Свържете се с нас

Таблоид

Къща за гости -без гости и в Брезница

Публикувано

на

Къща за гости „Аида“ в Брезница  записана на дъщерята на бившия заместник председател на ОБС Гоце Делчев , Шакир Аян  от ДПС спипана , че е къща за гости без гости , следват дела намаляване на глоби ,каламбури и явни измами

 

Още една история в  Гоцеделчевско  показва, че проблемът с подобни проекти е системен, а не персонален. И не се отнася само до едно управление

 

Къщата за гости „Аида“ е построена през 2015 г., но се радва на първи посетители едва от 2017 г.

Гъби, билки, реки, язовири, църкви, манастири и прочутото българско гостоприемство бяха впрегнати да спасяват от глоба неработеща къща за гости. Казусът е от благоевградското село Брезница и се точи от 2014 г.

 

Документи, с които  разполагаме, показват как протича един спор между собственици на такава къща и Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ).

 

Историята накратко е следната: къща за гости е спипана от фонда, че не работи; той налага глоба, а собствениците се мъчат да я избегнат. Къщата е собственост на фирмата на жената на местния активист на ДПС Рифат Ходжа со момента общински съветник в ОБС Гърмен.

Тънкият момент  е ,че  проектът е спечелен през 2013 г., когато ДПС управлява с БСП,а бащата на собственичката на фирмата  „ЕТ “Зайнеп Ходжа”  по това време е общински съветник и заместнипредседател на ОБС Гоце Делчев . Зейнеп Ходжа е женена в гърменското село Долно Дряново за  също общински съветник от ДПС .До проверката се стигнало по сигнал на  туристи от Турция които поискали да нощуват в къщата за гости „Аида“ но бившият заместник председател на ОБС Гоце Делчев Шакир Аян  който  бе и лидер на общинската структура на ДПС  отказал на туристите като заявил че „Аида“ не е къща за гости а частна собственост . Така туристите сигнализирали ДФ „Земеделие“ и поискали проверка .

 

Перманентен апокалипсис

 

Договорът между ЕТ “Зайнеп Ходжа” и ДФЗ е сключен на 14 октомври 2014 г.

Финансирането е 389 343 лв.

На 15 септември 2015 г. обектът е въведен в експлоатация с бизнес план за приходи в 10-годишен период.

Заложени са 4 800 нощувки за всяка една от годините.

Изготвен е бизнес план и за прилежащия ресторант.

В края на януари 2017 г. обаче ДФЗ извършва проверка и установява, че никой не е пребивал в къщата за почти година и половина.

“Касовата книга е заведена на 12 януари 2017 г.

Първите посетители са регистрирани на 25 януари 2017 г.”, отбелязват проверяващите.

“За времето от 15.09.2015 г. до 15.09.2016 г. и от 16.09.2016 г. до 15.01.2017 г. не са реализирани приходи от продажби на услуги за нощувки в къщата за гости „Аида“ и от продажби в ресторанта”, констатира по-късно и Благоевградският административен съд.

 

Фирмата не отрича всичко това и се оправдава с форсмажорни обстоятелства – дъждове, свлачища, наводнение, авария на магистрален водопровод. А също и срутен мост, който осигурява достъп до туристическия обект. Наложили се ремонти, изграждане на подпорни стени и т.н.

“Въпреки че имаше желаещи да се възползват от услугите на новоизградената къща за гости веднага след нейното въвеждане в експлоатация, поради гореописаните обективни обстоятелства бяхме принудени да откажем настаняването с цел да не застрашим живота на почиващите и да гарантираме тяхната безопасност”, пише във възражението на собствениците Зейнеп Ходжа , баща й Шакир Аян и съпругът й  Рефат Ходжа  до ДФЗ.

 

Интересен е въпросът обаче кога точно е настанал този апокалипсис.

Във възражението пише: “Пътят към къщата прекосява река Туфча. През лятото, при поройните дъждове, реката разруши моста…”. А в съдебното дело е отбелязано: “.. вещото лице е посочило, че поради валежи на 17 януари 2016 г. целостта на пътя до къщата за гости в участъка на река Туфча е била нарушена”.

Така възниква въпросът – през лятото или през зимата е било бедствието? Разминаването е очевадно. Ако пък предположим, че мостът е падал и през лятото, и през зимата, значи е имало перманентен апокалипсис. Толкова интензивен, че къщата да не работи целогодишно.

 

Фондът обаче  не се трогва и налага финансова корекция от 25%. Сумата, която трябва да върне ЕТ “Зайнеп Ходжа” е 97 335 лв.

 

Планове и чевермета

 

Както стана ясно, между фирмата и фонда тече активна кореспонденция, а едноличният търговец , Зейнеп Ходжа после обжалва санкцията в съда.

По-детайлен прочит на кореспонденцията открива още любопитни хватки от “тактиката” за избягване на глобата.

 

 

В Благоевградско са изградени стотици беседки по различни проекти. „Планът за действие“ на къщата за гости „Аида“  на ДПС активистите в гоцеделчевското село  Брезница за малко да опише и тях.

 

В съдебната жалба едноличният търговец твърди, че глобата е неправилна, тъй като почива върху изискване инвестицията да е в съответствие с одобрения бизнес план. Този план, според търговеца, се изпълнявал. Но същевременно и… не бил предмет на договора. Фирмата счита, че съгласно споразумението трябва единствено да извърши инвестицията и тя да е според таблица на одобрените разходи – самият план не бил неразделна част от договора.

“Този бизнес план е част от одобрения проект… и има изключително прогнозен характер”, раздават се адвокатите на ищеца. Тоест, според логиката им, има бизнес план, с него е спечелен проекта през 2013 г., но го няма в самия сключен договор с фонда, следователно не важи.

 

Неслучилите хотелиери и адвокатите им излагат и други доводи. Сред тях са документи на община Гоце Делчев от май 2017 г., удостоверяващи валежите и свлачищата. Видно от датата, това потвърждение е получено не след самото бедствие, а след проверката на фонда и очертаващата се глоба.

 

Най-интересен обаче е “план за действие”, който фирмата представя пред ДФЗ. С него тя се мъчи да се покаже, че независимо от трудностите, в следващите години “ще изпълни бизнес плана”, за да достигне заложените приходи – тоест, ще реализира онзи бизнес план, който уж не беше задължителен.

 

Тъй като станаха много “плановете”, правим уточнение, че по-долу разглеждаме само този, който е “за действие” и включва обещанията на фирмата  ИТ“ Зейнеп Ходжа“да се поправи.

 

 

Високите сини български планини се оказаха пълни с къщи за гости – но без гости.

Той съдържа следните мерки: реклама в сайтове, отпечатване на дипляни и брошури, на каталози, изготвяне на пътеводител, участие в туристически борси, изработване на собствен сайт, на фейсбук страница, “промотиране на продукта при групови или регулярни посещения” (да разказваме колко хубаво е при нас), работа с туроператори, предлагане на туристически пакет. Фирмата дори обещава да вдигне заплатите на персонала, след като му повиши квалификацията и мотивацията. Финалните мерки звучат така: “заявка за ползване на услугите на местен готвач с меню от екологични плодове и зеленчуци, приготвени в района на селото”; “организиране на излети за туристите в околностите с цел събиране на билки, гъби и горски плодове”.

 

В така предложения “план” няма нито една цифра, нито един срок, нито един измерител. И нека самите читатели преценят доколко набелязаните случки от бъдещето са  “мерки” в същината си. Но това съвсем не е всичко.

 

Един “план за действие” не може да е повърхностен документ. Трябва да е авторитетно обемен. Затова този наброява 10 страници. Но може ли горният писмен труд да ги запълни? Не. Затова авторите му са се погрижили да го запълнят с… изреждане на природните и културни красоти на целия Благоевградски регион. Туристите щели да бъдат бъдат информирани за тези красоти и развеждани из тях.

 

Собствениците на къща за гости “Аида” явно считат, че служителите на Държавен фонд “Земеделие” представа си нямат от прелестите на Югозападна България, защото те са изредени в цели шест страници с напоителна визитка: “Народен парк Пирин – най-големият българки парк…”,”Природен резерват Ореляк – изцяло на територията на общ. Гоце Делчев…”, “Природен резерват Алиботуш – с национално и международно значение…”. Следват още три резервата, един водопад, една котловина, една долина, осем църкви, два манастира, осем археологически обекти, седем старинни занаяти. Разказано е за местните художници, певци, танцьори, събори, християнските и мюсюлманските празници. Най-сладката част от “мерките” гласи: “Специфично за Пиринския край и за общината е прочутото гостоприемство и самобитната кухня. Приготвянето на чеверме може да бъде голяма атракция както за български, така и за чуждестранни туристи. Самото приготовление е изключително преживяване, а консумацията му след това е истинска наслада”.

 

Така тази по същество туристическа брошура запълва “плана за действие”. Цифри и срокове все така няма. Учениците, които пишат есета за обем, може да завидят. Най-вероятно чиновникът от фонда, който е изчел “плана”, в края свирепо е огладнял. И това е било единственият ефект от „мерките“.

 

Няма милост

 

 

За съда е ясно, че цифрите в бизнес плана следва да бъдат взети под внимание.

Въпреки кулинарните и други шедьоври, фондът е непоколебим за финансовата корекция.

Не се трогва особено и Темида – само  намалява санкцията на 77 868 лв., защото счита, че следва да се изчисли не върху общата предоставена сума, а върху европейските пари от нея.

Мотивите на състава на Благоевградския административен съд накратко са: собствениците не са уведомили фонда за форсмажорните обстоятелства  (нима този, който дава парите, трябва да узнава за тези “дребнотемия” чак след проверка?), не е ясно колко точно колко време не са били отстранени щетите от бедствието (все пак къщата не работи 15 месеца), а и… бизнес планът, който от време на време става прогнозен, следва да се изпълнява. Решението по делото е от 2018 г.

 

Ами големците?

 

Но целият този казус е интересен и в друг аспект. Както стана ясно, неработеща повече от година къща е санкционирана с около 20% от парите.

Нито е отнета от собствениците, нито те следва да връщат пари в няколкократен размер, както е при редица други договорни отношения.

Някаква глоба от общата сума – това е процедурата.

След месец-два скандалът с къщите за гости, за които днес говори цяла България, ще утихне. И най-вероятно осветените от прожекторите герои ще платят скромни за техните възможности парици, а после…  После ще продължат да бъдат все така любезни стопани на къщи за гости – без гости. С любезното съдействие на Европейския съюз и на поредица български управления.

коментара

Таблоид

В последния момент: Отмениха дългоочаквано мотосъбитие в Банско

Публикувано

на

Кметът Г. Икономов: „Публично заявявам, че съм готов да съдействам, включително с техника, за да се подготви събитието и нито един човек, който е планирал участие или просто посещение, да не бъде разочарован. Ако има желание, има начин. На ход са организаторите да заявят готовност за работа в оставащите часове“

Състезанието Three Mountains Hard Enduro Bansko 2019 е отменено, за разочарование на феновете и Федерацията по мотоспорт.

Ето какво доведе до отмяната. Организаторите е трябвало да подадат заявление за ползване на общински имот, какъвто е бившата казарма, което те са направили завчера следобяд. Още преди да подадат заявлението, те започнали работа по трасето, без да бъдат обезпокоявани. От Общината им било съобщено, че на следващия ден ще могат да продължат работа, след като се направи оглед на място с техен представител и зам. кмет от общината. Такъв бил направен днес преди обяд.

След огледа, представител на Федерацията позвънил на кмета на Банско Георги Икономов и попитал защо пречат на състезанието и че организаторите искат да го отложат. Кметът обяснил ситуацията, след което позвънил на Йордан Ковачев – организатор и председател на Дружинката, поел ангажимент да издаде разрешението в най-кратък срок. И то било издадено в 14ч. днес. Междувременно получил съобщение от него, че отменят състезанието.

По отношение на финансирането: договорът, който предхожда плащането, бил подписан от организаторите и представен в общината вчера. Плащането трябвало да бъде извършено днес. Но след разговор с представител на федерацията, кметът бил посъветван да не се превежда сумата, докато не се уточни провеждането.

В крайна сметка тези разногласия доведоха до отмяна на събитието. Ето как коментира ситуацията Георги Икономов:

„Винаги съм подкрепял спорта. Вярвам, че всяко събитие е важно за община Банско. Че трябва да обединяваме сили в името на осъществяването, а не да търсим причини за провала на което и да е мероприятие.

И към момента публично заявявам, че съм готов да съдействам, включително с техника, за да се подготви събитието и нито един човек, който е планирал участие или просто посещение, да не бъде разочарован. Ако има желание, има начин. На ход са организаторите да заявят готовност за работа в оставащите часове“, заяви Икономов с надеждата, че все пак събитието ще се състои.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Кметът Котев инспектира съвместно с представители на БФС и фирмата-изпълнител работата по ремонта на тренировъчното игрище към Стадион „Спартак“

Публикувано

на

Кметът на Община Сандански – Кирил Котев, в присъствието на председателя на ОС на БФС – Благоевград – Александър Кабзималски и представител на фирмата – изпълнител – Братан Братанов, инспектираха дейностите по реновацията  на тренировъчното игрище към Стадион „Спартак“.

По време на огледа стана ясно, че изкуствената настилка вече е произведена, която е една от най-висококачествените, покриваща всички изисквания на ФИФА. Град Сандански е третият град в България, който ще има инвестиция на БФС по програма „Fifa Forward“, което ще създаде максимален комфорт по време на тренировки и турнири, и ще стимулира децата и младежите да спортуват. Стойността на проекта е 420 хил. лв., като освен подмяната на целия терен, ще бъде ремонтирана дренажната и поливната системи, ще се подобри осветлението и ще се ремонтират оградите. След завършване на основата ще бъде инсталирана и новата настилка.

Кметът Котев изрази благодарността си към БФС, че са избрали Сандански за реализацията на проекта и са оценили възможностите и потенциала на града. Той подчерта, че старата настилка, която в момента се сваля, ще бъде използвана за други игрища – в IV ОУ „Св. Св. Козма и Дамян“, III ОУ „Христо Ботев“ и други футболни терени.

Председателят на ОС на БФС – Благоевград – Александър Кабзималски поздрави кмета Котев, че е успял да се пребори с другите градове, и че именно в Сандански, където растат таланти, ще се обнови и реновира тренировъчното игрище.

Представителят на фирмата – изпълнител – Братан Братанов благодари на кмета за вложените усилия град Сандански да има терен, който да покрие всички нужди на детско-юношеската школа и на мъжкия отбор на ОФК Вихрен.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ