Свържете се с нас

Новини

ПЪРВО В ТОП ПРЕСА! Три нови авторски песни в ефира на Фен Фолк ТВ

Публикувано

на

На 1 май в ефира на Фен Фолк ТВ направиха премиера 3 авторски изпълнения.

„Песен за Бачо Киро“ в изпълнение на орк. Прима, Галина Великова и Орлин Памуков, възхвалява подвига на Киро Занев, известен като Бачо Киро.

През 1876 г. той успява да организира чета с над 100 четници в Бяла черква. Бачо Киро взема участие в битката с войската на турския генерал Фазлъ паша през 9-те майски дни на 1876 г. в Дряновския манастир. Четата е разбита, а манастирът е опожарен.

Даскал Бачо Киро успява да се спаси и да стигне до Бяла Черква. Предаден е и е арестуван. По време на съдебния процес, на който е осъден на смърт, той издекламира на турски език следния стих:

„Аз един Бачо Киро съм,

без страх от турчин комита съм.

Пушка на рамо турих,

Дряновски манастир намерих.

Правдата си да диря излязох,

въжето си на врата сам метнах!“

 

По този начин започва „Песен за Бачо Киро“, която вече е в ефира на Фен Фолк ТВ. Песента е авторска и е написана специално за делото на Бачо Киро. Аранжиментът е на орк. „Прима“. Видеоклипът е заснет в Бяла Черква, за да кореспондира с историческите факти. Част от снимките са направени на красивия Хотнишки водопад. Танцьорите, които участват, са местни самодейци.

Следващото страхотно празнично изпълнение в ефира на Фен Фолк ТВ е „Великденска песен“, която е дело на орк. Марица.

Великден дойде, Гергьовден иде… на всички хора здраве желаем, късмет и берекет“. Тази празнична песен е авторска от тракийската фолклорна област. Аранжиментът е дело на орк. Марица. Видеоклипът е заснет в долината на тракийските царе – в с. Старосел от екипа на режисьора Ненчо Касъмов.

„Рано рани малка мома“ е гергьовденска авторска песен, изпълнена от Дъбенската група и Николета Николова. Заснета е в с. Дъбене. Там Гергьовден е на изключителен почит, празнува се като един от най-големите празници. Причината е основният поминък на местните, които се славят с добре развитото овцевъдство. Видеоклипът ни пренася и в една от възрожденските къщи в гр. Карлово.

Освен в ефира на Фен Фолк ТВ може да гледате новите изпълнения и в нашия YouTube канал

 

коментара

Бизнес

Автокъща в Гоце Делчев търси работник

Публикувано

на

Авто къща в Гоце Делчев, търси сериозен работник. Сигурност,добри условия, коректност. За повече информация: +359 87 9897178

коментара

Продължете с четенето

Крими

МВР с официална информация за спецакцията в Сандански

Публикувано

на

На 17.07.2019 г. на територията, обслужвана от РУ – Сандански, съвместно със служители  на РУ – Сандански, ОДМВР – Благоевград и Дирекция „Жандармерия“ се проведе специализирана полицейски операция по линии на противодействие на конвенционалната престъпност, незаконната миграция и незаконното разпространение на стоки, носещи запазени търговски марки.

В хода на специализираната операция бяха проверени 369 лица, 285 МПС, като полицейските служители са констатирали 52 нарушения. Съставени са 25 бр. АУАН по ЗДвП и ЗБЛД и 27 бр. фиша по ЗДвП. С полицейски заповеди за задържане до 24 часа в РУ – Сандански са задържани 9 лица. По време на операцията са извършени и 17 бр. проверки по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, като за установените четири нарушения са образувани едно бързо производство и три броя заявителски материали.

Служители на ОДМВР – Благоевград и РУ – Сандански извършиха съвместни проверки в 10 търговски обекта на територията на гр. Сандански, в които се предлагат стоки, носещи запазени търговски марки. Нарушения са установени в два търговски обекта. Иззети са с протоколи за доброволно предаване мъжки дрехи от различни търговски марки. Образувани са 2 броя заявителски материали за извършени престъпления по чл. 172 Б от НК.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ