Ароматно агнешко печено в гювеч

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1.5 кг агнешко месо

3 връзки пресен лук

2 връзки джоджен

1 бр. лимон

80 г масло

мащерка, розмарин, салвия, куркума, чесън на прах

сол, черен пипер

2-3 с.л. олио

2 с.л. червен пипер

1 ч.ч. ориз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сокът от лимона, зехтинът, червеният пипер, мащерката, салвията, розмаринът, солта и черният пипер се разбъркват в купичка. Агнешкото месо се измива и се подсушава. Намазва се хубаво с подправките и се оставя да отлежи една нощ в хладилника. От лимоновият сок месото става много крехко и ароматно. Пресният лук и джодженът се нарязват на ситно и се поставят в глинен гювеч (може да се пече и в йенска тенджера или тава с фолио, но най-вкусно става в пръстен съд). Агнешкото месо се поставя върху тях, поръсва се с парченца масло и се наливат 2 ч.ч. гореща вода. Затваря се с капак и се пече в умерена фурна за 1 час. Изважда се от фурната, поставя се добре измитият ориз, налива се 1-2 ч.ч. гореща вода и отново се запича под капак 20-30 минути.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене