Свържете се с нас

Култура

Камерен оркестър „Митонисимо“ и смесен хор „Рилски звуци“ с великденски концерт в Дупница

Публикувано

на

Камерен оркестър „Митонисимо“ и смесен хор „Рилски звуци“ при НЧ „Зора – 1858“ ще зарадват дупничани и гости с великденски концерт. Проявата ще бъде осъществена на 30. април от 19.00 часа в салона на Общински театър „Невена Коканова“.

Диригент – Огнян Митонов. Солисти – Анета Барановска, Цвета Сарамбалиева, Славин Пеев Огнян Митонов и Доротея Димитрова.

Концертът се осъществява със съдействието на Община Дупница. Ще се проведе и дарителска акция в подкрепа на Яна Танкова.

Вход свободен!

коментара

Култура

Начало на Рождественския пост

Публикувано

на

От днес започва 40-дневният Коледен или Рождественски пост, които завършва на 24 декември – Бъдни вечер

Според Типика /Устава/ на Българската православна църква Рождественският или Коледният пост е вторият по своята продължителност след Великия пост. Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост, като е подобен на Апостолския или Петровия пост. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница – Великденския пост.

За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен духовен подвиг, изискващ себеограничение.

Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Господ Иисус Христос. Това е станало сравнително късно – през 12-и век. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – Божия син Исус Христос.

коментара

Продължете с четенето

Култура

Евродепутата Асим Адемов съвместно с РУО, организира конкурс за мултимедийна презентация по повод 1 ноември – Ден на народните будители

Публикувано

на

Темата на конкурса е: „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“.

В него могат да участват ученици от 8 до 12 клас от областите Буграс, Благоевград, Кърджали, Разград, Търговище, Смолян и Сливен.

⚠️Срокът за изпращане на презентациите е до 01.12.2019 г. /включително/. Журито ще  оценява  презентациите на участниците в конкурса от 2.12.2019 до 15.12.2019 г.

Целта на конкурса е да насочи вниманието на учениците към историческата памет на личности от родния ни край, които са отдали своя живот за съхраняването на българския дух и сила. Да се изложат важни факти и събития, които са значими за съхраняване на българската идентичност и приобщаване към европейските ценности. Младите хора да осъзнаят ролята на културното наследство за формиране на националната идентичност, разясни   евродепутата  Асим Адемов

Повече информация за конкурса и неговия регламент – вижте тук ⬇️

http://bit.do/AsimAdemov

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ