Свържете се с нас

Култура

В заседателната зала на Община Сандански бе представена книгата на Мерсия Макдермот „За свобода и съвършенство. Биография на Яне Сандански“

Публикувано

на

Тя е част от поредицата биографии на Васил Левски, Гоце Делчев и Димитър Благоев, написани от знаменитата английска писателка и историчка, която сама заявява, че се чувства българка.

Най-известната и книга, свързана с България е за Левски „Апостолът на свободата“ и е посветена на българския народ, „…който ми даде повече отколкото мога да му се отблагодаря“.

Мерсия Макдермот  пише тази книга, за да запознае английския читател с историята на България, но също така и да допълни представата на самите българи за делото и живота на един от големите ни герои.

В специално видео обръщение, по време на представянето, авторката разказва за Яне Сандански и за България с много любов и чувство.

На събитието присъстваха общественици, писатели, ученици от ПГ „Яне Сандански“ и част от ръководството на община Сандански. Всички гости бяха поздравени с изпълненията на Фолклорна формация „Славеи“.

За Яне Сандански, за книгата и авторката разказаза проф. Светлозар Елдъров – български историк, специалист по българска църковна история и Христо Георгиев – ИК „Синева“. Специален гост бе и правнучката на Яне Сандански – Зоя Дюбоа – писател и преводач, която бе изключително развълнувана от събитието.

Книгата вече излезе в печат /изд. Синева/ и  се продава на книжния пазар.

pirinsko.com

коментара

Култура

Самодейци, второкласници от училището в Долно Дряново бурно аплодирани и на двете сцени в селата Крибул и Крушево

Публикувано

на

С прекрасна програма малки самодейци от училището в гърменското село Долно Дряново – ОбУ „Христо Ботев“ направиха празничен днешния ден жителите и работещите в шивашките цехове и на двете съседни села Крибул и Крушево.

Учениците – танциоьри от 2-ри клас изнесоха невероятна програма и в двете села по случай предстоящият най-български празник 24-ти май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Талантливите деца от Долно Дряново буквално се раздадоха и на двете сцени за което освен бурните аплодисменти и похвали, получиха  подаръци и почерпки.

Домакини на атрактивните концерти в Крибул бяха кмета на селото Ибрахим Шишков и собственика на веригата шивашки цехове в района, успешния и уважаван бизнесмен Александър Синанов.

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

Музей на открито в Петрич в Международния ден на музеите

Публикувано

на

На 18-ти май, събота от 11.00 часа на градския площад в Петрич по инициатива на общината се организира музей на открито под надслов „Опознай своя град, за да го обикнеш“.

Ще се включат ученици и учители от всички училищата в града. Ще бъдат подредени шатри, които ще представят историята на Петрич, бита и традициите. Ще има и много занимателни игри – пъзели, рисуване на керамика, направа на маската от обект Античен град „Хераклея Синтика“.

Гостите на музея на открито ще чуват и музикалната програма с участието на възпитаници на Общински детски комплекс, Народно читалище „Братя Миладинови-1914“, ДГ „Слънце“, ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ и хор „Иван Апостолов“.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ