Свържете се с нас

Култура

На 1 май Православната църква чества юдейския пророк св. Йеремия

Публикувано

на

Българският народ нарича този празник Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден.

На 1 май християнската църква чества юдейския пророк св. Йеремия, страстен изобличител на пороците на сънародниците си и прорицател. Той предсказва, че Йерусалим ще бъде завладян от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпилян по света, за да изстрада в робство своите грехове. Негово е и предсказанието, че Бог ще изпрати своя син и наследник на Земята.

Българският народ нарича този празник Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден. Обредите са насочени основно към предпазването от змии. В народните представи змиите излизат от своите леговища на Свети четиридесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия изпълзява и техният цар или царица.

За Пророк Йеремия казват, че е най-тъжният пророк. Бил избран да съобщава на народа си за страшни и тежки бъдещи събития. Хората се плашели от него, никой не искал да слуша ужася му пророчества. Хвърляли го в блатисти ями, затваряли го в тъмници….и в крайна сметка го убили с камъни.

Самият Йеремия е отправял горещи молби към Господ да се смили над народа му, и мъката си по юдейския народ в книгата „Плач Йеремиев”. Участвал е в обсадата на Йерусалим през 587 година преди Христа предсказана от Пророк Йеремия. Негово е и най-светлото пророчество, че Бог ще изпрати на земята своя син и наследник.

Някога обаче се вярвало, че на първи май излизал царят на змиите. Йеремия, Ерминден, Ирма, Ерминьото се знаел като повелител на змиите. Всички го отбелязвали, за да не бъдат ухапани от змии.

Бъдещите майки особено много са почитали този ден, за да с предпазят от ирминясване. Така наричали неведомите болести причинени от зли очи и сили. Палели се огньове, дрънчели са тенекии, изричали са заклинания: „Бягайте змии и гущери, че Йеремия, ще ви връзва с въжета, ще ви стяга с ремъци!”

Правели жените венчета и ги слагали по портите да пази злото. Момите и момците се надпреварвали кой ще събере див чесън, заради магическата сила. Подницата е глинен съд печене на хляб. На този ден с извършва обредно приготвяне такива съдове. Жените се пременявали с нови дрехи, на се със специална трева-лепка пръсти копаели глинеста почва Смесвали я с кълчища, козина плява. Месели всичко това с кал и пеели песни. Всеки трябвало поне малко да се изцапа с тази смес, за да не го хапе змия през годината.

Най-старата жена изработвала нечетен брой подници. Вярвало се, че тези съдове прихващали магическа сила. Утринната росица се събирала и се пиела за здраве. По някои краища на България събирали вече цъфнали билки и цветя, слагали ги във вода. С тази вода си миели косите, за д предпазят от главоболие през годината. На други места по страната ни ритуално крадели слама от съседни дворове. Откраднатата слама се разпръсвала тайно по дома, за да изгони бълхите.

На този ден се правели и прогнози за времето на януари, февруа и април от следващата година. Ако на Йеремия вали дъжд, тези месеци ще са снежни, а ако е мъгливо през летните месеци се очаквали градушки.

На този ден имен ден празнуват: Майя, Мая, Тамара, Еpмeнa, Еpмeлинa, Еpмeнкo

Какво значи името Тамара Тамара е древноеврейско име, което означава палма.

Тамара е неспокоен човек, който избягва еднообразието.

Жените с това име са предпазливи и не се откриват лесно пред непознати.

Тамара е ревнива и избухлива, но лесно може да бъде успокоена.

Жените с това име обичат реда и чистотата.

коментара

Култура

Подредиха фотодокументална изложба по повод 137-годишнината от рождението на известния български композитор Георги Горанов

Публикувано

на

В централното кюстендилско читалище „Братство 1869” беше открита  фотодокументална изложба по повод 137-годишнината  от рождението на известния български композитор Георги Горанов.

Георги   Горанов е роден в бедно  семейство в Кюстендил. Като ученик в педагогическо училище в родния си град учи цигулка и други музикални дисциплини при Карел Махан. Ръководи училищен хор и малък оркестър, за нуждите на който композира песни, пиески за оркестър, хармонизира и разработва народни песни. Към 1899 г. ръководи хора на  работническото просветно дружество „Класово съзнание“ в Кюстендил. През 1900 г. композира марша „Дружна песен“ /„Песен на труда“/ по текст на Георги Кирков. Маршът се запява от хора и добива широка известност. Чрез хора на студентите песента бързо се разпространява из цялата страна, като става една от най-популярните български работнически песни.

След завършване на педагогическото училище Георги Горанов отива в Загреб да учи музика, но не го приемат, защото установяват, че е болен. Умира от туберкулоза в Кюстендил. Според  данни Георги Горанов е композирал около 80 песни, инструментални и оркестрови пиески и изготвил за отпечатване сбирка „Майски песни“. Засега са известни: „Песен на труда“ – отпечатана партитура за мъжки хор, „Я запей ми, македонко“ – отпечатана партитура за еднороден хор, „Юнак на гора думаше“ – отпечатана за двугласен хор, и в ръкопис маршът „Освобождение“. Автор  е на много произведения за мандолинен оркестър и цигулка, валсове, мазурки, полки и др.: „Пролетна зора“, „Виктория“, „Край Осогово“, „Овчарче“, „Хубава си , моя горо“, „Пролетна нощ“, опус 7, опус 5 и др.

Създадената през 1953 г. към читалище „Братство“ Детска музикална школа носи неговото име до 1988 г. Родната къща на композитора е реставрирана и е обявена за паметник на културата. Намира се на ул. „Георги Горанов“, в източната част на Кюстендил и е паметник на културата от местно значение.

 

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

Клуб „Подай ръка“ към Първо ОУ „в град Гоце Делчев с нова благородна инициатива

Публикувано

на

Учениците от клуб „Подай ръка“ към Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, град Гоце Делчев осъществиха своята поредна мисия за тази учебна година.

Те се включиха в инициативата „Да дарим надежда в град Гоце Делчев“ за закупуване на кувьози за неонатологичното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“в  Гоце Делчев. Доброволците дариха голямо количество капачки за рециклиране и обещаха да продължат инициативата.

За пореден път клуб децата  от „Подай ръка“ показват, че доброто е заразно и  призовават всички жители на града и региона  да се включат в благородната им мисия .

„ Нека продължаваме да бъдем добри и имаме добри сърца – всички ние – ученици-учители-родители” призовах наистина добрите сърца от клуба „Подай ръка“ към Първо ОУ в Гоце Делчев .

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ