Българин сред арестувани от мрежа за набиране на джихадисти

5e_wkge4uВ Испания е разбита мрежа за набиране на джихадисти в Сирия и Ирак
Сн.: EPA/БГНЕС
Български гражданин е сред арестуваните в Испания при операция на полицията по разбиване на мрежа за набиране на джихадисти за Сирия и Ирак.
Операцията започна в понеделник сутринта, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА, като се позова на испанското министерство на вътрешните работи.
Ръководител на мрежата е бил бивш затворник от затвора в американската военна база в Гуантанамо, в Куба.
5e_7r9hn0
Осем от арестуваните са мароканци. Останалите двама са български гражданин, чиято самоличност не се съобщава, и аржентинец.
5e_bquyx8Групата е изпратила девет ислямисти да се сражават на страната на „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ в Ирак и Сирия.
5e_1sl40fЕдин от арестуваните е мароканецът Лахсен Икасриен, за когото се твърди, че е лидерът на групата. Той е бил арестуван в Афганистан през 2001 г. и пратен в затвора в Гуантанамо.
После е бил екстрадиран в Испания през 2005 г., където бил съден за терористична дейност, но оневинен миналата година поради липса на доказателства. В сраженията в Ирак на страната на сунитската джихадистка групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) участват няколкостотин британски граждани, съобщи по-рано британският министър на външните работи Уилям Хейг, цитиран от ИТАР-ТАСС. Те са се прехвърлили в Ирак от съседна Сирия, заяви той. Въпросните екстремисти са част от около 400-те британци, които воюват на страната на ИДИЛ в сирийския конфликт и може да представляват заплаха, ако се завърнат във Великобритания, потвърди Хейг.Британското правителство задвижи процедура за обявяване на ИДИЛ за терористична организация, което ще доведе до забрана на дейността на групировката на територията на страната.
dnes.dir.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене