БЛС: Парите за здраве свършват през септември

д-р Юлиан Йорданов

Може да няма парламент, който да направи актуализацията, твърди д-р Юлиан Йорданов

С тези темпове на разплащане от Здравната каса, от септември няма да има пари за здраве. Това каза пред БНТ д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

„Някой трябва да бие тъпана. Може да изпаднем в много лоша ситуация. Дори и ако Надзорният съвет на Здравната каса направи предложение за актуализация на бюджета, не се знае ще има ли парламент, който да го приеме, както е по нормативна база“, каза д-р Йорданов.

Той припомни, че още в началото на годината лекарите са предположили, че се очертава дефицит в бюджета на НЗОК от около 200 милиона лева. 

„Всъщност задаващият се дефицит до края на годината се очаква да е 491 милиона лева, добави д-р Йорданов. – Консултативният съвет за национална сигурност се обедини около предложение за провеждане на извънредни парламентарни избори между 28 септември и 12 октомври. Ако предположенията за разходите на Здравната каса и необходимостта от актуализация на нейния бюджет се окажат верни, те ще съвпаднат с предизборната кампания.”/БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене