Заместник-председателят на РИК – Благоевград Йордан Симонски получи статуетката на годишните награди „Златна муза 2019”

Холивудската легенда Бен Крос „позлати” благоевградския бизнесмен Й. Симонски за тракийски костюм, диригентът П. Кръстев с І награда на „Златна муза 2019” за оригинална музика

Заместник-председателят на РИК – Благоевград Йордан Симонски получи статуетката на годишните награди „Златна муза 2019” на Съюза на хореографите в категория оригинални костюми за хореографска постановка. Тя му бе връчена на 29 април 2019 г. в Зала 3 на НДК лично от холивудския актьор Бен Крос, който миналата година се ожени в Жеравна за българка, облечен в потури, цървули и везано елече.

Благоевградският бизнесмен, който от близо 30 г. се занимава с изработка на български носии, покривки с българска бродерия и сувенири, получи голямата награда за женски тракийски костюм, изработен за спектакъла “Борювата” на ансамбъла на ЮЗУ. Според Симонски костюмът е сценична реализация на основата на автентичен първообраз на национален костюм от с. Самуилово, Сливенско.

Още една статуетка за І място пристигна в Благоевград от „Златна муза 2019” – получи я бившият диригент на ансамбъл „Пирин” и настоящ диригент на „Пирински звуци” Петьо Кръстев, който я взе за оригинална музика към хореографската постановка на танца „Чепинският змей”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене