7 храни, които могат да доведат до деменция

Мозъкът е може би най-важният орган в нашето тяло. Разбира се, има и други, без които е невъзможно да се живее, но мозъкът контролира тяхната работа. Той не само кара сърцето да бие, но и белите дробове да дишат. Той е хранилището на нашите чувства, емоции и спомени. Ето защо е важно този орган да бъде здрав.

Здравословната диета може да помогне за намаляване на риска от развитие на деменция. Въпреки това, има храни, които могат да увредят мозъчната функция. Честото им използване може да повлияе отрицателно на интелектуалната дейност, да забави реакцията и дори да предизвика объркване и депресия. Ако човек страда от лошо настроение, той често взема погрешни решения.

Имате ли лоши навици? Време е да ги изоставите. Важно е обаче да го направите постепенно. Не променяйте диетата си внезапно.

Транс-мазнини 
Добрата новина е, че не всички мазнини са вредни за тялото. Някои дори са полезни. Например, омега-3, която се съдържа в рибата. Въпреки това, транс-мазнините не са полезни. Те са резултат от синтеза на натурални масла. Първият вреден продукт, който започнахме активно да използваме, е маргарин. Днес транс-мазнините се преобладават в т.нар. „джънк фууд“ и причиняват  значителни увреждания на клетките на тялото, спирайки метаболизма. В резултат на това възникват сърдечни и съдови заболявания, затлъстяване и онкологични заболявания.

Проучванията показват, че високата консумация на транс-мазнини също намалява когнитивната функция и обема на мозъка, както и уврежда паметта. Те се съдържат в големи количества в хлебните изделия, бисквитите, чипса и консервите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене