Повече от 100 младежи от гоцеделчевско вчера се поклониха пред паметниците на избитите през войните в Ново село Македония

Вчера за поредна година повече от 100 младежи от трите  средни училища в Гоце Делчев, НПГ“ Димитър Талев“, ПМГ“ Яне Сандански „ ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“ средните училища в Рибново, Сатовча Абланица ,Якоруда  и Белица ,вчера 6-ти май присъстваха на българо- македонското честване на Денят на храбростта което по традиция се проведе на Българския военен мемориал в Ново село, Македония. Мемориалът е възстановен и поддържан с лични средства от големият българин д-р Милен Врабевски който е и председател на фондация „Българска памет“. Възстановеният от д-р Врабевски мемориал в македонското село Ново село е едно от 471 български военни гробища в Македония, в което са положени тленните останки на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световнa войнa. Младежите от региона за 13-та поредна година  се поклониха и отдадоха почит  пред паметниците на убитите  през войните войни . Превърналото се в традиция събитие всяка година събира на едно място деца от двете страни на границата. Целта на родолюбивата инициатива е подобаващото отбелязване на значими за нашата история събития.

Стремежът е да се даде добър пример за съвместно празнично честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Македония в перспективата на общото европейско бъдеще.

„За 13-та поредна година ще утвърдим спомена за общото ни историческо минало и ще продължим да градим мостове за бъдещето. Трябва да можем да оценяваме правилно и по достойнство събитията от миналото, за да можем да формираме позитивно своето бъдеще, като съответно възпитаме и децата си в този дух.

Вярвам, че увеличаването на подобни двустранни инициативи и съвместни чествания на общи празници би допринесло за по-доброто разбиране и общуване между двата народа“, заяви по време на тържествената церемония в Ново село  д-р Милен Врабевски.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене