Свържете се с нас

Новини

СУ „Никола Вапцаров“ в град Хаджидимово  с нови  творчески завоевания , школото вече е и  с престижен международен приз от XI Международен детски фестивал „Млади таланти“

Публикувано

на

Поредно блестящо представяне на ученици от СУ „Никола Вапцаров“ в град Хаджидимово. Те участваха в литературен конкурс на тема: „Среща с българското минало“ под ръководството на старши учителя по български език и литература Заприна Глушкова. Патронният празник на СУ „Неофит Рилски“ – гр.Твърдица бе причина за събитието, което се организира с Историческия факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Възпитаниците на СУ „Никола Вапцаров“  участваха в първа, втора и трета възрастова група. Спечелиха:

II-то място в трета възрастова група спечели Милка Воденичарова – X  клас

II място във втора възрастова група е за Наталия Таранинова – VIII клас

III място в първа възрастова група за Стела Попова – VI клас

III място в първа възрастова група за Анелия Спахиева – V клас

     Днешният ден е двойно щастлив за десетокласничката Милка Воденичарова, защото тя получи и наградата си от XI Международен детски фестивал „Млади таланти“. Тя е сред финалистите в международната творческа проява на МОН и Националния дворец на децата. В направление „Литературно творчество“ Милка е класирана в раздела за есе на тема „Моят роден край“. Неин консултант е отново старши учителя по български език и литература Заприна Глушкова.

     Само осем ученици от цялата страна са отличени във възрастова група 8.-12. клас, а СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово за първи път изпраща участник и той е класиран.

Международният детски фестивал „Млади таланти“ цели да приобщи учениците към културните ценности на танцовото, театралното, музикалното, приложното, литературното творчество, фото изкуството и живописта. „Невероятно щастлива съм от факта, че успяхме с моя ученичка да покорим още един връх – международен. В нашето училище липсваше международен ученически приз – сега вече го имаме“ сподели развълнуваната учителка  Заприна Глушкова.

 

 

 

 

 

 

коментара

Новини

Заместник-кметът Христина Шопова при откриване на Традиционна обща изложба: Нека не се делим, а да си помагаме! Благоевград се гордее с художниците си

Публикувано

на

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри Традиционна обща изложба по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Експозицията е подредена в голямата зала на Градска художествена галерия. Тази година в нея участват 25 творци от региона с около 40 творби. Сред участниците има и утвърдени майстори на четката, и млади художници. В експозицията са включени творби с голямо жанрово многообразие – живопис, графика, дърворезба и приложно изкуство.

Изложбата е с конкурсен характер. Първите три места бяха определени за Анна Васева – живопис, Георги Ашиков – графика, Кирил Стоилов – живопис. Наградата на Съюза на българските художници бе отредена за Пламен Бонев. Грамоти получиха художниците Антон Гошев, Димка Ставрева, Емил Куков, Христо Шапкарев.

коментара

Продължете с четенето

Новини

Магистралата – още по-близо до Симитли

Публикувано

на

До края на годината трасето на аутобана ще стигне и до разклона за Крупник, съвсем скоро започва изграждането и на тунела при Железница. Премиерът Бойко Борисов пътува тази сутрин по магистралата… стигна още по-близо до Симитли. Колата на Борисов ескортира първите, минали по чисто новите 6,5 километра от магистрала Струма в посока Гърция. Аутобанът вече е до полигона край Благоевград. Там министър председателят съобщи, че след около 20 дни ще започне строителството на тунел „Железница”.

Борисов пусна движението по-рано от предвиденото за улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение за пътуващите към и от Гърция при предстоящите три почивни дни около 24 май и преди началото на активния летен сезон. Той очаква да минат поне 400 000 души по нея още днес. С пускането на движението на нови 6,5 км от магистралата се избягва влизането в Благоевград и създаването на тапи, което ще спести време на пътуващите и ще разтовари града от сериозен трафик.

Два виадукта, два селскостопански подлеза, два моста – над реките Логодашка и Струма, и един надлез са построени в 6,5-километровия участък. Положени са 127 хиляди тона асфалт, 70 хиляди тона циментова стабилизация, 200 хиляди кв. м. облицовка на откоси и 26 км. мантинела.

Премиерът Борисов благодари за разбирането от страна на археолозите за това, че археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край село Покровник, са преместени от трасето. Намерените археологически ценности при строителството ще могат да бъдат разглеждани от пътуващите. На мястото ще се изградят алеи, паркинги, както и защитни навеси над пренесените на новите места находки.

“Виждате колко много стени сме направили, за да се укрепят свлачищата. Не сме се отказали от магистралата, ние сме си дали проекта. Аз ще направя магистралата до Кресна, от двете страни на Кресна. После нека я направи някой друг, който има да дава няколко милиарда, мераклии за власт има, заяви премиерът Бойко Борисов, преди да открие новопостроената 6,5 километрова отсечка на АМ “Струма” на полигона край Благоевград.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ