Свържете се с нас

Култура

В заседателната зала на Община Сандански бе представена книгата на Мерсия Макдермот „За свобода и съвършенство. Биография на Яне Сандански“

Публикувано

на

Тя е част от поредицата биографии на Васил Левски, Гоце Делчев и Димитър Благоев, написани от знаменитата английска писателка и историчка, която сама заявява, че се чувства българка.

Най-известната и книга, свързана с България е за Левски „Апостолът на свободата“ и е посветена на българския народ, „…който ми даде повече отколкото мога да му се отблагодаря“.

Мерсия Макдермот  пише тази книга, за да запознае английския читател с историята на България, но също така и да допълни представата на самите българи за делото и живота на един от големите ни герои.

В специално видео обръщение, по време на представянето, авторката разказва за Яне Сандански и за България с много любов и чувство.

На събитието присъстваха общественици, писатели, ученици от ПГ „Яне Сандански“ и част от ръководството на община Сандански. Всички гости бяха поздравени с изпълненията на Фолклорна формация „Славеи“.

За Яне Сандански, за книгата и авторката разказаза проф. Светлозар Елдъров – български историк, специалист по българска църковна история и Христо Георгиев – ИК „Синева“. Специален гост бе и правнучката на Яне Сандански – Зоя Дюбоа – писател и преводач, която бе изключително развълнувана от събитието.

Книгата вече излезе в печат /изд. Синева/ и  се продава на книжния пазар.

pirinsko.com

коментара

Култура

Продължават културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско

Публикувано

на

Културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско, продължават на 19 юли /петък/ от 17:00ч. с демонстрации на „плетене на шушони” и „българска бродерия”. С много любов и умение, Сашка Коюва ще разкрие тънкости в плетенето на шушони, така както са го правили нашите баби и прабаби. 
Красотата на българската бродерия и сътвореното в красиви шевици ще бъде представено от Райна Везелова.

В събота – 20 юли, ще имате възможност да наблюдавате изключително атрактивния занаят „предене”. При желание ще можете да се включите, като Ваши учители ще бъдат представителките от Клуб на пенсионера „Радон Тодев” и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Банско. Демонстрацията, както обикновено, ще бъде съпроводена с фолклорни изпълнения. Този път гостуват танцьорите от състав „Росна китка”- с. Филипово.
Изложбата, която ще можете да посетите в дните от 19 до 23 юли включително, е под надслов ”Изкуство, събрало в себе си традиции и духовност” – бродерия и дърворезба от Ваня и Георги Янчовичини.

От понеделник до петък продължават организираните еднодневни инфотурове с микробус до археологически обекти, в Музеен комплекс, както и образователните интерактивни игри „Деца в музея”.
Любителите на фолклора могат да посетят уроците по тамбура и по народни танци, при предварително записване в читалище „Никола Вапцаров”.
Не са забравени и почитателите на седмото изкуство. Всеки четвъртък от 18:00ч. в салона на Посетителски-информационен център Банско се прожектират филми за града и неговата история.

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

На 23 юли Банско почита паметта на Никола Вапцаров

Публикувано

на

Преди 77 години на тази дата е издадена присъдата на поета, която е изпълнена още в същия ден на Гарнизонното стрелбище в София.


С различни прояви Банско ще отбележи гибелта на Вапцаров, за когото поезията и борбата бяха лична съдба.
В 12.00ч., в Семинарната зала в „Дом на изкуствата” към Музеен Комплекс „Никола Вапцаров”, паметта му ще бъде почетена с огнените слова на неговите стихове.


Отново там, в 12.20, ще бъде открита изложба за живота на Елена и Йонко Вапцарови, по повод 50 и 80 години от кончините им.
В 12.30 часа е поклонението пред паметника на поета на централния площад в Банско.
Очакваме ви!

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ