На 6-и май „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД ще осигури 120 допълнителни места към състава на влак „Родопи”

На 6-и май „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД ще осигури 120 допълнителни места към състава на влак „Родопи”, който се движи по маршрута Септември-Добринище-Септември. Влаковата композиция ще пътува с увеличен състав във връзка с инициативата на Гражданско сдружение „За теснолинейката“ под мотото „На 6-ти май: Заедно в теснолинейката IV”.

Събитието се организира за четвърта поредна година по повод отбелязването на празника на град Якоруда и Гергьовден.

Теснопътният влак ще замине от гара Септември в 08:46 ч. След неговото пристигане в гара Якоруда пътуващите с композицията могат да се отправят към Джерджевденските ливади, където местното население отбелязва празника на града и Гергьовден.

Цената на билета от Септември до Якоруда е 4.60 лв., а за пътуване в двете посоки е 8.30 лв. Желаещите да пътуват могат да ползват различни оферти за намаление при пътуване в двете посоки, пътуване на групи или срещу представяне на железопътни карти, които дават право на намаление.

Децата до 7-годишна възраст пътуват безплатно срещу представяне на документ, удостоверяващ възрастта им.

Билетите за пътуването са вече в продажба и могат да бъдат закупени от билетните каси и бюрата във всички гари в страната.

БДЖ традиционно подкрепя инициативи на любители на железопътния транспорт, които допринасят за пътуване към изконните ценности и корени на българщината и са свързани с отбелязването на празници, които носят духа на народната култура.

Теснолинейната линия по маршрута Септември-Добринище е включена в списъка с най-интересните железопътни линии в Европа, публикуван в Пътеводителя за Европейските железопътни разписания, издаден от германските железници (DB). Средната скорост, развивана от теснолинейната композиция по маршрута е 40 км/ч. Линията преминава през множество живописни кътчета с многобройни тунели и мостове. По трасето се намира гара Аврамово, която е най-високо разположената гара на Балканския полуостров – на 1267 м надморска височина. Железопътната линия е с междурелсие 760 мм и дължина около 125 км, като започва от Горнотракийската низина, преминава през западните Родопи и Аврамовата седловина (разделяща Рила и Родопите) и достига разложкото поле в подножието на Пирин.

 

Снимка: Кристиан Стоянов

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене