Свържете се с нас

Култура

Представиха официално Фотодокументалния албум от архива на генерал Георги Тодоров в Дупница

Публикувано

на

Дупничани неслучайно избраха датата 2-ри май – Денят на успението на св. Борис Михаил Покръстител и в навечерието на големия християнски празник на св. Георги Победоносец – празника на Българската армия, за да си спомнят и отдадат почит към личността на генерал Георги Тодоров – един български воин, отдал целия си живот в служене на българския народ и армия. Генерал Тодоров е по особено романтичен начин свързан с историята на Дупница от началото на ХХ век. Дупничани са го наричали мило „нашият генерал“. Той е и първият почетен гражданин на Дупница.

Издаването на този албум стана възможно благодарение на осигуреното финансиране от Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. Идеята за публикуване на малко известни и неизвестни документи и снимки от архива на генерала е на  Александър Китанов от Исторически музей /ИМ/ – Дупница, която беше подкрепена от Община Дупница и подадена като предложение към Областна комисия за военни паметници – Кюстендил и оттам към Националния комитет, където идеята беше харесана и Албумът се случи. Изключително ценна помощ и съдействие бе получена и от Македонския научен институт, съиздател на албума, в лицето на неговия председател доц. Александър Гребенаров и д-р Георги Георгиев, които са редактори на изданието. Специални гости на представянето бяха доц. Иван Петров – преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград, Михаил Захариев – правнук на генерал Георги Тодоров, представители на  Регионалните исторически музеи в Благоевград и Кюстендил.В представянето на албума се включиха и ученици от Гимназия „Христо Ботев“, с тяхната презентация „По стъпките на една фотография“. Те имаха възможността да ползват архивни документи за генерал Тодоров от фонда на ИМ – Дупница. Така Каринна Шалева, Георги Симеонов и Йордан Владимиров с научен ръководител преподавател по история Анелия Андонова успяха да се подготвят и спечелят първо място на Националния конкурс „Пространство и време“, организиран от ИФ на Великотърновския университет с председател проф. Димитър Палангурски. За чудесното си представяне те бяха поканени да участват в телевизионното предаване „История БГ“ от проф. Палангурски.

Всички гости на представянето получиха като подарък албума.
Разпространението му цели да стигне до по-голям брой читатели. Фотодокументалният албум е реализиран благодарение на Община Дупница, Македонски научен институт и ИМ – Дупница.

коментара

Култура

Празнично шествие в Петрич за Деня на българската просвета и култура

Публикувано

на

Учители, ученици, родители, културни дейци и граждани се включиха в празничното шествие за Деня на българската просвета и култура.

Шествието тръгна от градския площад на Петрич към паметник „Народни будители“. Със силна като изпълнение и въздействие литературна композиция се представиха ученици на СУ „Никола Вапцаров“.

От Община Петрич подариха на всички училища портрет на глаголицата и кирилицата, а на детските градини икона на първоучителите Светите равноапостоли Кирил и Методий.

Цветя и венци бяха положени на паметник „Народни будители“.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Култура

С дълги хора и сърдечни пожелания, цялото село Рибново изпрати своите 17 абитуриенти

Публикувано

на

Нели Зелева е отличничката на класа от випуск 2019

До късно снощи на площада в гърменското село Рибново се виеха дълги хора, като най-личните игрохорци бяха 17-те абитуриенти от випуск 2019 които завършиха успешно средното си образование в СУ ”Йордан Йовков“.

Жителите на Рибново снощи излязоха на площада, за да изпратят абитуриентите и да им пожелаят щастливо плаване в реалния живот.

Утре на 26 май абитуриентите от Рибново ще празнуват своето завършване на средното си образование в  атрактивния комплес „Барото“, заедно със своят обичан и уважаван класен ръководител, Пламен Бакиев, а след бала си заминават на страхотна десетдневна екскурзия съчетана с емоции и релакс в известният турски курорт Кушадасъ.

Голямо и трепетно бе и училищното тържество в СУ “Йордан Йовков“ в Рибново вчера, посветено на Светите братя Кирил и Методий.

Директорът на школото, Манчо Джуркин поздрави с пламенни слова по случай празника своите колеги, възпитаниците на голямото училище и всички гости, които с голямо удоволствие наблюдаваха невероятната празнична програма.

С вдъхновяваща реч Манчо Джуркин изпрати и абитуриентите от випуск 2019, повечето от които ще  кандидатстват във ВУЗ в София, Пловдив, Благоевград и др.

На вълнуващото и атрактивно училищно тържество, второкласниците изпълниха модерен танц с ветрила под съпровода на музиката на песента „Притури се планината“, по-големите ученици от 5 клас пък изпълниха красивия танц „Ширто“, облечени в народни носии.

Невероятни бяха вчера на тържеството по случай 24-май и първокласните, които впечатлиха всички със стихотворения и невероятен танц както и всички ученици представили се на прекрасното тържество с рецитали, мажоретен състав и много други изяви, с които провокираха  празничният дух сред учители, ученици, родители и гости.

Тазгодишното честване на светлия празник 24 май, Денят на българската писменост, наука и култура ще остане паметен за всички от Рибново и ще се помни още дълго, тъй като наистина бе стилно и много добре подготвено и представено от  учителите и учениците.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ