4-вековна църква отново отваря врати

Църквата в разложкото село Добърско ще бъде отворена днес отново за посетители. Поради процедура за предаване на собствеността, старинният храм в разложкото село бе временно затворен.

В началото на годината храмът „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско стана собственост на Българска православна църква. След 10 години съдебни дела Върховният касационен съд се произнесе – владението върху паметника на културата да се прехвърли от Националния исторически музей към Неврокопска епархия.

Статутът на музей – филиал на Националния исторически музей на късносредновековната църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско не позволяваха никаква намеса на община Разлог в нейното управление, а така също и във финансовата й политика.

Църквата в Добърско вече е собственост на Българска православна църква. Процедурата по предаване на собствеността от държавна собственост /на Националния исторически музей/ на Българска православна църква е отговорна задача.

„Възстанови се правда, църквата е част от Българска православна църква, каквато винаги е била. Нека Божието благословение да бъде над всички нас“, сподели архиерейският наместник на Разложка духовна околия – отец Янко Русков.

„Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е православна църква от 1614 година, разположена в разложкото село Добърско. Църквата, в която има запазени изключително ценни стенописи, е национален паметник на културата. Сред тях е и прочутият стенопис, на който е изобразен Исус в ракета. Храмът е един от най-забележителните паметници на духа, вярата и надеждата на българите, който се посещава ежедневно от туристи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене