Свържете се с нас

Таблоид

Мястото, където катастрофира Нахит Зия, прокълнато?

Публикувано

на

Политиците не предиз­викват катастрофи само с решенията си във властта, но и по пъ­тищата.

Най-пресният случай е този на Лютви Местан. Лидерът на партия ДОСТ предизвика катастрофа край кърджалийското село Загорско на 14 април т.г. При инцидента загина 6-ме­сечно бебе, а 9-годишно дете и 28-годишна жена са ране­ни.

Баба, дядо и внуче уби на пътя Радослав Каратанчев, докато бе народен предста­вител от Българския бизнес блок. На 18 май 1999 г. той се кач­ва зад волана на мерцедес, когато край Долни Дъбник блъска лада. На място загиват 55-го­дишният Иван Иванов, 52-го­дишната Емилия Иванова и 6-годишният им внук Виктор Маринов. Тогава Каратан­чев наема за свой защитник покой­ната вече Рени Цанова, която бе адвокат и на Тодор Живков. Тя успя да издейства 3 г. ус­ловно за Каратанчев.

„Трима души загинаха, но изключителната вина е тяхна, защото те ме удариха“, е неговият коментар по случая.

Бившият депу­тат и шеф на 39-ото народно събрание Борислав Великов предизвика тежка катастрофа на 15 декември 2009 годи­на. Той се сблъска челно с друг авто­мобил край София. 42-годишният баща, който шофи­ра дру­гата кола, загива. През юли 2010 г. Ве­ликов е осъден условно на една година затвор и обез­щетение от 270 хиляди лева.

Живота на двама млади мъже отнема и бившият зам.-министър на финансите от кабинета „Сакскобурггот­ски“ Красимир Катев. През лятото на 2012 г. той навли­за в насрещното край Балчик и се сблъсква с друга кола. Инци­дентът става късно вечерта, а в колата на Катев пътуват още 65-годишна жена и 7-го­дишната му дъщеря Лора. Детето е откарано в болница с коремни травми, а дамата се отървава с леки нараня­вания.

„Съвестта ми е чиста. Как си представяте, че нарочно ще причиня такова нещо на детето си?!“, коментира след инцидента ексминистърът.

Апелативните магистрати във Варна веднъж му дадо­ха 3 годи­ни и половина затвор, но след обжалване на присъдата де­лото се точи и до днес, като вече е отлагано шест пъти. На косъм от смъртта е бив­шият депутат на БСП Йордан Стойков. В сре­дата на август 2014 г. той катастро­фира тежко на магистрала „Тракия“ и седмици наред е в кома. Стойков не стига до централата на БСП, а до болницата в Стара Загора, след като автомобилът му излита в канавката заради това, че е засечен от дру­га кола. Състоянието му е тежко, тъй като наранява­нията са по цялото му тяло. По-късно депутатът е транс­портиран във ВМА в София и прекарва сед­мици наред в ме­дикаментозна кома, за да се възстанови организмът му.

С 0,48 промила алкохол в кръвта пък направи ката­строфа депутатът от ГЕРБ Иван Миховски. Той блъсна жена в Тро­ян на 2 октомври 2015 г. Михов­ски шофирал с несъобразе­на скорост. Жената бе със счупен десен крак. 13 дни след инцидента Миховски е избран за депутат. Макар че е обвинен, инженерът по образование не отива на съд по изричното настояване на пострадалата. Затова и про­куратурата бе длъжна да прекрати делото.

Депутати не само убиват, но и гинат в катастрофи. След 11 години в кома бив­шият заместник финансов министър Нахит Зия издъ­хна в родната си къща в Гоце Делчев. На 8 декември 2006 г. Зия и шефът на финансо­вото разузнаване Васил Ки­ров трябвало да се върнат със самолет от Румъния, къ­дето били на среща с колеги. Заради мъглата машината не може да излети и се нала­га да пътуват с кола.

Часове по-къс­но зверски ве­рижен сблъсък край ловешкото село Микре пра­ща зам.-минис­търа в болница в изключително тежко състояние – със счупен че­реп и тежки въ­трешни и външни наранявания. Лекарите го оперират до сутринта. Въ­преки многото консултации от най-големите български и чуждестранни светила Зия и след операцията остана в кома до кончи­ната си.

При жестока ката­строфа край Ловеч загиват Румяна Нико­лова, Емилия Томова и Мария Захариева. Трите депутатки от БСП пътуват със служебен мерцедес към Велико Търново за тържества­та по случай приема­нето на конституцията. Проливният дъжд и много високата скорост са попречили на Краси­мир Кръстев – оцелелия шофьор на парламен­тарния автомобил, да овладее колата, след като е избягнал удар на появилата се на пътя според очевидци жена с крава. Се­кунди след това мерцедесът се обръща и се блъска челно в жигули, чийто шофьор по­чива на място.

МОСКОВСКИ ГУБИ СИНА СИ НА МОТОРНА ШЕЙНА

Бившият транспортен ми­нистър Ивайло Московски загуби сина си при ката­строфа с моторна шейна. 4-годишният Кристиан се возел на зимния атракцион, управляван от баща му в Бо­ровец, когато двамата са се ударили в дърво.

Загиналото момченце е по-малкият от двамата си­нове на Ивайло и Маринела Московски. По-големият е Александър, който е на 7 го­дини. Разследването поста­нови, че бившият министър няма вина за катастрофата и обвинение не му бе пов­дигнато.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Облогородяват района на античния град Хераклея Синтика

Публикувано

на

Допълнителни навеси за посетители ще бъдат поставени в района на античния град Хераклея Синтика, каза д-р Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич.

„Навесът е със сериозни размери, някъде около 40 кв.м., и ще позволи на посетителите да почиват пълноценно“. Облагородяването на обекта е благодарение на дарители, подчерта Сотир Иванов.

„Имахме дарения и за изграждане на информационни табели, те са от семейство от София. Предстои и дарение от семейство от Бургас“, допълни Иванов. Поставят се и допълнителни надписи на български и английски език за основните архитектурни комплекси на територията на Хераклея Синтика. Поставени са и нови указателни табели, показващи пътя към „Самуилова крепост“.

И двата обекта, които са на територията на община Петрич, работят всеки ден, без почивен ден, каза още директорът на музея.

/pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Проверката на две институции категорична – няма незаконно изсичане на горски фонд в Община Сандански

Публикувано

на

Никакви нарушения, свързани със изсичане на държавен горски фонд и неправомерно използване на държавни терени не бяха констатирани при съвместна проверка на Изпълнителна агенция по горите и на Югозападното държавно предприятие към Министерството на земеделието, храните и горите. Община Сандански изиска информация от проверката и вече разполага с официалното становище на институциите.

Припомняме, че сигналът бе входиран от общинския съветник и лидер на опозиционната партия на местно ниво „Ред, законност справедливост“ Яне Янев.

Видно от получените документи, 7-членна комисия, включващ представители на няколко институции, са посетили на място три терена, описани в сигнала, входиран в Министерството на земеделието, храните и горите. Противно на изнесените в публичното пространство факти на никой от тях не са констатирани несъответствия. При единият терен, е установено, че това е имот, който е изключителна държавна собственост и в който не се извършват никакви строителни действия, противно на твърденията в сигнала. Случайно или умишлено при публични отразявания на темата е насочвано вниманието към съседен имот, който е частен и който има всички изискуеми документи за извършване на строителни действия, които текат в момента. Същото е потвърдено и при проверка на място. Никакви нарушения не са констатирани и в цитирани имоти в местността „Чинар куши“, собственост на юридическо лице.

Община Сандански също се самосезира за проверка и сигнал за незаконно строителство в парка на град Сандански. На първо място е важно да се уточни, че посоченият имот не попада в границите на парка. Нещо, повече той дори няма обща граница с парковата площ, което е лесно проверимо както на място, така и по документи. Имотът е частен и разполага с всички документи, а разрешение за строителни дейности за него е изадено през 2014 г. – по време на управление на предходния градоначалник.

Припомняме, че след встъпването си в длъжност, Кирил Котев издаде през 2016 г. заповед за пълна забрана за строителство в парка на град Сандански. Тя бе защитавана на няколко съдебни инстанции от Община Сандански и в края на месец април 2018 г. бе окончателно потвърдена. По този начин основният приоритет на сегашното управление на общината – за недопускане на строителство в парка и гарантиране на неговото бъдещо разширение, бе защитен. В този смисъл всички твърдения за строителство в парка са спекулация – подобни действия биха били незаконни и именно общината, като институцията защитавала последователно границите на парка, първа би се сезирала.

Всички цитирани сигнали фактически касаят действия преди 2015 г. Най-вероятната причина, че в тях се замесва името на сегашния кмет на Община Сандански е поради фактът, че предстоят местни избори. Сегашното ръководство на общината се надява, че в хода на кампанията ще се обръща повече внимание на предложения за политики и концепции, а не на клевети. Последните може би звучат правдоподобно за хора посещавали Сандански само на почивка, но за всички, които живеят тук е просто опит да се отклони вниманието от свършеното и от редица инициативи, по които предстои още много работа.

Община Сандански е готова да предостави всички документи както по този, така и по други сигнали.

/pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ