Свържете се с нас

Култура

СУ „Никола Вапцаров“ в град Хаджидимово с нови творчески завоевания

Публикувано

на

СУ „Никола Вапцаров“ в град Хаджидимово с нови творчески завоевания, школото вече е и с престижен международен приз от XI Международен детски фестивал „Млади таланти“.

Поредно блестящо представяне на ученици от СУ „Никола Вапцаров“ в град Хаджидимово. Те участваха в литературен конкурс на тема: „Среща с българското минало“ под ръководството на старши учителя по български език и литература Заприна Глушкова. Патронният празник на СУ „Неофит Рилски“ – гр.Твърдица бе причина за събитието, което се организира с Историческия факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Възпитаниците на СУ „Никола Вапцаров“  участваха в първа, втора и трета възрастова група. Спечелиха:

II-то място в трета възрастова група спечели Милка Воденичарова – X  клас

II място във втора възрастова група е за Наталия Таранинова – VIII клас

III място в първа възрастова група за Стела Попова – VI клас

III място в първа възрастова група за Анелия Спахиева – V клас

Днешният ден е двойно щастлив за десетокласничката Милка Воденичарова, защото тя получи и наградата си от XI Международен детски фестивал „Млади таланти“. Тя е сред финалистите в международната творческа проява на МОН и Националния дворец на децата. В направление „Литературно творчество“ Милка е класирана в раздела за есе на тема „Моят роден край“. Неин консултант е отново старши учителя по български език и литература Заприна Глушкова.

     Само осем ученици от цялата страна са отличени във възрастова група 8.-12. клас, а СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово за първи път изпраща участник и той е класиран.

Международният детски фестивал „Млади таланти“ цели да приобщи учениците към културните ценности на танцовото, театралното, музикалното, приложното, литературното творчество, фото изкуството и живописта. „Невероятно щастлива съм от факта, че успяхме с моя ученичка да покорим още един връх – международен. В нашето училище липсваше международен ученически приз – сега вече го имаме“ сподели развълнуваната учителка Заприна Глушкова.

коментара

Култура

В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ СДРУЖЕНИЕ „ХОРА И ТРАДИЦИИ“ СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ ЗА ОБРЕДНАТА КУЛТУРА ОТ РЕГИОНА НА БРЕЖАНИ

Публикувано

на

На 22 май, Националният фонд „Култура“ одобри сред стотици проектни проектни предложения проекта на сдружението „Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“.

Живо културно наследство: изследване, дигитализация и популяризиране на уникалните традиции от региона на Брежани
е проект за съхраняване на безценното културно наследство, което битува в живота на будното село, предава се от поколение на поколение, но и постепенно се видоизменя, забравя и в нередки случаи се нарушава естетическата му функция.
Свидетели сме на опорочаване и на бурното навлизане на кича в съвременната българска сватба в противовес на брежанската традиционна сватба, изпълнена с действия, танци, наричания, красиви символи, дрехи и ритуали – една позабравена традиция, която може да се възроди и приложи, най-малкото – нейното популяризиране да повлияе на съвременните радостни  ритуали.
Проектът цели дигитализация и представянето на традициите по достъпен начин най-вече на младите.
Традиционната брежанска сватба е изключителен художествен спектакъл с преплитане на песенно и танцово изкуство, наричания, обредни действия, художественост в облеклото и в ритуалните предмети: фуруглица, дървото на живота, сватбената пита и много други.
Предой е традиция, свързана с гергьовските ритуали, вдъхновила най-прочутия аннсамбъл Пирин да създаде танцова сюита Пролетни игри.
Брежанската сурва е традиция, която може се превръща в притегателен център за туристи всяка година със специфичните само за Брежани маски от хвойна и горски мъх, вплели в бабугерското шествие и танц, и песен, и обичаи, и характерна обредност на зимните празници, наричания.
Слуга – една зимна традиция на почитта към по-старите, към по-мъдрите. Една традиция с вплетени красиви песни за маса: – Айде, попей ми, Слуго, попей ми, да ти е честна трапезата…
Бегайте змии и гущери, Благовец е дошел – с поддрънкване на машата за печката се провиква стопанката, запалила огън в градината, привиквайки пролеттта.
Простено от Бога и  от мен: Сирни Заговезни  с урата-копата, амкането и специфичните наричания, кулинария, и усмихнатост.
За да дойде Бъдни вечер – с горещия бъдник, с простата трапеза и коледната молитва.
Традиции – обичани, отстоявани столетия, битуващи и отмиращи. Приличащи си по това, че носят художественост, памет, самочувствие. Възпитават и очароват с енергийните си и художествени послания.
За това, е крайно наложително да се опишат, да се направи възстановка, да се дигитализират и популяризират.
Проектът цели млади хора-доброволци студенти от ЮЗУ, под ръководството на научни експерти–фолклористи да направят проучването сред възрастните хора, да се опишат ритуалите, да се издирят стари снимки, да се опишат песните, танците, съпровождащите художествените елементи, дрехите и всички елементи на традицията.
Ще се документират, дигитализират резултатите, ще се отпечати книга „Живо културно наследство от Брежани“ – послание към настоящето и бъдещето на красотата на традицията.
Научен консултант на проекта е д.ф.н. Костадин Динчев и ще се изпълнява в партньорство с Регионален исторически музей  и с отдел „Краезнание“ на Регионална библиотека.
Проектът “Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“ е още една постигната цел по трудния път на постигане на целите на сдружението: съхраняване на културното наследство и неговото превеждане през настоящето – към хората, носителите и пазителите на духовността.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Култура

Обявиха резултатите от Националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов”

Публикувано

на

Организационният комитет на Националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов” – Кюстендил, 2019 обяви резултатите от неговото тринадесето издание. В анонимната надпревара тази година заявиха участие 128 поети с 341 стихотворения.

Жури в състав: Председател Димитър Христов – секретар на Съюза на българските писатели и членове – литературният критик Константин Еленков, Анжела Димчева – поетеса и литературен критик и кюстендилският писател и журналист Благой Ранов определи следните награди:

Първа награда – Славимир Генчев, гр. София – за стихотворението „Вода”;

Втора награда Румяна Захариева, гр. София – за стихотворението „Молитва“;

Трета награда Цвятко Дечев, гр. Велико Търново – за стихотворението „Космос“. Специални награди получават: Мануела Симеонова – гр. Русе,  Габриела Панова – гр. Кюстендил, Здравка Христова – гр. Русе, Людмил Симеонов – гр. Свищов, Светла Гунчева – гр. Бургас, Василка Якимова – с. Николичевци, община Кюстендил. Литературният конкурс е ежегоден. Организира се от читалище „Братство 1869” и Община Кюстендил и се провежда под патронажа на кмета на Общината г-н Петър Паунов.  Целта на конкурса е да продължи ярката литературна традиция на гр. Кюстендил, за чието обогатяване и развитие има безспорен принос творчеството на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с този град.

Резултатите от конкурса са публикувани на интернет страницата на читалището: www.bratstvokn.org

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ