Свържете се с нас

Таблоид

Прогноза за времето – 6 май (понеделник)

Публикувано

на

Арктическо нахлуване връща Баба Марта след Гергьовден (КАРТА)

Свръхарктично нахлуване предстои Централна и Западна Европа в следващите часове, в северната част на Апенините и в Алпите снежната граница ще се срине до рядко срещани за последния месец на календарната пролет 5-600 метра. Толкова късно и мощно студено нахлуване на 45 паралел е имало преди повече 60 години – през 1957 г., пише meteobalkans.com.

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен в 11 области на страната за 6 май, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи са областите Перник, София град и област, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Стара Загора, Велико Търново, Русе и Търговище. На места в тези области се очакват значителни валежи с количества до 25 – 320 л/кв.м.

Обновленията на основните модели в края на април изчисляваха, че свръхкъсното арктично нахлуване ще удари Югоизточна Европа, което исторически не се случвало през последните 70-80 години. През май, макар и в началото, да удари студ и да направи масово слани изглежда наистина почти немислимо за 42-рия паралел с изразено средиземноморско влияние.

За Източноевропейската равнина с остър континентален климат, на Прибалтика лека мекота на климата придават атлантическите циклони, които обаче завличат много студ почти от сърцето на Арктика, както се случва и тази година и то през май.

Студените резерви на Арктика вече се на изчерпване, и на север денят порасна, дори вече надминава по продължителност у нас. На най-северното незамръзващо пристанище на Русия – от 22 май настъпва полярен ден и слънцето спира да залязва, така че студените вълни трябваше да са приключили вече. Но доста мощен атлантически циклон, който бе с типично зимни параметри, и докара малко майски или по-скоро късноаприлски сняг на Финландия и източната част на Скандинавия, малко обърка сметките.

И вместо да се подготвяме за началото на плажния сезон, вече вкарва в зимен сценарий Северните Апенини и у нас ще опита, но ще срещне сериозна съпротива от местния климат, силното слънце и 14, почти 15-часовия ден. Студен циклон вече се формира над Лигурско море

Студен циклон вече се формира над Лигурско море

Свръхкъсното арктично нахлуване е доста мащабно, обхваща цяла Западна и Централна Европа и достига към момента до западните части на Източноевропейската равнина.

Арктика успява да удари Централното Средиземноморие през май, благодарение на доста обширен атлантически циклон, разположен над Скандинавия, който осигурява приток на арктична въздушна маса от акваторията на Баренцово море.

Преминалият в края на април и първите часове май доста по-мощен циклон, рожба на Исландския минимум обаче е основната причина за майското арктично нахлуване, което се случва веднъж на около 50-60 години.

Тласна студ на югозапад и се получи верижна реакция. Към настоящия момент зародилия се зимен средиземноморец над Лигурско море си осигурява доставки на студ от Арктика и благодарение на антициклон, чиято югоизточна част обхваща територията на остров Ирландия.

В колаборация обширният циклон, обхванал почти цяла Скандинавия и антициклона осигуряват поток арктичен студ към Генуезкия залив и Лигурско море, които учебниците определят като инкубатори на циклони.

А като добавим и че сме в началото на май – водата в Централното Средиземноморие се е стоплила, слънцето е силно, но и студът не се дава, но може би надделява, щом се получи снежен циклон. България в източната периферия на снежния средиземноморец с южняци

България в източната периферия на снежния средиземноморец с южняци

Към 12 часа в навечерието на Гергьовден страната попада в източната периферия на зимния средиземнорец, който обаче ще държи източна траектория и ще ни застигне в следобедните часове на деня на Българската армия.

По периферията, предвид че май е най-дъждовният месец в годината за по-голямата част от страната, а и като добавим и южняците, които духат в момента, главно в Източна България и по Струма, мощни бури се очертават в следващите часове в Беласица и на юг от Кресненското дефиле. Снежният средиземноморец бързо ще се придвижва на изток и още преди полунощ ядрото му ще обхване Западна България, това не е гаранция за дъжд, както през есента и зимата, но вероятността за валежи се повишава значително.

Южняците се усещат най-остро в планините – на Мусала сутринта откъм Егейско море скоростта на вятъра надминаваше 100 километра в час, почти ураганен.

Гюмюрджинският снежник също е голямо препятствие за топлото, явява се като трамплин и вятърът се усилва допълнително, а на старопланинският първенец Ботев южнякът държи до към 60-65 километра в час, без да ускорява повече, макар и да не са изключени внезапни пориви. Родопите изглежда улавят и отслабват част от южния порив на зимния средиземноморец. Приземя духа слабо и с тенденция да отслабва още с наближаване на циклона.

Студът от Арктика ни застига в малките часове на 7 май

Обновленията на основните модели изчисляваха късното арктично нахлуване да ни удари точно на Гергьовден. Но предвид промяната на сценариите и студен удар към Западна и Централна Европа до нас все пак ще стигне трансформиран студ, около 24 часа по-късно от предвижданото в края на април. Въпреки силното слънце студът няма да се даде така лесно и в първия работен ден след Гергьовден утрото ще е по-скоро меко с минимални 5-10 градуса, но в навечерието на Деня на Европа утрините ще са много хладни, а може би и студени с температури от 2 градуса по високите полета като Драгоманското до 5-6 в по-топлото Пловдивско.

Слънцето в началото на май може и да е силно, но и студът няма да се даде, и ще удържи поне 24-36 часа, което си е истинско постижение за навечерието на плажния сезон и за последния месец на календарната пролет.

Софийското поле още във вторник ще го удари студената вълна, тъй като студът във височина няма да успее да обхване цялата страна – до към река Искър на изток ще успее да стигне и на юг от Балкана – до Ихтиманска Средна гора, а на юг до Кресненското дефиле. В столицата в първия работен ден след Гергьовден максималната засега е едва 10 градуса.

Немският регионален модел рисува по-студен сценарий студът да обхване почти 2/3 от Дунавската равнина и Предбалкана, а на запад от река Искър – в същинския северозапад да падне до -1 във височина, на изток студът ще допълзи до река Янтра, а може да опита да стигне и до долината на река Русенски Лом.

Това обаче са сценариите във височина, приземя, слънцето доста помага и с адиабатното затопляне – по 1 градус на 100 метра стопля, ще ги докарва до към 13-14 градуса, което си е обаче мартенска температура.

Обилните снеговалежи през май се разминават

Изчисляваните снеговалежи за родните планини засега изглежда, че ще се разминат и макар че снежната граница ще падне на около 1500-1600 метра, при очаквани първоначално – около 1000 метра и дори по-малко, колкото е през март обикновено и то , според сценариите те ще са символични. Може да заснежи леко по най-високата част на Западните Родопи – Баташката планина с първенците Голяма Сюткя и Баташкия снежник – над 2000 метра, и най-високия рид Мурсалица – с Голям Перелик и Широколъшки снежник.

За Персенците сценариите бяха за около 10 см нов сняг към старите преспи останалите от януари, но сега очаквания сняг бе коригиран на около 2-3 см. Във високите части на Рила и Пирин си вали сняг, а и по Стара планина, до към средата на юни, така че и да натрупа на заслон Ледено езеро под връх Мусала няма да е изненада.

Снежният средиземноморец се разширява и отслабва над България, носи порои

Според настоящите сценарии снежният средиземноморец ще претърпи доста трансформации над страната – ядрото му ще започне да се разпада още над Адриатическо море, а когато стигне България утре сутринта ще се оформи втори циклон от основния, чийто център ще над Южните Карпати. Над Лудогорието и Добруджа и над Странджа утре сутринта ще продължат да духат до умерени южняци, тъй като ще попадат пак в източната периферия на разпрострелия си средиземноморец.

Очакванията за по-екстремни явления отново над Средната Дунавска равнина и Предбалкана – между долината на Истъра и Янтра изглежда ще са основните бури, дъждове и екстремни явления.

Немският регионален модел дава следния дъждовен сценарий и с малко сняг за Гьорговден. В малките часове започва да вали до умерен дъжд със слаби гръмотевици над планинските масиви западно от Софийското поле – Конявска планина, Люлин планина, ще обхванат Софийската, Чипровската планина и масивът Мургаш, част от Западна Стара планина. Това още преди да се е съмнало.

Към 9 часа дъждовете обхващат цялата долина на Струма, все още без изгледи за екстремни явления, южняците ще са спрели, няма да духа, допълнително да зарежда с енергия бурите.

Плевенските височини и долината на река Осъм под буреносен прицел

Към 10-11 часа навръх празника и Западната Дунавска равнина под буреносна атака – вторичният циклон се разширява, от северозапад навлиза още хладен и влажен и въздух и създава идеални условия за развитие на мащабни бури. С наближаването на слънчевия зенит и завъртане на вятъра на северен точно над Средната Дунавска равнина и буреносният микс е налице.

Същевременно на височина от около 2000 метра ще продължи да духа от югозапад и това разминаване на въздушните потоци между различните слоеве на атмосферата ще поддържа бурите активни над Плевенския край и няма да се разпаднат, както стана на 30 април, а ще продължат на изток и ще стигнат до Лудогорието и Добруджа все така мощни.

Толкова интензивни дъждове – от типа на летните порои, които се очертават утре най-вече източно от река Искър и които се очертават да стигнат до морето, и притокът на топъл въздух във височина може би ще създават условия за градушки на празника.

Гергьовденските бури до морето обаче няма да стигнат, ами ще залитнат на югоизток към Източната Стара планина – Еленския и Сливенския Балкан и ще опитат да ги превалят и да обхванат източните задбалкански планини по линията на верижната реакция.

Пловдивското поле утре преди обяд трябва да е стабилно, едва следобед са възможни бури с порои, предвид влагата, която ще вкара циклонът рожба на снежния средиземноморец. Може би ще е малко по-хладно от днес с типично майски максимум от около 23-24 градуса. В късния следобед и привечер след пренасяне на бурите от Източна Стара планина към Елховското и Ямболското поле, постепенно ще загубват силата си и ще стихват и постепенно и във височина вятърът ще обърне на запад-северозападен, докато приземя това ще стане още преди обяд над Дунавската равнина и в Предбалкана.

Баба Марта възкръсва след Гергьовден със силен студен вятър и усещане за есен

В първия работен ден след празника на българската армия в Дунавската равнина и в Пловдивско-Пазарджишкото поле ще духа от умерен до силен студ запад-северозападен вятър със скорост до 50-60 километра в час. В столицата вятърът се очертава да е до умерен от запад-северозапад със скорост до 30 километра в час, а максималната ще се усеща като класическа зимна, къснофевруарска – около 5 градуса, на слънце ще е добре.

Възможни са типично есенни дъждове по Старопланинското било, над южните погранични родопски ридове – Канайдинския и рида Дибраш е възможно да се образуват буреносни клетки, които да обхванат и Ардинския дял, в нощта срещу 8 май е възможно да повали малко и над Източния Предбалкан и над най-високата част на Дунавската равнина Лилякското плато. Максималните най-вероятно за страната ще са 10-16 градуса. Дори и Санданското поле няма да се отърве от студената вълна – северозападният вятър ще се засилва по долината на Струма и при югозападното подножие на Пирин може да стига до над 70 километра в час преди обяд на 7 май.

Привечер и в нощта срещу 8 ми ще продължи да подухва студено, но вятърът ще отслабва, поривите се очертава да са най-силни около обяд, тъй като слънцето ще нагрява много, а от северозапад ще продължи да навлиза студ.

Затоплянето няма да е бързо – серия студени нощи

В навечерието на Деня на Европа, топлото ще започне да възвръща позиции след изненадващо късния студен удар на Арктика, който най-вероятно и Сахара не е очаквала. Но студът ще удържи и на 8, още повече след отслабване на вятъра, ще успее да създаде условия за изстиване, въпреки че слънцето изгрява малко след 6 часа и слани съвсем не са изключени, на 2-3 градуса в 6 часа спокойно може да удари слана.

Склоновете от запад-северозапад на столицата на високи и първите слънчеви лъчи се показват след 6:30, така ще има време да се уталожи студа. Дори и в Санданското поле, което лятото много се нагрява ще запише една студена нощ с минимум от около 5 градуса. На 8-ми се очертава да е по-често облачно след студеното утро, на запад следобед слънцето ще пробива и ще реанимира температурите до към 18-19 градуса ще докара в Пловдивското поле най-вероятно, това са по-скоро априлски максимуми. Ще изясни за кратко преди полунощ над Дунавската равнина и по долината на Струма, сутринта отново ще започне заоблачаване от запад. На 9-ти – за Деня на Европа отново хладно утро, с градус-два по-топло от предходното, през деня вече надминава 20 градуса, но ще е по-често облачно, с вероятност за валежи, особено на запад, дъждовен фронт от Средиземно море, който ще отслабне над Динарските планини и у нас може да повали есенно.

Топла вълна и плажни градуси отново през уикенда

По-съществено затопляне ще се усети през уикенда, а в петък температурите ще останат почти без промяна, Санданско-Петричката котловина има сценарий за дъждовен фронт заедно с Беласица за петък сутринта, който според американския модел ще регенерира над страната и ще повали с възможни порои на югоизток – Елховското и Старозагорското поле. Причината ще е студен фронт, спуснал се от атлантически циклон, не особено силен, разположен над Прибалтика. Но до вечерта трябва всичко да приключи основните дъждове до залез слънце.

Още в петък вечер топло влиза от югозапад, в неделя нова хладна вълна

Топло ще започне да навлиза от югозапад в петък вечер и ще вдигне градусите до плажни 25-27 градуса вече във второто десетдневие на май в събота, когато ще е топло и сухо, може да вали само на североизток следобед. Идеално за разходки в планината. В неделя хлад приижда от северозапад и циклон от Средноевропейската низина се спуска и обхваща България и в неделя цял ден бури и дъждове. Това изглежда малко нереалистичен сценарий, но следващите обновления би следвало да го коригират. В неделя южняци и в понеделник вятърът обръща на запад-северозападен след кратко затишие и температурите доста се понижават.

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен в 11 области на страната за 6 май, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи са областите Перник, София град и област, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Стара Загора, Велико Търново, Русе и Търговище. На места в тези области се очакват значителни валежи с количества до 25 – 320 л/кв.м.

През следващото денонощие облачността над страната ще бъде значителна. На много места ще има валежи, в Западна и Централна България интензивни и с гръмотевици. Очакват се и градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него да нахлува по-студен въздух, но в Източна България почти през целия ден той ще се задържи от юг и ще бъде умерен и силен. Минимални температури между 9° и 14°, максимални в повечето места между 17° и 22°, в София около 16°, има и прогнози, че в столицата ще е само 12 градуса.

Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното за месеца. В следобедните часове ще започне да се повишава. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Над Черноморието ще има разкъсвана облачност, намаляваща и до слънчево. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен южен вятър. Максимални температури на въздуха 17-22°. Температурата на морската вода е 14-15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините също облачността ще е значителна с валежи и гръмотевици. Ще духа умерен и силен югозападен вятър, който вечерта ще започне да се ориентира от запад. Максимална температура на 1200 метра около 11°, на 2000 метра – около 4°.

През нощта срещу вторник северозападният вятър ще се усили. Валежите ще намалеят и в повечето райони ще спрат.

Във вторник ще бъде доста ветровито и хладно, предимно облачно, все още на отделни места с превалявания. През нощта срещу сряда вятърът ще отслабне, в Югозападна България на места и ще стихне. От запад облачността ще се разкъса и намалее и сутринта в отделни затворени котловини в западната половина от страната, при ясно и тихо време, ще има слани.

В сряда ще е без валежи, с променлива облачност. Дневните температури ще се повишат.

В четвъртък вятърът ще се обърне от юг и температурите ще се повишат още. Облачността ще се увеличава и след обяд над Западна България ще превали дъжд.

 

коментара

Таблоид

Селата в Пиринско принасят жертвено агне в чест на свети Илия. Илинден е! Хиляди празнуват!

Публикувано

на

Гоцеделчевското село Добротино усилено се подготвя да посрещне Илинден. В началото на селото се намира манастирът „Свети Илия“ , чийто храмов  празник е прераснал в църковен събор и празник на цялото село.

На един километър над хаджидимовското село Лъки се намира много стар параклис, който носи името на свети пророк Илия.

Преди 9 години той беше възстановен със средства от дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет, с дарения и доброволен труд от местното население.

„Всяка година на Илинден отиваме до параклиса, макар че пътят е труднопроходим, и даваме курбан за здраве. За тази година телето вече е дарено и отново ще спазим традицията“, разказва кметският наместник Гроздан Попов.

От 1925-а насам жителите на Лаки почитат днешния ден с курбан за здраве и веселие.

Община Кресна и църковното настоятелство канят всички жители и гости на храмовия празник на с. Влахи по случай Илинден.

7 населени места в Симитлийско празнуват днес. Именно заради многото свети места, наречени на светеца, курбаните са в два дни.

Миряни ще се съберат край оброчището в село Ракитна. Местността високо в планината е известна с целебната си сила от незапомнени времена. Белег на оброчището е дъб, чиято възраст надхвърля 500 години.

Под дебелата му сянка през 2003-а година местните съградили параклис с пари от дарения. Така, до ден днешен мястото остава много посещавано и уважавано от всички почитащи Св. Илия.

Курбан за здраве ще бъде раздаден и при параклиса „Св. пророк Илия“ в село Брежани, местността Присадна.

Градевци днес също ще празнуват своя храмов празник с курбан по обед, а вечерта ще има празнична програма. Край Полена в местността Ширината и в село Сухострел също отбелязват празника.

На другия ден пък, в неделя, празнуват в село Брестово и в Горна Железница.

infomreja.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

На територията на ЮЗДП няма огнища на африканска чума

Публикувано

на

Това съобщи вчера на среща в Югозападното държавно предприятие директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов.

Ръководителите на 40-те държавни горски и ловни стопанства бяха запознати с мерките за намаляване на популацията на диви свине  и превенция срещу африканската чума.

„За сведение, в страната огнищата са около 16 на домашни прасета и 16 на диви свине. При нас все още няма, но трябва да вземем превантивни мерки. Трудно е да дадем гаранция, но да се надяваме, че ще бъдат успешни.“ – каза инж. Дамян Дамянов. Той посочи, че ще бъдат направени срещи по места с областните управители, с кметовете на населени места, с всички ловни сдружения с цел разясняване проблемите при възникване на огнища на африканска чума. Трябва да бъдат подготвени места за изкопаване на ями за загробване на заболели животни, както и да бъде активизиран отстрела за регулиране запаса на дивите свине.

„Наш ангажимент е да създадем организация за превозване на отстреляните диви свине, тяхното съхранение, вземане и изследване на пробите, т.е целият процес е наш ангажимент.“ – каза още инж. Дамянов.

Съгласно заповед на министър Танева отстрел на дива свиня е 50 лв., 100 лв. отстрел на вълк и 10 лв. за лисица и чакал./БНР/

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ