Свържете се с нас

Култура

„Седмицата на детската книга и изкуствата за деца“ в Белица премина с много емоции

Публикувано

на

„Седмицата на детската книга и изкуствата за деца“ премина с много емоции и спортен хъс, проявени от малките спортисти от четвъртите класове на СУ “Св.св. Кирил и Методий“ – Белица, преследвани от възгласите от публиката, която ги  аплодираше през цялото време.

Отборите на „Лалета“ с ръководител Надежда Дюлгерова и на „Рози“ с ръководител Катя Зотева, бяха положили сериозни тренировки за да затруднят журито по време на трите игри.

При първата игра състезателите бягат заобикаляйки конуси, като единия носи топката и я оставя в ръцете на асистента , а следващия я връща обратно бегом.

При втората игра състезателите бягат, като се промушват под препятствия от три въжета. Стигат до определеното място на два метра от обръча и стрелят в него с голяма топка. Връщат се обратно по същия път, носейки топката, след което тръгва следващия състезател.

При третата игра състезателите скачат с два крака в начертания плик. Стигат до опънатото въже, редят букви под въжето и се връщат бегом. Текста от букви образува логото на състезанието „Бързи, смели, сръчни“

И при трите игри жури в състав : Крум Попов – ст. специалист „Хуманитарни дейности“ в Общинска администрация- Белица , Исак Жульов – старши учител и Мария Ваканова – читалищен служител, оценяваше игрите за бързина и точност .

Децата проявиха голям спортен  дух ,и журито се оказа много затруднено, затова и двата отбора се класираха на първо място с равните 13 точки. И двата отбора бяха наградени с футболни топки и лакомства осигурени от Община Белица.

Община Белица и читалище „Георги Тодоров 1885“ благодарят на ръководителите и децата от отборите на „Лалета“ и „Рози“ за сериозната подготовка и показаните спортни умения.

Днес, на Велики четвъртък предстои боядисване на Великденски яйца. Учениците при СУ “Св. св. Кирил и Методий“ гр. Белица ще проявят творческите си умения при боядисването на 200 броя яйца. Беседа с тема „Великден – история, традиции, ритуали“ ще представят деца от неделното училище при Българска православна църква „Свети Великомъченик Георги“ с ръководител Валя Чонкова. Начало : 11.30 ч. – Място: Терен пред сградата на читалището.

pirinsko.com

коментара

Култура

Продължават културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско

Публикувано

на

Културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско, продължават на 19 юли /петък/ от 17:00ч. с демонстрации на „плетене на шушони” и „българска бродерия”. С много любов и умение, Сашка Коюва ще разкрие тънкости в плетенето на шушони, така както са го правили нашите баби и прабаби. 
Красотата на българската бродерия и сътвореното в красиви шевици ще бъде представено от Райна Везелова.

В събота – 20 юли, ще имате възможност да наблюдавате изключително атрактивния занаят „предене”. При желание ще можете да се включите, като Ваши учители ще бъдат представителките от Клуб на пенсионера „Радон Тодев” и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Банско. Демонстрацията, както обикновено, ще бъде съпроводена с фолклорни изпълнения. Този път гостуват танцьорите от състав „Росна китка”- с. Филипово.
Изложбата, която ще можете да посетите в дните от 19 до 23 юли включително, е под надслов ”Изкуство, събрало в себе си традиции и духовност” – бродерия и дърворезба от Ваня и Георги Янчовичини.

От понеделник до петък продължават организираните еднодневни инфотурове с микробус до археологически обекти, в Музеен комплекс, както и образователните интерактивни игри „Деца в музея”.
Любителите на фолклора могат да посетят уроците по тамбура и по народни танци, при предварително записване в читалище „Никола Вапцаров”.
Не са забравени и почитателите на седмото изкуство. Всеки четвъртък от 18:00ч. в салона на Посетителски-информационен център Банско се прожектират филми за града и неговата история.

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

На 23 юли Банско почита паметта на Никола Вапцаров

Публикувано

на

Преди 77 години на тази дата е издадена присъдата на поета, която е изпълнена още в същия ден на Гарнизонното стрелбище в София.


С различни прояви Банско ще отбележи гибелта на Вапцаров, за когото поезията и борбата бяха лична съдба.
В 12.00ч., в Семинарната зала в „Дом на изкуствата” към Музеен Комплекс „Никола Вапцаров”, паметта му ще бъде почетена с огнените слова на неговите стихове.


Отново там, в 12.20, ще бъде открита изложба за живота на Елена и Йонко Вапцарови, по повод 50 и 80 години от кончините им.
В 12.30 часа е поклонението пред паметника на поета на централния площад в Банско.
Очакваме ви!

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ