Свържете се с нас

Култура

Ученици от български неделни училища в чужбина откриват изложба в Кюстендил

Публикувано

на

На 2-ри май от 14.30 ч. в салоните на читалище „Братство 1869” –  Кюстендил, ще бъде открита изложба от рисунки на ученици от български неделни училища в чужбина под надслов „Обич за България“.

Провеждането на инициативата е израз на дългосрочните усилия на Министерството на науката и образованието и Асоциацията на българските училища в чужбина за създаване, подкрепа и популяризиране на дейността на българските неделни училища и за съхраняване на националното самосъзнание на младите българи зад граница. Министерството на образованието и науката осигурява функционирането на близо 400 български училища по света в 36 държави на 6-те континента.

Осигурява се не само реална възможност за обучението по родния език, история и география на България, а и за дейности, свързани с фолклора, музиката, изкуството и националната култура. Представените в изложбата рисунки са на ученици от българските неделни училища в Италия, Франция, Белгия, Германия, Ирландия, Великобритания, Австрия, Гърция, Молдова. Изложбата „Обич за България“ съдържа 60 картини и е пътуваща – в страната, до задгранични мисии, до организации на българите в чужбина и до православни общини, които имат училища по света.

Изложбата ще бъде експонирана в читалище „Братство 1869” за периода от 2 – ри. до 13. май 2019 г.

коментара

Култура

Ученици и учители от Обединено училище „Христо Ботев“ в Дъбница, превърнаха 24-ти май в голям празник на селото

Публикувано

на

24 май 2019 година в гърменското село Дъбница , се превърна в голям празник на цялото село благодарение на учениците и учителите от местното Обединено училище „Христо Ботев“, директор на което от дълги години е Илия Цацев.

 Великолепното тържество, посветено на Светите братя Кирил и Методий подготвено от талантливите деца на Дъбница изпълни до краен предел със зрители читалищнният салон,  който се оказа тесен за многобройната публиката дошла да празнува с учители и ученици Дветия празник. Изявите бяха професионални, а интересът – изключително голям. На сцената се редуваха рецитали, песни, спортни и народни танци, весели истории, възпроизводство на исторически събития, поздравителни слова и разбира се, награди, много заслужени за положения труд през учебната година. Незабравимо!

Кметът на общината госпожа Минка Капитанова, която бе гост на тържеството на училището в Дъбница, дебело подчерта, че тържествата в Обединено училище „Христо Ботев“, с. Дъбница, винаги са били приятна изненада и удоволствие за зрителите. Тя и директора на школото Илия Цацев поздравиха учителите и учениците и честитиха красивия празник на всички.

коментара

Продължете с четенето

Култура

В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ СДРУЖЕНИЕ „ХОРА И ТРАДИЦИИ“ СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ ЗА ОБРЕДНАТА КУЛТУРА ОТ РЕГИОНА НА БРЕЖАНИ

Публикувано

на

На 22 май, Националният фонд „Култура“ одобри сред стотици проектни проектни предложения проекта на сдружението „Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“.

Живо културно наследство: изследване, дигитализация и популяризиране на уникалните традиции от региона на Брежани
е проект за съхраняване на безценното културно наследство, което битува в живота на будното село, предава се от поколение на поколение, но и постепенно се видоизменя, забравя и в нередки случаи се нарушава естетическата му функция.
Свидетели сме на опорочаване и на бурното навлизане на кича в съвременната българска сватба в противовес на брежанската традиционна сватба, изпълнена с действия, танци, наричания, красиви символи, дрехи и ритуали – една позабравена традиция, която може да се възроди и приложи, най-малкото – нейното популяризиране да повлияе на съвременните радостни  ритуали.
Проектът цели дигитализация и представянето на традициите по достъпен начин най-вече на младите.
Традиционната брежанска сватба е изключителен художествен спектакъл с преплитане на песенно и танцово изкуство, наричания, обредни действия, художественост в облеклото и в ритуалните предмети: фуруглица, дървото на живота, сватбената пита и много други.
Предой е традиция, свързана с гергьовските ритуали, вдъхновила най-прочутия аннсамбъл Пирин да създаде танцова сюита Пролетни игри.
Брежанската сурва е традиция, която може се превръща в притегателен център за туристи всяка година със специфичните само за Брежани маски от хвойна и горски мъх, вплели в бабугерското шествие и танц, и песен, и обичаи, и характерна обредност на зимните празници, наричания.
Слуга – една зимна традиция на почитта към по-старите, към по-мъдрите. Една традиция с вплетени красиви песни за маса: – Айде, попей ми, Слуго, попей ми, да ти е честна трапезата…
Бегайте змии и гущери, Благовец е дошел – с поддрънкване на машата за печката се провиква стопанката, запалила огън в градината, привиквайки пролеттта.
Простено от Бога и  от мен: Сирни Заговезни  с урата-копата, амкането и специфичните наричания, кулинария, и усмихнатост.
За да дойде Бъдни вечер – с горещия бъдник, с простата трапеза и коледната молитва.
Традиции – обичани, отстоявани столетия, битуващи и отмиращи. Приличащи си по това, че носят художественост, памет, самочувствие. Възпитават и очароват с енергийните си и художествени послания.
За това, е крайно наложително да се опишат, да се направи възстановка, да се дигитализират и популяризират.
Проектът цели млади хора-доброволци студенти от ЮЗУ, под ръководството на научни експерти–фолклористи да направят проучването сред възрастните хора, да се опишат ритуалите, да се издирят стари снимки, да се опишат песните, танците, съпровождащите художествените елементи, дрехите и всички елементи на традицията.
Ще се документират, дигитализират резултатите, ще се отпечати книга „Живо културно наследство от Брежани“ – послание към настоящето и бъдещето на красотата на традицията.
Научен консултант на проекта е д.ф.н. Костадин Динчев и ще се изпълнява в партньорство с Регионален исторически музей  и с отдел „Краезнание“ на Регионална библиотека.
Проектът “Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“ е още една постигната цел по трудния път на постигане на целите на сдружението: съхраняване на културното наследство и неговото превеждане през настоящето – към хората, носителите и пазителите на духовността.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ