Свържете се с нас

Таблоид

Прогноза за времето – 6 май (понеделник)

Публикувано

на

Арктическо нахлуване връща Баба Марта след Гергьовден (КАРТА)

Свръхарктично нахлуване предстои Централна и Западна Европа в следващите часове, в северната част на Апенините и в Алпите снежната граница ще се срине до рядко срещани за последния месец на календарната пролет 5-600 метра. Толкова късно и мощно студено нахлуване на 45 паралел е имало преди повече 60 години – през 1957 г., пише meteobalkans.com.

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен в 11 области на страната за 6 май, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи са областите Перник, София град и област, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Стара Загора, Велико Търново, Русе и Търговище. На места в тези области се очакват значителни валежи с количества до 25 – 320 л/кв.м.

Обновленията на основните модели в края на април изчисляваха, че свръхкъсното арктично нахлуване ще удари Югоизточна Европа, което исторически не се случвало през последните 70-80 години. През май, макар и в началото, да удари студ и да направи масово слани изглежда наистина почти немислимо за 42-рия паралел с изразено средиземноморско влияние.

За Източноевропейската равнина с остър континентален климат, на Прибалтика лека мекота на климата придават атлантическите циклони, които обаче завличат много студ почти от сърцето на Арктика, както се случва и тази година и то през май.

Студените резерви на Арктика вече се на изчерпване, и на север денят порасна, дори вече надминава по продължителност у нас. На най-северното незамръзващо пристанище на Русия – от 22 май настъпва полярен ден и слънцето спира да залязва, така че студените вълни трябваше да са приключили вече. Но доста мощен атлантически циклон, който бе с типично зимни параметри, и докара малко майски или по-скоро късноаприлски сняг на Финландия и източната част на Скандинавия, малко обърка сметките.

И вместо да се подготвяме за началото на плажния сезон, вече вкарва в зимен сценарий Северните Апенини и у нас ще опита, но ще срещне сериозна съпротива от местния климат, силното слънце и 14, почти 15-часовия ден. Студен циклон вече се формира над Лигурско море

Студен циклон вече се формира над Лигурско море

Свръхкъсното арктично нахлуване е доста мащабно, обхваща цяла Западна и Централна Европа и достига към момента до западните части на Източноевропейската равнина.

Арктика успява да удари Централното Средиземноморие през май, благодарение на доста обширен атлантически циклон, разположен над Скандинавия, който осигурява приток на арктична въздушна маса от акваторията на Баренцово море.

Преминалият в края на април и първите часове май доста по-мощен циклон, рожба на Исландския минимум обаче е основната причина за майското арктично нахлуване, което се случва веднъж на около 50-60 години.

Тласна студ на югозапад и се получи верижна реакция. Към настоящия момент зародилия се зимен средиземноморец над Лигурско море си осигурява доставки на студ от Арктика и благодарение на антициклон, чиято югоизточна част обхваща територията на остров Ирландия.

В колаборация обширният циклон, обхванал почти цяла Скандинавия и антициклона осигуряват поток арктичен студ към Генуезкия залив и Лигурско море, които учебниците определят като инкубатори на циклони.

А като добавим и че сме в началото на май – водата в Централното Средиземноморие се е стоплила, слънцето е силно, но и студът не се дава, но може би надделява, щом се получи снежен циклон. България в източната периферия на снежния средиземноморец с южняци

България в източната периферия на снежния средиземноморец с южняци

Към 12 часа в навечерието на Гергьовден страната попада в източната периферия на зимния средиземнорец, който обаче ще държи източна траектория и ще ни застигне в следобедните часове на деня на Българската армия.

По периферията, предвид че май е най-дъждовният месец в годината за по-голямата част от страната, а и като добавим и южняците, които духат в момента, главно в Източна България и по Струма, мощни бури се очертават в следващите часове в Беласица и на юг от Кресненското дефиле. Снежният средиземноморец бързо ще се придвижва на изток и още преди полунощ ядрото му ще обхване Западна България, това не е гаранция за дъжд, както през есента и зимата, но вероятността за валежи се повишава значително.

Южняците се усещат най-остро в планините – на Мусала сутринта откъм Егейско море скоростта на вятъра надминаваше 100 километра в час, почти ураганен.

Гюмюрджинският снежник също е голямо препятствие за топлото, явява се като трамплин и вятърът се усилва допълнително, а на старопланинският първенец Ботев южнякът държи до към 60-65 километра в час, без да ускорява повече, макар и да не са изключени внезапни пориви. Родопите изглежда улавят и отслабват част от южния порив на зимния средиземноморец. Приземя духа слабо и с тенденция да отслабва още с наближаване на циклона.

Студът от Арктика ни застига в малките часове на 7 май

Обновленията на основните модели изчисляваха късното арктично нахлуване да ни удари точно на Гергьовден. Но предвид промяната на сценариите и студен удар към Западна и Централна Европа до нас все пак ще стигне трансформиран студ, около 24 часа по-късно от предвижданото в края на април. Въпреки силното слънце студът няма да се даде така лесно и в първия работен ден след Гергьовден утрото ще е по-скоро меко с минимални 5-10 градуса, но в навечерието на Деня на Европа утрините ще са много хладни, а може би и студени с температури от 2 градуса по високите полета като Драгоманското до 5-6 в по-топлото Пловдивско.

Слънцето в началото на май може и да е силно, но и студът няма да се даде, и ще удържи поне 24-36 часа, което си е истинско постижение за навечерието на плажния сезон и за последния месец на календарната пролет.

Софийското поле още във вторник ще го удари студената вълна, тъй като студът във височина няма да успее да обхване цялата страна – до към река Искър на изток ще успее да стигне и на юг от Балкана – до Ихтиманска Средна гора, а на юг до Кресненското дефиле. В столицата в първия работен ден след Гергьовден максималната засега е едва 10 градуса.

Немският регионален модел рисува по-студен сценарий студът да обхване почти 2/3 от Дунавската равнина и Предбалкана, а на запад от река Искър – в същинския северозапад да падне до -1 във височина, на изток студът ще допълзи до река Янтра, а може да опита да стигне и до долината на река Русенски Лом.

Това обаче са сценариите във височина, приземя, слънцето доста помага и с адиабатното затопляне – по 1 градус на 100 метра стопля, ще ги докарва до към 13-14 градуса, което си е обаче мартенска температура.

Обилните снеговалежи през май се разминават

Изчисляваните снеговалежи за родните планини засега изглежда, че ще се разминат и макар че снежната граница ще падне на около 1500-1600 метра, при очаквани първоначално – около 1000 метра и дори по-малко, колкото е през март обикновено и то , според сценариите те ще са символични. Може да заснежи леко по най-високата част на Западните Родопи – Баташката планина с първенците Голяма Сюткя и Баташкия снежник – над 2000 метра, и най-високия рид Мурсалица – с Голям Перелик и Широколъшки снежник.

За Персенците сценариите бяха за около 10 см нов сняг към старите преспи останалите от януари, но сега очаквания сняг бе коригиран на около 2-3 см. Във високите части на Рила и Пирин си вали сняг, а и по Стара планина, до към средата на юни, така че и да натрупа на заслон Ледено езеро под връх Мусала няма да е изненада.

Снежният средиземноморец се разширява и отслабва над България, носи порои

Според настоящите сценарии снежният средиземноморец ще претърпи доста трансформации над страната – ядрото му ще започне да се разпада още над Адриатическо море, а когато стигне България утре сутринта ще се оформи втори циклон от основния, чийто център ще над Южните Карпати. Над Лудогорието и Добруджа и над Странджа утре сутринта ще продължат да духат до умерени южняци, тъй като ще попадат пак в източната периферия на разпрострелия си средиземноморец.

Очакванията за по-екстремни явления отново над Средната Дунавска равнина и Предбалкана – между долината на Истъра и Янтра изглежда ще са основните бури, дъждове и екстремни явления.

Немският регионален модел дава следния дъждовен сценарий и с малко сняг за Гьорговден. В малките часове започва да вали до умерен дъжд със слаби гръмотевици над планинските масиви западно от Софийското поле – Конявска планина, Люлин планина, ще обхванат Софийската, Чипровската планина и масивът Мургаш, част от Западна Стара планина. Това още преди да се е съмнало.

Към 9 часа дъждовете обхващат цялата долина на Струма, все още без изгледи за екстремни явления, южняците ще са спрели, няма да духа, допълнително да зарежда с енергия бурите.

Плевенските височини и долината на река Осъм под буреносен прицел

Към 10-11 часа навръх празника и Западната Дунавска равнина под буреносна атака – вторичният циклон се разширява, от северозапад навлиза още хладен и влажен и въздух и създава идеални условия за развитие на мащабни бури. С наближаването на слънчевия зенит и завъртане на вятъра на северен точно над Средната Дунавска равнина и буреносният микс е налице.

Същевременно на височина от около 2000 метра ще продължи да духа от югозапад и това разминаване на въздушните потоци между различните слоеве на атмосферата ще поддържа бурите активни над Плевенския край и няма да се разпаднат, както стана на 30 април, а ще продължат на изток и ще стигнат до Лудогорието и Добруджа все така мощни.

Толкова интензивни дъждове – от типа на летните порои, които се очертават утре най-вече източно от река Искър и които се очертават да стигнат до морето, и притокът на топъл въздух във височина може би ще създават условия за градушки на празника.

Гергьовденските бури до морето обаче няма да стигнат, ами ще залитнат на югоизток към Източната Стара планина – Еленския и Сливенския Балкан и ще опитат да ги превалят и да обхванат източните задбалкански планини по линията на верижната реакция.

Пловдивското поле утре преди обяд трябва да е стабилно, едва следобед са възможни бури с порои, предвид влагата, която ще вкара циклонът рожба на снежния средиземноморец. Може би ще е малко по-хладно от днес с типично майски максимум от около 23-24 градуса. В късния следобед и привечер след пренасяне на бурите от Източна Стара планина към Елховското и Ямболското поле, постепенно ще загубват силата си и ще стихват и постепенно и във височина вятърът ще обърне на запад-северозападен, докато приземя това ще стане още преди обяд над Дунавската равнина и в Предбалкана.

Баба Марта възкръсва след Гергьовден със силен студен вятър и усещане за есен

В първия работен ден след празника на българската армия в Дунавската равнина и в Пловдивско-Пазарджишкото поле ще духа от умерен до силен студ запад-северозападен вятър със скорост до 50-60 километра в час. В столицата вятърът се очертава да е до умерен от запад-северозапад със скорост до 30 километра в час, а максималната ще се усеща като класическа зимна, къснофевруарска – около 5 градуса, на слънце ще е добре.

Възможни са типично есенни дъждове по Старопланинското било, над южните погранични родопски ридове – Канайдинския и рида Дибраш е възможно да се образуват буреносни клетки, които да обхванат и Ардинския дял, в нощта срещу 8 май е възможно да повали малко и над Източния Предбалкан и над най-високата част на Дунавската равнина Лилякското плато. Максималните най-вероятно за страната ще са 10-16 градуса. Дори и Санданското поле няма да се отърве от студената вълна – северозападният вятър ще се засилва по долината на Струма и при югозападното подножие на Пирин може да стига до над 70 километра в час преди обяд на 7 май.

Привечер и в нощта срещу 8 ми ще продължи да подухва студено, но вятърът ще отслабва, поривите се очертава да са най-силни около обяд, тъй като слънцето ще нагрява много, а от северозапад ще продължи да навлиза студ.

Затоплянето няма да е бързо – серия студени нощи

В навечерието на Деня на Европа, топлото ще започне да възвръща позиции след изненадващо късния студен удар на Арктика, който най-вероятно и Сахара не е очаквала. Но студът ще удържи и на 8, още повече след отслабване на вятъра, ще успее да създаде условия за изстиване, въпреки че слънцето изгрява малко след 6 часа и слани съвсем не са изключени, на 2-3 градуса в 6 часа спокойно може да удари слана.

Склоновете от запад-северозапад на столицата на високи и първите слънчеви лъчи се показват след 6:30, така ще има време да се уталожи студа. Дори и в Санданското поле, което лятото много се нагрява ще запише една студена нощ с минимум от около 5 градуса. На 8-ми се очертава да е по-често облачно след студеното утро, на запад следобед слънцето ще пробива и ще реанимира температурите до към 18-19 градуса ще докара в Пловдивското поле най-вероятно, това са по-скоро априлски максимуми. Ще изясни за кратко преди полунощ над Дунавската равнина и по долината на Струма, сутринта отново ще започне заоблачаване от запад. На 9-ти – за Деня на Европа отново хладно утро, с градус-два по-топло от предходното, през деня вече надминава 20 градуса, но ще е по-често облачно, с вероятност за валежи, особено на запад, дъждовен фронт от Средиземно море, който ще отслабне над Динарските планини и у нас може да повали есенно.

Топла вълна и плажни градуси отново през уикенда

По-съществено затопляне ще се усети през уикенда, а в петък температурите ще останат почти без промяна, Санданско-Петричката котловина има сценарий за дъждовен фронт заедно с Беласица за петък сутринта, който според американския модел ще регенерира над страната и ще повали с възможни порои на югоизток – Елховското и Старозагорското поле. Причината ще е студен фронт, спуснал се от атлантически циклон, не особено силен, разположен над Прибалтика. Но до вечерта трябва всичко да приключи основните дъждове до залез слънце.

Още в петък вечер топло влиза от югозапад, в неделя нова хладна вълна

Топло ще започне да навлиза от югозапад в петък вечер и ще вдигне градусите до плажни 25-27 градуса вече във второто десетдневие на май в събота, когато ще е топло и сухо, може да вали само на североизток следобед. Идеално за разходки в планината. В неделя хлад приижда от северозапад и циклон от Средноевропейската низина се спуска и обхваща България и в неделя цял ден бури и дъждове. Това изглежда малко нереалистичен сценарий, но следващите обновления би следвало да го коригират. В неделя южняци и в понеделник вятърът обръща на запад-северозападен след кратко затишие и температурите доста се понижават.

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен в 11 области на страната за 6 май, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи са областите Перник, София град и област, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Стара Загора, Велико Търново, Русе и Търговище. На места в тези области се очакват значителни валежи с количества до 25 – 320 л/кв.м.

През следващото денонощие облачността над страната ще бъде значителна. На много места ще има валежи, в Западна и Централна България интензивни и с гръмотевици. Очакват се и градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него да нахлува по-студен въздух, но в Източна България почти през целия ден той ще се задържи от юг и ще бъде умерен и силен. Минимални температури между 9° и 14°, максимални в повечето места между 17° и 22°, в София около 16°, има и прогнози, че в столицата ще е само 12 градуса.

Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното за месеца. В следобедните часове ще започне да се повишава. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Над Черноморието ще има разкъсвана облачност, намаляваща и до слънчево. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен южен вятър. Максимални температури на въздуха 17-22°. Температурата на морската вода е 14-15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините също облачността ще е значителна с валежи и гръмотевици. Ще духа умерен и силен югозападен вятър, който вечерта ще започне да се ориентира от запад. Максимална температура на 1200 метра около 11°, на 2000 метра – около 4°.

През нощта срещу вторник северозападният вятър ще се усили. Валежите ще намалеят и в повечето райони ще спрат.

Във вторник ще бъде доста ветровито и хладно, предимно облачно, все още на отделни места с превалявания. През нощта срещу сряда вятърът ще отслабне, в Югозападна България на места и ще стихне. От запад облачността ще се разкъса и намалее и сутринта в отделни затворени котловини в западната половина от страната, при ясно и тихо време, ще има слани.

В сряда ще е без валежи, с променлива облачност. Дневните температури ще се повишат.

В четвъртък вятърът ще се обърне от юг и температурите ще се повишат още. Облачността ще се увеличава и след обяд над Западна България ще превали дъжд.

 

коментара

Новини

Георги Васев от гр. Рила: Искам си детето!

Публикувано

на

Георги Васев от гр. Рила: Искам си детето!

КРАТКО ИЗЛОЖЕНИЕ НА СЛУЧАЯ:

МИРИДОПА НИКОЛАЕВА ЛАПЕВА и ГЕОРГИ ПЕТРОВ ВАСЕВ са бивши съпрузи, чиито граждански брак е прекратен с развод, постановено по гр.д. №567/2014г. по описа на РС-Дупница.

От брака си имат родено дете – ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ ВАСЕВ, роден на 19.11.2013 г.

С постановеното решение по гр.д.№567/2014г. на РС-Дупница, съдът предоставя на майката упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете; определя местоживеенето му да бъде при нея на адрес: с. Стоб, общ. Кюстендил; определя лични отношения между детето и бащата, като след навършване на двегодишна възраст на детето, бащата има право да го вижда и взема при себе си всяка първа седмица от месеца, считано от 09.00 часа на съботния ден до 19.00 часа на неделния с преспиване, 30 дни през лятото, по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката, за Коледните и Новогодишни празници през всяка четна година и за Великденските празници през всяка нечетна година.

С влязло в сила на 09.07.2015г. решение по гр.д.№621/2014г. по описа на ДРС, частично отменено с решение от 13.01.2015г. по гр.д.№585/2014г. по описа на Окръжен съд – Кюстендил е заместено съгласието на бащата за пътуване на малолетното дете до Кралство Испания за периода от 1 юли до 31 август на съответната година, за срок от 3 години, както и е било заместено съгласието на бащата за издаване на паспорт на детето. С посоченото решение не е изменено местоживеенето на детето – т.е. то има право да пътува с майка си до и от Кралство Испания, но няма право трайно да се установи там, тъй като искане за промяна на местоживеене не е бил предявяван по цитираното гр.д. 621/2014 г. на ДРС

Впоследствие майката завежда друго дело, което и към настоящия момент е висящо – гр.д.№ 160/2016 п, като са предявени искове – за даване на заместващо съгласието на бащата детето да пътува извън България (чл. 127а от СК) и иск за промяна местоживеенето на детето от с. Стоб в България, като същото бъде определено в Испания.

С решение №301/15.06.2016 г. на Районен съд Дупница, постановено по гр.д.№ 160/2016 г., исковете на майката са отхвърлени.

Решението на ДРС е потвърдено с решение №55 от 16 март 2017г, постановено по гр.д.№455 /2016г. по описа на Окръжен съд-Кюстендил.

Това решение обаче е отменено от ВКС с решение №34/21.03.2018г. по гр.д.№3368/2017г., като делото е върнато за ново разглеждане на ОС-Кюстендил.

С Решение №23 от 29.01.2019 г., постановено по в.гр.д. 133/2018 г. на ОС Кюстендил, исковете на майката са уважени изцяло, като е допуснато предварително изпълнение на решението по отношение на заместващото съгласие.

Междувременно майката заминава за Кралство Испания и се установява там, като не връща детето в България. Това се случва при висящ процес –

 именно с искане съдът да й разреши това. Изтича и срокът на заместващото съгласието на бащата, дадено по силата на решение по гр.д.№621/2014г. по описана ДРС.

По тази причина в Кралство Испания е образувано дело за международно отвличане на детето (по Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, обнародвана в Държавен вестник, брой: 82 от 26.04.2004 г., по която България е страна).

С решения на съответните компетентни съдилища в Испания е признато международното отвличане на детето от майка му и е постановено незабавното връщане на детето в България и предаването му от страна на майката на бащата.

Предоставен е срок за връщане на детето, като майката подава редица молби, за да удъли този срок, като в крайна сметка връща детето формално до България, предава го на бащата и след като бащата връща детето, майката отново го извежда в Испания. Следва продължение на съдебната процедура там, вследствие на което срещу майката е образувано наказателно производство за неспазване на постановените съдебни актове.

Проблемът в случая е, че ОС-Кюстендил уважава исковете, като се позовава на обстоятелството, че майката и детето са се установили в Испания и в интерес на детето следва да се допусне исканата промяна на местоживеенето, тъй като такава така или иначе вече е осъществена.

Следва да се посочи, че действително законът предвижда възможността при промяна на обстоятелства, при които е било определено местоживеенето на детето, съдът да го промени, но следва същата промяна да бъде законосъобразна. Съществува правен принцип, според който „никой не може да черпи права от собственото си недобросъвестно поведение“.

В конкретния случай промяната в обстоятелствата не е обективен факт, който съдът ‘ да е задължен да отчете, а представлява недобросъвестно, противоправно поведение на майката, свързано с едностраннна промяна на местоживеенето на детето, без да бъде спазен надлежният законов ред. Че това е така, се установява от актовете на испанските съдилища, установили наличието на извършено от майката международно отвличане на детето (по смисъла на Хагската конвенция – това не се покрива с понятието на наказателното право).

Промяна в обстоятелствата в случая, дори според въззивния съд, не е налице към момента на депозиране на исковата молба.

Според мотивите към решението на ОС-Кюстендил, виждайки, че искът й е неоснователен, майката „ВЗЕМА ПРАВОТО В СВОИ РЪЦЕ“ и променя самите фактически обстоятелства, за да стане искът й основателен. С този извод на въззивния съд няма как да не се съгласим. Считаме за напълно противоправен, обаче, изводът, че това поведение на майката следва да бъде отчетено като основание за допускане на исканата промяна – към момента на внасяне на исковата молба подобно обстоятелство, обуславящо наличието на промяна по чл. 59, ал. 9 от СК не е налице (в онзи момент това е единствено намерение на майката).

 Ако доведем до абсурд това твърдение на първоинстанционния съд (reductio ad absurdum), ако бащата бе взел и задържал, в нарушение на определения режим на лични отношения, детето при себе си, „от стремеж да трансформира намерението си в реализиран факт, който евентуално да обуслови основателност на иска“ (това и израз, използван в решение на ОС-Кюстендил), то тогава нямаше да настъпи промяна, а съдът щеше да измени решението относно упражняването на родителските права и да ги предостави за упражняване на бащата, тъй като такова щеше да бъде фактическото положение.

Даваме горния абсурден пример, за да онагледим неправилността на изводите на въззивния съд, който приема, че промяната на обстоятелствата по чл. 59, ал. 9 от СК е налице, независимо от правомерността в поведението на майката. При това поведение, което последва завеждането на исковата молба (според въззивния съд, майката като вижда, че губи делото, предизвиква промяната).

Воден от това разбиране, въззивният съд счита, че поведението на майката няма правното значение, придавано му от въззиваемата страна (бащата) и приема, че противоправното поведение на майката представлява промяната по чл. 59, ал. 9 от СК.

Гледам видео във  facebook… едно малко сладко детенце гушка баща си и плачейки казва:  Тате много ще ми липсваш… Стана ми много много гадно, това е поредният случай на някоя си…. Предпочитам да замълча, че не е приятно това което ще кажа…

Свързах се с Георги Васев веднага след след като изгледах видео клип. Помолих го да разкаже защо това малко детенце е подложено на този стрес…  Днес ви срещам с  Георги Васев, млад бизнесмен от гр. Рила…

Г-н Васев,  обяснете на нашите читатели какъв точно е случаят…

– С бившата ми съпруга сме разведени от 2014 г. Имаме син от брака ни…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Старият път за Мосомище – превръща се в новия Ориндж Каунти на Гоце Делчев!

Публикувано

на

ЛУКСОЗНИ БАРОВСКИ ИМЕНИЯ НИКНАТ КАТО ГЪБИ НА БИВШИТЕ СЕЛСКИ ЛОЗЯ – ИМОТИТЕ ТАМ СКАЧАТ ТРОЙНО!

Село Мосомище до чети­ри-пет години ще се превърне в тих и спокоен квартал на град Гоце Делчев. Прогнозите са не само на местните жи­тели, но и на голям процент от бизнесмените и инвести­торите, закупили имоти там и в най-новата и атрактивна зона за строителство – лозя­та покрай стария път от Гоце Делчев за Мосомище през предприятието „Пиринпласт“. Допреди десетина и повече години мястото, известно като околовръстния за Мосомище, беше забравена зона, ползва­на за пряк път на пешеходците до града.

Около района витае­ха какви ли не слухове, в това число за убита жена преди много време, която се явявала като дух до ден днешен, обле­чена в бяло, близо до канала, преминаващ под пътя. Беше западнало, а и на места има­ше нерегламентирани смети­ща. В последно време обаче хората, оценяващи все пове­че стойността на спокойстви­ето, тишината и хубавата при­родна гледка, приеха мястото като идеална територия да си построят мечтания дом. Една по една в района взеха да растат такива къщи, на които и столичните баровци биха завидели. Направо имения. Пик на строителството има.

Класацията я води местният бизнесмен Лобо Златинов, който е построил такова име­ния с гаражи за всичките си коли, в това число и специ­ално пригодено помещение за големия си кемпер. Дво­ровете са като голф игрища и това показва, че в района на град Гоце Делчев криза­та, за която се говори, май е мит. Къща тук строи и бивши­ят собственик на ресторант „Шанс“ в град Гоце Делчев, който видимо влага парите от продаденото си заведение в прекрасен имот тип рези­денция. Това доказва твър­дението, с което започнахме – че съвсем скоро Мосомище ще бъде квартал на град Гоце Делчев.

Вестник “ Градът “

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ