Свържете се с нас

Култура

Направиха бетонни постаменти за преместването на гробницата и пещите от разкопките на АМ „Струма” край Покровник

Публикувано

на

Реставрацията и консервацията на археологическите обекти няма да завърши до приключването на отсечката

Строителството на отсечката на магистрала „Струма“ в района на разкопките край благоевградското с. Покровник е на финалната права. Ценните археологически находки, разкрити в района на трасето й, са изместени встрани и предстои консервация на целия обект.

„Всеки ден тук работим по 6-8 човека“, разказа вчера пред репортер на „Струма“ благоевградчанинът Симеон Драганчев, нает да организира и контролира работата на групата. Той обясни, че по план се изпълнява всичко, поето като ангажимент от Агенция „Пътна инфраструктура“ – преместването на черквата, на гробницата и на пещите. „Всичко останало е на мястото, на което бе разкрито, и само ще се реставрира и консервира“, обясни Драганчев и разказа:

„С камъните, натрупани на купчини, ще възстановим селището и ще се надградят зидовете с 40-50 см, за да има по-добра визия. Всичко е снимано, картографирано, очертано и ще е във вида, в който е намерено. Ето, виждате, че гробницата вече е преместена върху бетонен постамент. Такива постаменти са направени и за пещите, за да са върху здрава основа, която да не поддаде във времето. При приключване на работата ни тези бетонни постаменти няма да се виждат, но те гарантират здравината, а отдолу сме направили и дренаж. Каменната зидария около гробницата също ще се възстанови. Раннохристиянската черква също ще възстановим във вида, в който бе разкрита, по план, изготвен от архитекти и одобрен от археолозите. Има проект, по който работим и който всеки може да види, той не е тайна. Нищо няма да оставим невъзстановено, при това във вида, в който е намерено“, категоричен бе Симеон Драганчев.

Мъжът призна, че не може да прогнозира кога групата, която ръководи, ще приключи окончателно работа на обекта. „Причината е, че тази работа е деликатна и често доста пипкава. Затова, когато се налага, викам повече хора. С времето, когато започнем изграждането на селището, работната ръка ще се увеличи”, обясни Драганчев.

Той показа натрупаната купчина и поясни: „Камъните, които виждате, са извадени от вилата, за да ги вложим отново при изграждането на каменните зидове и да са автентични. Всичко остава в естествения вид, в който е намерено. Трябва да е ясно, че преди да започне преместването, разкопките са изчертани и всичко е заснето, има планове на архитектите квадрат по квадрат и ги спазваме точно. Оригиналният зид например се възстановява във вида, в който е разкрит, като разликата е, че се прави и консервация с препарати и с материали, да не трепне във времето при дъждовете и при снеговете“, обясни ръководителят на общите работници.

Той допълни, че архитекти от София им са изготвили и им дават заданието за реставрацията, което те изпълняват. „Ние сме като асистенти, казват ни да почистим камъните, да подготвим основите, поставят ни конкретни задачи и ние ги изпълняваме. До края на май със сигурност няма да приключим. Дори магистралата да се пусне в експлоатация, ние ще продължим работата си и ангажиментът ни продължава“, заяви Симеон Драганчев.

Очакванията на работниците към фирма „Грома холд“, които вчера изпълняваха ангажиментите си по строителството на трасето на АМ „Струма“ в този участък, са до края на май да приключат. „Остава да се положи последната, износваща настилка, обясни Бойко Барутчиев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

коментара

Култура

Подредиха фотодокументална изложба по повод 137-годишнината от рождението на известния български композитор Георги Горанов

Публикувано

на

В централното кюстендилско читалище „Братство 1869” беше открита  фотодокументална изложба по повод 137-годишнината  от рождението на известния български композитор Георги Горанов.

Георги   Горанов е роден в бедно  семейство в Кюстендил. Като ученик в педагогическо училище в родния си град учи цигулка и други музикални дисциплини при Карел Махан. Ръководи училищен хор и малък оркестър, за нуждите на който композира песни, пиески за оркестър, хармонизира и разработва народни песни. Към 1899 г. ръководи хора на  работническото просветно дружество „Класово съзнание“ в Кюстендил. През 1900 г. композира марша „Дружна песен“ /„Песен на труда“/ по текст на Георги Кирков. Маршът се запява от хора и добива широка известност. Чрез хора на студентите песента бързо се разпространява из цялата страна, като става една от най-популярните български работнически песни.

След завършване на педагогическото училище Георги Горанов отива в Загреб да учи музика, но не го приемат, защото установяват, че е болен. Умира от туберкулоза в Кюстендил. Според  данни Георги Горанов е композирал около 80 песни, инструментални и оркестрови пиески и изготвил за отпечатване сбирка „Майски песни“. Засега са известни: „Песен на труда“ – отпечатана партитура за мъжки хор, „Я запей ми, македонко“ – отпечатана партитура за еднороден хор, „Юнак на гора думаше“ – отпечатана за двугласен хор, и в ръкопис маршът „Освобождение“. Автор  е на много произведения за мандолинен оркестър и цигулка, валсове, мазурки, полки и др.: „Пролетна зора“, „Виктория“, „Край Осогово“, „Овчарче“, „Хубава си , моя горо“, „Пролетна нощ“, опус 7, опус 5 и др.

Създадената през 1953 г. към читалище „Братство“ Детска музикална школа носи неговото име до 1988 г. Родната къща на композитора е реставрирана и е обявена за паметник на културата. Намира се на ул. „Георги Горанов“, в източната част на Кюстендил и е паметник на културата от местно значение.

 

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

Клуб „Подай ръка“ към Първо ОУ „в град Гоце Делчев с нова благородна инициатива

Публикувано

на

Учениците от клуб „Подай ръка“ към Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, град Гоце Делчев осъществиха своята поредна мисия за тази учебна година.

Те се включиха в инициативата „Да дарим надежда в град Гоце Делчев“ за закупуване на кувьози за неонатологичното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“в  Гоце Делчев. Доброволците дариха голямо количество капачки за рециклиране и обещаха да продължат инициативата.

За пореден път клуб децата  от „Подай ръка“ показват, че доброто е заразно и  призовават всички жители на града и региона  да се включат в благородната им мисия .

„ Нека продължаваме да бъдем добри и имаме добри сърца – всички ние – ученици-учители-родители” призовах наистина добрите сърца от клуба „Подай ръка“ към Първо ОУ в Гоце Делчев .

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ