Свържете се с нас

Светско

Празници в община Гърмен

Публикувано

на

За поредна 19-та година община Гърмен отбеляза гласуваната тогава праз­нична седмица на общи­ната, която се провежда във всяка трета седмица на община април. 18 го­дини поред празниците се закриваха с междунаро­ден фолклорен фестивал, в който вземаха участие на­шенски народни състави, както и такива от съсед­ните ни републи­ки – Ма­кедония, Гърция и Сър­бия. Тази година обаче Общин­ска администрация реши да наруши до­сегашното статукво, което да е апогей за двете закриващи гърменски вечери, гълтащи доста голя­мо перо от общин­ския бюджет. Ре­шено бе да подъта поканени любими фолклорни или поп- фолк певци във вся­ко едно село, което си избере съответна­та звездата.

Да оставим музи­калната програма за по-късно в мате­риала. Общината на­прави една страхотна про­моция на последната книга на големия краевед Илия Милев – „Известни личности от Гър­мен“. Това беше едно много затрогва­що и мило тържество, защо­то презентацията на книгата направи изключително из­вестната литера­торка от Благоев­град, писателка и литературен критик Краси­мира Кацарска, авторка на над 30 литературни и кри­тически книги. Всички бяха много развълнувани от из­ казнаията на сина на Илия Милен – Олег, който благо­дари на рецензентката, как­то и от изказването на внука Илия. Самият автор Илия Милев не можа да присъст­ва заради наскоро започна­лата му деменция.ю

В Огняново бяха открити обновените „Горни бани“. Парадното откриване обаче се оказа една фойерверка, защото вече три дни баните не работят. Оказва се, че Об­щинска администрация не може да намери персонал за работа там! Уж имало безра­ботица!

Активно се работи по обновяване на старите Мира. Дано Общинска администрация успее да го завърши навреме! Защото бе обявено, че обновените „Горни бани“ ще посрещат в басейна срещу билет от 5 лева. Едва ли огромното на­селение на ромския квартал „Кремиковци“ ще си позво­лят тази сума, те вече три години, откакто затвориха старите „Горни бани“ за по един лев, ходиха и мърсяха новото „Миро“ до „Терма Ви­тае“. Така се отвратиха мно­жество посетители на хо­тели, които бяха фенове на околни хотели – направо им се е повръщало, че ромите от гетото „Кре­миковци“ не влизат в басей­на с бански, а с мръсни слипо­ве и жените – с мръсно женско бельо!

В Дебрен за поредна годи­на празникът на общината бе след него­вото общинско закриване в общинския цен­тър в събота вечер. Първото мероприятие бе откриването на обновената по проект сграда на детската гра­дина „Никола Вапцаров“. На сцената на сел­ския площад ос­новно загрява­щата програма изнесе учили­щето в селото. Невероятно на­строение предизвика йога групата на преподавателка­та Недрет Узунова. Следваха също из­ключителна програ­ма на други­те класове от училището.

ю

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Днес е Световен ден на безследно изчезналите деца

Публикувано

на

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление

Денят 25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба. Целта на този ден е, освен да се подкрепят близките на тези деца, и да се популяризира дейсността на различни организации, които се опитват да помогнат.

Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години. Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца.

Малко известно е, че в ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или деца, жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 000. Той до момента е активен в държавите членки Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия и др. , както и у нас. Информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

Според проекта. горещата линия трябва да заработи във всички страни от общността. Страните, получили през 2011 г. последно предупреждение, че телефон 116 000 не действа напълно, са Австрия, България, Германия, Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словения, Финландия, Чехия и Швеция.

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

E79 News

коментара

Продължете с четенето

Новини

Съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград над закона!

Публикувано

на

За пореден път хванат в нарушение, ооо… извинете това не е нарушение! Той е съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград, той е над закона… На една от снимките се вижда и полицейски автомобил които отминава нарушителя. Често новото BMW на г-н Динков е паркирана пред Банка ДСК, Бизнес център Благоевград на бул. „Свети Свети Кирил и Методий“. Там няма паркомясто, колата просто е паркирана и се разчита на това че шефа на „Паркинги и гаражи” Васил Атанасов е разпоредил, че колите на Денков са в графа <Недосегаеми> Видимо и патрулките го отминават, така че ние можем само да ко покажем в рубриката „Нагли шофьори от Югозапада“…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса …

   

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ