Представиха официално Фотодокументалния албум от архива на генерал Георги Тодоров в Дупница

Дупничани неслучайно избраха датата 2-ри май – Денят на успението на св. Борис Михаил Покръстител и в навечерието на големия християнски празник на св. Георги Победоносец – празника на Българската армия, за да си спомнят и отдадат почит към личността на генерал Георги Тодоров – един български воин, отдал целия си живот в служене на българския народ и армия. Генерал Тодоров е по особено романтичен начин свързан с историята на Дупница от началото на ХХ век. Дупничани са го наричали мило „нашият генерал“. Той е и първият почетен гражданин на Дупница.

Издаването на този албум стана възможно благодарение на осигуреното финансиране от Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. Идеята за публикуване на малко известни и неизвестни документи и снимки от архива на генерала е на  Александър Китанов от Исторически музей /ИМ/ – Дупница, която беше подкрепена от Община Дупница и подадена като предложение към Областна комисия за военни паметници – Кюстендил и оттам към Националния комитет, където идеята беше харесана и Албумът се случи. Изключително ценна помощ и съдействие бе получена и от Македонския научен институт, съиздател на албума, в лицето на неговия председател доц. Александър Гребенаров и д-р Георги Георгиев, които са редактори на изданието. Специални гости на представянето бяха доц. Иван Петров – преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград, Михаил Захариев – правнук на генерал Георги Тодоров, представители на  Регионалните исторически музеи в Благоевград и Кюстендил.В представянето на албума се включиха и ученици от Гимназия „Христо Ботев“, с тяхната презентация „По стъпките на една фотография“. Те имаха възможността да ползват архивни документи за генерал Тодоров от фонда на ИМ – Дупница. Така Каринна Шалева, Георги Симеонов и Йордан Владимиров с научен ръководител преподавател по история Анелия Андонова успяха да се подготвят и спечелят първо място на Националния конкурс „Пространство и време“, организиран от ИФ на Великотърновския университет с председател проф. Димитър Палангурски. За чудесното си представяне те бяха поканени да участват в телевизионното предаване „История БГ“ от проф. Палангурски.

Всички гости на представянето получиха като подарък албума.
Разпространението му цели да стигне до по-голям брой читатели. Фотодокументалният албум е реализиран благодарение на Община Дупница, Македонски научен институт и ИМ – Дупница.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене