия и обратно, пренасят тези зарази, тъй като няма достатъчно ефективни ваксини за видовете трески и най-вече маларията, пише „Стандарт“. „Препаратите вече не са ефикасни, комарите са успели да развият резистентност към повечето такива“, коментира докторът. Според него е вярно, че има разлика в размерите на „кръвопийците“ – появяват се нови видове, следователно и нови щамове на заразите.

Д-р Кътев е на мнение, че киселинността на потта отблъсква до някаква степен нахалните дразнещи комари. „Хората в Индия и Мексико например, които консумират пикантна храна и чесън в големи количества, са по-предпазени от комари. Зехтинът също ги отблъсква. Смята се, че и хората с нулева кръвна група са предпазени“, коментира д-р Петър Кътев. /БЛИЦ – See more at: http://pirinsko.com/grycki-komari-zarazqvat-s-malariq-3305.html#sthash.YD7H2jwt.dpuf

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене