Благоевградчани изригнаха в защита на осъдените по делото “Чората”

Акция “Българският полицай не е убиец”!

„Българският полицай не е убиец!!!”. Този надпис върху българското знаме от вчера се появява лавинообразно върху профилните снимки на благоевградчани във Фейсбук. Сред първите, сложили трикольора върху снимките си, са финансистът Радослав Митрев, ресторантьорът Валери Поповски, треньорът в тенис клуб „Пирин” Илиян Анастасов, директорката на Езиковата гимназия Тина Попова, учителката Катя Везенкова, Елица Гогова, Деница Будева, десетки полицаи и много други.

Оказа се, че автор на инициативата и на фоторамката, в която с два клика всеки може да монтира профилната си снимка, е Илияна Бицова, която е учителка по информатика и информационни технологии в благоевградската Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов”. В навечерието на Страстната сряда дамата използвала за надписа един от плакатите, които българските полицаи развяваха през изминалите 14 години в защита на благоевградските си колеги Мирослав Писов, Янко Граховски, Иво Иванов, Боби Механджийски и Георги Калинков, докато българската правосъдна система ги въртеше на шиш заради злополучния край на акцията от ноември 2005 г., при която по време на задържането му умря криминално проявеният Ангел Димитров-Чората.

„НИЕ БЯХМЕ ШАРЛИ, БЯХМЕ ПАРИЖ… А СЕГА СМЕ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИЦАИ”, написа под плаката българската учителка и за часове десетки нейни приятели смениха профилните си снимки.

С емоционален пост в мрежата излезе и племенникът на единия от полицаите – Страхил Попов, чийто вуйчо Иво Иванов се предаде във вторник и се присъедини към тримата си колеги М. Писов, Б. Механджийски и Г. Калинков, явили се доброволно в полицията, въпреки шока от наложената им миналия петък от ВКС 7-годишна ефективна присъда:

„Преди 3 дни на моето и още 4 семейства се случи нещо, което досега не съм мислил, че може да се случи в правова държава. Петима невинни души, чието задължение е да пазят нас и реда в страната ни, бяха осъдени за умишлено убийство. Според обвинителите това „умишлено убийство” е извършено в момент на изпълнение на служебните им задължения, а именно при опит за задържане и последвало неподчинение от страна на човек, чието име се свързва с разпространение на наркотици, сводничество и други дейности, нарушаващи обществения ред. Как ви звучи „умишлено убийство”… По време на инцидента, след редица медицински експертизи е установено, че лицето е било с наличие на наркотици в кръвта и други здравословни проблеми, които са в компетенцията на разследващите органи.
Няма да навлизам в подробности за последвалите дела и свидетелите, чиито показания са взети под внимание, тъй като това е твърде обширна тема с шокиращи за мен факти. Ежедневно сме свидетели на редица безумия, но защо този път не мълча ли – защото съм пряко засегнат. Вуйчо ми Иво Иванов, човек с над 20-годишен стаж в полицията, е един от 5-имата осъдени. Най-потресаващото е, че той не докосва с пръст въпросното лице, и това е факт, който е известен през цялото време, докато делото тече. И сега как един баща обяснява на двете си деца, че същата държава, на която служи толкова време, сега го заклеймява и обявява за убиец, без да има вина?

А за вас, служители на МВР, ще се моля Бог да е с вас всеки път, когато изпълнявате задълженията си, защото за държавата не е сигурно. Ние ще продължим да се борим за истината и справедливостта, а на вас, които осъдихте и пратихте невинни хора в затвора, съвестта ви чиста ли е, защото нашата и тяхната – да! А спите ли спокойно, защото ние не?!”.

Служителят във „ВАНИКО” Иван Вангелов също бе един от първите, сложили на стената си надписа „Българският полицай не е убиец!!!”, придружен с ярката му гражданска позиция по случая „Чората”:

„В тези светли и страстни дни преди Христовото Възкресение, в стил от времето на Белене, Скравена и Ловеч, бяха прибрани и изпратени в затвора БЪЛГАРСКИ полицаи (повечето офицери), участвали по ЗАПОВЕД на министъра и техния пряк началник в акция “Респект”.
Та аз питам кой е респектираният???
НЕ СА РЕСПЕКТИРАНИ:
Циганите от Войводиново,
Изнасилвачът и убиец от Русе,
Убийците на професора от София,
“ДОСТойният политик, участник в катастрофа с детска смърт,

„Ало” измамниците и много други случаи.
РЕСПЕКТИРАНИ са тези момчета и техните семейства, техните колеги, които не знам с какъв мотив (акъл) ще тръгнат на АКЦИЯ!!!”.

Вчера с остра позиция в защита на колегите си излезе и шефът на ОД на МВР в Благоевград старши комисар Николай Хаджиев:

„Решението на ВКС по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората бе изненада за всички нас. Осъдените петима полицаи са наши колеги. Това са български полицаи и всички ние преживяваме заедно с тях този труден момент. Не бих искал да коментирам решението на съда, а и не е редно.. Морално подкрепям колегите, защото това са хора от системата и много е неприятно, когато се стига до такъв край. ОДМВР в Благоевград също е страна по делото, тя също е осъдена по този случай. Юристите към момента се запознават с решението на съда, за да се видят мотивите, как са разгледани доказателствата по делото. Аз не съм виждал самото дело и не знам какво се съдържа в кориците. Решението на Върховния касационен съд, което прати за 7 години в затвора петимата полицаи, се отразява психически на служителите на областната дирекция. Надявам се това да не е краят и да се стигне до някакво решение”, пише полицейският директор Н. Хаджиев.

Припомняме, че от 5-имата осъдени полицаи на свобода все още е само Янко Граховски. От няколко години той живее и работи в Германия, а новината, че е осъден, научил от социалните мрежи.

“На съда искам да кажа, че това не е честно решение. Това е гавра с нас и още повече гавра с другите полицаи, които работят в системата. През всичките тези 7 години аз на всяко едно дело съм ходил, без да отсъствам. Сега намерих начин, свързах се с началника на съдебната охрана и му дадох всякакъв вид информация – номер на полета, откъде пътува, фирма… всичко. Ще се върна в сряда вечерта. Искам обаче да кажа на колегите, които ще ходят на същите задържания като нас: Оттук нататък който задържа… да си спомня нашия случай”, коментира по скайп Граховски в неделя.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене