Свържете се с нас

Светско

Първата българска сертифицирана био изба е „Орбелус“ в село Кромидово, Петрич

Публикувано

на

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Яна Петкова е възпита­ник на Австрийската ви­нена академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust – и e засега единственият за България прите­жател на WSET Diploma. Един от учредителите и основен лектор в Българската ви­нена академия, винен консултант, винен съдия, бло­гър, ресторантьор. Тя е един от хората зад Grape Central – едно от малко­то места в София, които можем да наречем винен бар. Над 300 вина в менюто, поне 10 на чаша и ежесед­мични дегустации спечелиха на Grape Central репутаци­ята на заведение, което иска да ра­боти за изграж­дането на винена култура в София. Grape Central се намира на ул. Цар Самуил 45 и рабо­ти всеки ден от 12 до 23 ч. без неделя.

– Г-жо Петкова, четем на етикетите на вината: „Съ­държа сулфити“. Какво оз­начава това?

– Преди няколко години ЕС направи изписването на изречението „Съдържа сул­фити“ върху етикета на вина­та задължително. Този факт дойде едва ли не като гръм от ясно небе за много потре­бители и изведнъж коренът на всички злини – алергии, болки в главата и корема – беше идентифициран. Чува­ла съм дори изказването, че най-накрая българските ви­нопроизводители са прину­дени от ЕС да напишат исти­ната, която удобно са крили толкова време – че виното съдържа сулфити.

Съвсем просто казано, сулфитите са консервиращ агент за виното, което е лет­лив хранителен продукт. Те се използват в правенето на вино още от древни вре­мена, защото сярата има пречистващо и антибактери­ално действие. По времето на Римската империя вина­рите са палели серни свещи в амфорите с вино, за да го предпазят да не се превърне в оцет. Когато бъчвите се на­лагат като съдове за съхра­няване на вино, те също са обработвани със сулфити, за да се спре развитието на вредни бактерии и дрожди. Ако се прилагат по правил­ния начин, сулфитите нямат ефект върху вкуса на вино­то, нито върху вашето здра­ве. Сулфитите се срещат в природата и се съдържат в организма ни. Сушените плодове и готовите вакууми­рани храни съдържат в пъти повече сулфити!

Само 0,5% от световно­то население и около 5% от страдащите от астма са на­истина алергични към сул­фити и те трябва да ги из­ключат напълно от диетата си, останалите 99,5% ги пре­работваме и изхвърляме от тялото си.

– Може ли да се произ­веждат вина без сулфити?

– 100% чисти от сулфити вина няма, тъй като сулфи­тите са и страничен продукт от ферментацията, т.е. тряб­ва да се прави разлика меж­ду добавяне и съдържание на сулфити. Много по-разум­но е да знаем, че днешните вина съдържат изключител­но ниски нива на сяра, и да търсим био или биодина­мични вина, при които сяра­та е с най-ниско ниво.

– Каква е разликата меж­ду био и органик вино или говорим за едно и също нещо?

– Вината, които в Европа наричаме „био“, в САЩ се наричат „органик“. Общо­то между двете категории е, че такива вина трябва да са произведени от грозде, отглеждано на принципите на биологичното земеделие, което изключва използване­то на химични торове, пести­циди, фунгициди, хербициди. В това какво е разрешено в избата като техники и добав­ки обаче настъпват разли­чията: в САЩ казват, че ор­ганик е „вино, произведено от био грозде без добавка на сулфити“, докато Канада и Европейският съюз го де­финират като „вино, произ­ведено от био грозде, което може да съдържа добавка на сулфити“.

– Напоследък много се го­вори за биодинамични вина. Какво представляват те?

– Гледайте на биодинами­ката като на гарантираща вино от възможно най-чисто грозде. Ключът към разби­рането на биодинамичния подход е възприемането на фермата като жива система – затворен, самоиздържащ се и самодостатъчен органи­зъм. Работата в една биоди­намична изба пък е подчине­на на целта да се произведе вино, свободно от всякакви субстанции, които биха про­менили първоначалния ба­ланс на гроздето или биха неутрализирали характера на реколтата. Сулфитите не са анатемосани и използва­нето им е разрешено, но в равни или по-ниски от тези при органик вината коли­чества (максимално допус­тимите нива на сулфитите в био вината са 150-200 ми­лиграма на литър).

– Светът полудя по т.нар. оранжево вино. Какво озна­чава това?

– Оранжево вино е сино­ним на натурално бяло вино. Гроздето е задължително от био-, по-често от биоди­намично земеделие, берит­бата е ръчна, а в избата се спазва принципът за абсо­лютна ненамеса. Ако трябва да опишем „оранже­вите вина“, няма да е лесно, но със сигурност обща тяхна характерис­тика е оранжеви­ят или по-скоро кехлибарен цвят, получен от кон­такта с гроздова­та ципа. Възмож­но е цветът да не е бистър. В носа се развиват ком­бинации от ядки, подправки, порто­калови кори, бил­ки и сушени пло­дове. Телата им се отличават със здравата хватка на танини, очак­вани по-скоро от едно червено вино, киселини не липсват. Разпоз­наването на сорта е почти непосил­на за разреша­ване задача при тези вина.

– Кои са най-до­брите изби в света, които произвеждат биодинамични или органик вина?

– Leroy, Leflaive, Lafon и Domaine de la Romanée Conti от Бургундия; Zind Humbrecht, Kreydenweiss и Weinbach от Елзас, Pontet Canet от Бордо, Chapoutier от Долината на Рона, Clos de la Coulee de Serrant от Доли­ната на Лоара, Buerklin Wolf от Германия, Josko Gravner и Alois Lageder от Италия, Sena от Чили, Beaux Freres от Орегон, Bonny Doon и Joseph Phelps от Калифорния, САЩ и още много други.

– Имаме ли изби у нас с био производство и кои са те?

– Да, първата българска сертифицирана био изба е „Орбелус“ в село Кромидо­во, Петрич. Био изба е и „Не­рагора“ в село Черногорово. „Дамяница“, „Едоардо Ми­ролио“ и „Загрей“ имат био вина в портфолиото си.

коментара

Таблоид

Днес е Световен ден на безследно изчезналите деца

Публикувано

на

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление

Денят 25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.

Голяма част от тези деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба. Целта на този ден е, освен да се подкрепят близките на тези деца, и да се популяризира дейсността на различни организации, които се опитват да помогнат.

Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години. Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца.

Малко известно е, че в ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или деца, жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 000. Той до момента е активен в държавите членки Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия и др. , както и у нас. Информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

Според проекта. горещата линия трябва да заработи във всички страни от общността. Страните, получили през 2011 г. последно предупреждение, че телефон 116 000 не действа напълно, са Австрия, България, Германия, Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словения, Финландия, Чехия и Швеция.

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

E79 News

коментара

Продължете с четенето

Новини

Съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград над закона!

Публикувано

на

За пореден път хванат в нарушение, ооо… извинете това не е нарушение! Той е съветникът Рашко Динков от ОБС Благоевград, той е над закона… На една от снимките се вижда и полицейски автомобил които отминава нарушителя. Често новото BMW на г-н Динков е паркирана пред Банка ДСК, Бизнес център Благоевград на бул. „Свети Свети Кирил и Методий“. Там няма паркомясто, колата просто е паркирана и се разчита на това че шефа на „Паркинги и гаражи” Васил Атанасов е разпоредил, че колите на Денков са в графа <Недосегаеми> Видимо и патрулките го отминават, така че ние можем само да ко покажем в рубриката „Нагли шофьори от Югозапада“…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса …

   

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ