Злато край селото на Бербатов!

Златно находище в река Мелнишка са разкрили поройните дъждове от послед­ните дни. Този упо­рит слух се разнася през последните дни в петричкото село Марикостиново.

В населеното място, къ­дето са минавали летата на футболиста Димитър Бер­батов, темата със златната жилка е номер 1. Огромните количества дъжд, които се изсипаха миналата седми­ца, сериозно са повишили нивото на реката. След отти­чането на води­те се е разкрила златна жилка в близост до бал­неосанаториу­ма.

Местните старци, които са известни като селския парламент, разказват, че на златото се е натъкнала мистериозна туристка. Же­ната се припичала на един от бреговете на р. Мелниш­ка, когато решила да влезе във водата и да се разхлади. Когато се върнала на брега, тялото й било полепнало със златни парченца. Мястото е популярна дестинация за летуващи, тъй като е плитко, а често реката е бистра и подхо­дяща за плуване. По-въз­растни­те хора от Марикостиново с половин уста при­знават, че за злат­ните находища в района се знае от десетилетия, но не казват дали някой някога е успял да събере прашинки от благородния метал.

„Не знам да има злато край селото, но мога да раз­говарям с възрастните хора от Марикостиново – те знаят всичко. Учудвам се на таки­ва новини. Единственото, което искам, е да не идват иманяри. Нямаме нужда от тях да се събират тук и да ни разкопават района. Ако нау­ча за златни жилки, със си­гурност ще ви кажа“, обясни Гергана Тодорова, кметица на Марикостиново. Тя звуче­ше изненадана, че подобно съкровище може да се крие край селото на Димитър Бербатов.

Новината за появата на злато след дъждовете раз­вълнува Пиринско и вероят­но вече са се по­явили ен­тусиасти, които са готови с кирки и сита да копаят край ре­ката, за да станат мили­онери за секунди. През по­следните години у нас се за­сили ин­тересът на иманя­рите към мистични заровени съкровища на бъл­гарски войводи. Най-леген­дарно е златното съкровище на Вълчан войвода, което до ден днешен не е открито.

 

6 Г. ЗАТВОР, АКО КОПАЕШ БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ

До 6 години зад решетки­те и 20 000 лева предвижда Наказателният кодекс за хора, които извършват до­бив на подземни богатства без предоставена концесия. Затворът може да нарасне с още две години и санкцията да скочи до 50 000 лева, ако престъплението е в големи размери. Ако някой бъде за­ловен със злато или други благородни метали и няма разрешение за тях, те се от­немат в полза на държавата, гласи още Наказателният кодекс.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене