Благоевград излезе на протест в защита на полицаите, обвинени за смъртта на Чората

Над 400 джумалий излязоха на протест в Благоевград срещу присъдите на петимата полицаи, които бяха осъдени на по 7 години затвор, заради смъртта на Ангел Димитров –  „Чората“.

В 17:30 часа пред сградата на Съдебната палата се събраха близки на бившите полицаи, техни колеги, както и десетки граждани. Те поискаха петимата да бъдат освободени от затвора в Бобов дол, заради липса на доказателства.

Гражданите подкрепиха и подписка за незабавно помилване на петимата бивши служители на реда. Делата срещу Янко Граховски, Мирослав Писов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Иво Иванов продължиха 14 години, докато се стигне до окончателната присъда от Върховния касационен съд.

„Тука няма умисъл в действията на полицаите, те изпълняват служебните се задължения и това във всички експертизи е доказано, че те са си изпълнявали задълженията съгласно заповедитен и разпоредбите на МВР”, коментира бащата на Иво Иванов, Ванчо Спасов.

„Не може да бъде прието като доказан факт, че петимата събрани, на случаен принцип полицаи изпратени с достатъчно ясна задача да задържат едно лице, са отишли да изпълнят задълженията си с идеята да го лишат от живот”, заяви Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене