Свържете се с нас

Таблоид

Отец Ангел Столинчев: Дедо Пимен умря в глад и студ

Публикувано

на

На 24 януари т.г. се навършиха 100 години от рождението на отец Ангел Столинчев (1917-2003) – църковен деятел с изключителни заслуги към църквата в гр. Сандански. Името на този малко известен провинциален свещеник нашумя преди две години, когато ИК „Синева“ издаде двата тома с негови мемоари, всеки от по над 1000 стр. Те са една истинска енциклопедия на Пиринския край, която обхваща не само църковния, но и политическия живот и живота на обикновените хора по негово време. Потресаващи са неговите думи: „Дано Бог се смили над народа ни. Сред тая наша разпуснатост в нрави, порнография и сексуални извращения, корупция, кражби, убийства, изнасилвания, подкупи, продаване на човешки души и Бог дига ръцете си от нас“. Днес името на отец Столинчев носи улица в Сандански.
Голямо внимание отец Столинчев отделя на църковния разкол, убеден съм че изследователите му един ден ще го изучават не само по неговите  емоционални спомени, но и по факти и документи, събирани от него педантично. Някои разкази като този за съдбата на митрополит Пимен, провъзгласен от СДС за алтернативен патриарх, са направо скандални. Днес десните мислят, че не се помни какви са ги творили. Те употребяват Пимен за създаването на църковния разкол, а след това го отритват по най-груб начин. „За да не изпаднела някоя тайна“, властимащите през 1999 г. го изолират и го оставят да умре без отопление и храна като улично куче.

Из двутомника „Църква“
Мемоари на отец Ангел Столинчев
ИК „Синева“, 2015 г.

Смъртта на дедо Пимен
10.IV.1999 г., Велика събота

Официално беше съобщено, че дедо Пимен е починал на 10.ІV.1999 г. в болницата „Св. Ана“ – София. Съобщиха, че погребението му ще бъде на 13.ІV. 1999 г., вторник – третия ден на Великден при църквата „Рождество Богородично“ – гр. Благоевград. Това съобщение го направи епископ Инокентий от Софийския алтернативен синод.
Св. Синод на Българската православна църква не взима никакво отношение по тоя въпрос – погребението на дедо Пимен и на погребението не дойде нито един митрополит от Св. Синод.
Дедо Пимен основа разкола в църквата през 1992 г. С него бяха дедо Калиник от Враца и дедо Панкратий от Стара Загора. След туй направиха дедо Пимен втори патриарх, като отрекоха Св. Синод на дедо Максим.
Дедо Панкратий се върна в Св. Синод и стана синодален старец, наравно с всички митрополити. Дедо Калиник също се върна в Св. Синод. Остана само дедо Пимен, който не се върна в Св. Синод, понеже не му позволиха неговите хора.
Напоследък го изцяло бяха изоставили в Митрополията. Не му даваха отопление, грееше се само с електрическа печка „Диана“. Храната не му била добре подсигурена. В болницата „Св. Ана“ в София беше изцяло изолиран от достъп на хора. Не пускаха никого при него. Това го е понесъл много тежко. Властимеющите бяха забранили всякакъв достъп до него.
О. Славчо Бочуков, който му беше Архиерейски наместник в гр. Сандански и водеше отцепилите се свещеници в околията и бяха на страната на разкола, също не го допускаха до дедо Пимен.
Когато на времето поп Илия от с. Хърсово през 1948 г. на 8.ХІ. уби дедо Борис в с. Коларово и после падна тежко болен, също не пускаха достъп до Илия, а го пазеха милиционери, да не отиват хора при него от страх да не изпадне някоя тайна.
Същото стана и с дедо Пимен.
Около смъртта на дедо Пимен се пуснаха слухове, че той умрял много по-рано, но се пазело в тайна, за да изберат Великата събота за неговата смърт. Говори се, че е пазен в хладилна камера, докато решат кога да обявят смъртта му. Това го писа светската преса. Даже БиБиСи от Лондон съобщи, че дедо Пимен умрял по-рано, но е бил пазен в хладилна камера в болницата „Св. Ана“ в София. Къде е истината никой не знае. Знаят само малко хора от неговото обкръжение.

Погребението
На 13 април 1999 г., третия ден на Великден, стана погребението на дедо Пимен в Благоевград при църквата „Рождество Богородично“ в южната й част, в църковния двор.
От страна на Св. Синод нямаше никакво разпореждане за неговото погребение и никой от Св. Синод не присъствува на погребението му. Ние – аз, о. Благо и о. Любен, на своя глава решихме да отидем на погребението му със страх да не ни нещо попречат, но не се случи нищо неприятно.
Отидохме с колата на о. Благо. Влязохме в църквата при ковчега на дедо Пимен, както беше поставен в средата й, поклонихме се и поставихме на ковчега цветя.
Поклоних се и целунах челото на дедо Пимен. Направи ми впечатление, че от носа надолу беше поставена бяла покривка и устните и брадата му не се виждаха, открито беше само челото му. На главата му имаше корона, същата, която нашето Настоятелство му подари по-рано за спомен и я направи епископ Геласий по наше поръчение.  Сандански му беше любимият град в цялата му епархия. Той често идваше тука за служба и за почивка. И затова пожелал да му поставят тая корона на погребението му. Това ми каза о. Славчо Бочуков, че му е поръчал да бъде погребан с тая корона.
Влязохме в олтара. Службата водеше епископ Инокентий. Служеха още епископ Константин, разведен свещеник, направен от дедо Пимен епископ, епископ Амвроси, епископ Евлоги, епископ Яков, родом от с. Копривлен, бивш енорийски свещеник в гр. Самоков, епископ Гавраил от гр. Неврокоп. Всичко 6 души.
Това е целият ни елит в страната.
Като влязох в олтара, епископ Константин ми каза: „Хайде, кога ще се обединим?“ Казах му: „Когато пожелаете.“
След службата почна опелото. Водеше епископ Инокентий. Отдясно до него беше Яков и Евлоги, а отляво – Амвроси, Константин и Гавраил.
Турнахме и тримата ние епитрахили и излязохме на опелото. Ектении не казахме, взимахме участие в общото пение.
Опелото почна със „[Е] и се четоха два Апостола и две Евангелия, като при погребение на светски човек, а не като на духовник.
След свършването на опелото вдигнаха покойника, прекараха го през олтара и всички се отправихме към гроба му, който е от южната страна на църквата в църковния двор.
На погребението му имаше около 1000 души миряни от града и от други места на епархията.
След погребението веднага се прибрахме в Сандански.

Медиите
На другия ден журналистите съобщиха, че на погребението на дедо Пимен са присъствували над 20 души висши духовници, четени са седем апостоли и седем Евангелия, което е абсолютна лъжа.
От това личи колко много заблуждават и лъжат хората с вестниците си.
На погребението му бяха само 6 (шест) души от неговия си синод. Те бяха – Инокентий, Амвроси, Евлоги, Константин, Яков и Гавраил. Само 6 души.
На погребението беше и директорът на вероизповеданията Любомир Младенов, фактори от Благоевград и други фактори от София, които не познавам. Бяха също от София Анатоли Балачев, свещ. Камен Бараков, о. Румен от Банско и други свещеници от неговото обкръжение.
Архиерейският наместник от Петрич Ангел Кочев не дойде на погребението. О. Славчо се нервираше, че го няма и не е дошъл.
В пресата писаха, че от страна на Св. Синод никой не е присъствувал, а също така и свещеници, привърженици на Синода, не са присъствували. И тука излъгаха, защото от нашата околия ние бяхме трима представители на погребението му.
Ние се водехме от принципа – за умрелия или добро, или нищо.
Аз му бях дългогодишен архиер. Наместник, над 40 години, работихме с него, толкова много време, че не можех да не отида на погребението му.
За разкола не ме уведоми и сгреши. Той знаеше много добре, че ще се противопоставя на тая му постъпка решително и затова не ме уведоми.
Аз не го последвах, а си останах към Св. Синод, където бях в бюрото, когато избираха дедо Максим и съм броил бюлетините. И дедо Пимен пусна бюлетина за дедо Максим, която мина при преброяването, когато ги проверявахме.
Дедо Максим е мой състудент. Той си беше законно избран. Останах при истинския Св. Синод.
13 април 1999 год., гр. Сандански

Решение на Светия синод от 27 април 1999 г.
във връзка с кончината на митрополит Пимен

Неврокопска митрополия № 102,
14 май 1999 г.
2900 – гр. Гоце Делчев (Неврокоп)

До Високоблагоговейните Архиерейси наместници, Председателите на настоятелства и управленията на манастирите в св. Неврокопска епархия

Боголюбиви отци и сестри,
Във връзка със смъртта на Негово Високопреосвещенство, бившия Неврокопски митрополит Пимен, Св. Синод на БПЦ в пълен състав в заседанието си на, протокол № 11, разгледа наше писмо изх. № 89 от 2 април 1999 година, с което поставихме въпроса как да се поменува в Св. богослужения покойния бивш Неврокопски митрополит Пимен и като взе предвид, че Всеправославният събор, състоял се в нашата столица – София, на 30 септември и 1 октомври 1998 година, сне наложените му църковни наказания и го възстанови в църковно общение и в степента на свещеничество, която е имал, преди да изпадне в разкола, с правото да се смята и титулова бившияг Неврокопски митрополит, реши:
„Името на покойния да се впише в Синодалните диптихи на блажепочиналите архиереи.
В епархията, където е бил митрополит, да бъде поменаван след блаженопочиналите митрополити Иларион, Макарий и Борис, за упокоение на душата му.“
Като Ви съобщаваме горното решение на Св. Синод, нареждаме то да бъде направено достояние на християните в богохранимата Св. Неврокопска епархия по подходящ начин.
Все във връзка с горното, нареждаме за в бъдеще името на покойния бивш Св. Неврокопски митрополит Пимен да бъде поменавано в Св. богослужения.
Призоваваме над Вас Божието благословение и оставаме Ваш в Христа молитствувател,
+Неврокопски митрополит
Натанаил (подпис)

коментара

Таблоид

Превозвачите на „Струма 11“ заплашиха да блокират достъпа до Автогара Благоевград на гоцеделчевските автобуси

Публикувано

на

Протестно шествие на автобуси на превозваческата фирма „Струма 11“ огласи в четвъртък сутринта Благоевград. С включени клаксони и аварийни светлини колоната от над 10 рейса, облепени с протестни плакати, насочени срещу кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, премина около 8 часа по главните артерии на областния град, като тръгна от автогарата и финализира на същото място.

Съдружници в „Струма 11“ са 8 превозвачи от Благоевград – Красимир Педов, Асен Тачев, Стефан Стефанов, Ангел Бигленски, Николай Илиев, Николай Петков и Марио Богданов, като последните двама са и управители на дружеството. Те обявиха, че протестират срещу това, че гоцеделчевските им колеги всеки ден им крадат пътници, тръгвайки от автогара Благоевград минути преди техните коли. Това се случвало, тъй като вече цяла година община Гоце Делчев не провежда нова обществена поръчка за възлагане на извънградските превози.

През февруари съдружниците спечелиха обществена поръчка на община Благоевград през следващите 10 г. да изпълняват повечето извънградски превози на пътници.

„Нямам нищо против колегите от Гоцеделчевска община, знам как се изкарват 2 ст. и колко е трудно в нашия бизнес в момента, но в крайна сметка те също трябва да знаят, че този, който им дава хляба, трябва да спазва закона“, каза М. Богданов, обявявайки началото на протеста. Той обясни, че миналата година през юли е изтекъл договорът на превозвачите от Гоце Делчев, има решение на Общинския съвет, с което на кмета Москов се възлага ангажиментът да проведе процедура по избор на превозвач за на автобусните линии.

„До момента няма такова възлагане, с което кметът Москов нарушава Закона за транспорта и поне три наредби. Не знам по какъв начин може да му се въздейства, освен по начина, по който го правим – като начало с предупредителен  протест, а ако се наложи, от понеделник ще предприемем ефективен, т.е. по всякакъв начин няма да допуснем гоцеделчевските превозвачи да влязат в Автогара Благоевград“, заплаши от името на колегите си Богданов и обясни:

„Маршрутните разписания, с които се възлага изпълнението на тези превози, са на община Гоце Делчев,      те не са на превозвачите, т.е. не е нещо частно. Има ред за това възлагане, който кметът Москов неглижира. Не знам по какъв друг начин може да се спре това нещо. Всички останали превозвачи сме принудени да спазваме закона, да играем на процедури, а накрая сме поставени в неравностойно положение. Едва ли не излиза, че всеки може да си купи един автобус и да си вози пътници както и където пожелае“, заяви Марио Богданов и добави, че проблемът е в кражбата на пътници, което произтичало от това, че гоцеделчевските превозвачи нямат нито договори, нито редовно сключени маршрутни разписания, и по думите на превозвачите от „Струма 11” от 1 година работят абсолютно незаконно.

„Нека не ни разбират погрешно, не искаме тяхната работа, искаме всички да работим законно. Ако се спазва законът, нещата ще се подредят и всичко, което в годините е натрупано като негатив в този бранш, ще се изчисти”.

В момента за 12 часа 63 автобуса преминават през Благоевград към София. Благоевградските превозвачи искат да има отстояния в тръгването, за да не се натрупва напрежение в резултат на некоректни действия.

„Така представени разписанията на превозвачите от Гоце Делчев, без да имат договор или анекс към него, сами по себе си не са достатъчен аргумент за редовност на изпълнение на линиите“, коментира ситуацията Петър Демерджиев, управител на „Пътнически превози“, фирмата собственик на автогарата, и допълни:

„Предупредил съм може би преди 2 месеца отговорника по транспорта на община Гоце Делчев, разговарял съм и със зам. кмета на Г. Делчев, че ще назрее конфликт с другите превозвачи, и за това, че Автогара Благоевград ще се превърне в арена на протести заради неизпълнението или неподготвянето на нормална работа на превозвачите от Г. Делчев. Правилата са ясни на всички в бранша, областният управител, ако реши, следва да продължи срока за провеждане на конкурс за превоз на пътници, след като съответната община направи такова искане до него. Но искане няма. Когато е налице обаче такова писмо, се сключва анекс с предишния договор за превоз до провеждане на нов конкурс. Обръщал съм се и към Изпълнителна агенция ДАИ какво да правим. Отговорът бе: „Пускай ги до второ нареждане, с областния управител ще решим въпроса и ще ви уведомим“. Досега обаче нямам отговор на депозираното от мен писмо – нито устно, нито писмено. Изходът от тази ситуация, без да се правя на ментор, е спешно ръководството на община Гоце Делчев да уреди статута на превозвачите си с областния управител. Иначе нещата няма да бъдат решени“, заяви Петър Демерджиев.

„В сферата на транспорта нещата са такива, че всеки си е взел нишата и работи в нея. Всяко излизане от тази ниша помага на един и вреди на друг. Всяко създаване на условия за нарушаване на пазара води до напрежение, това е истината“, обобщи собственикът на автогарата.

„Ще изчакам становището на ИА ДАИ и тогава ще взема решение, но ако и те не реагират, просто ще възложа на началника на автогарата на територията й да бъдат допускани само превозвачи с редовни документи“, предупреди Демерджиев.

В община Гоце Делчев вчера разбраха от репортер на вестник „Струма“ за проведения протест в Благоевград и атаките срещу кмета Москов. Те отхвърлиха обвиненията и информираха, че ще отговорят подробно на всяко чрез вестник „Струма“ в първия работен ден след празниците.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Новини

Георги Васев от гр. Рила: Искам си детето!

Публикувано

на

Георги Васев от гр. Рила: Искам си детето!

КРАТКО ИЗЛОЖЕНИЕ НА СЛУЧАЯ:

МИРИДОПА НИКОЛАЕВА ЛАПЕВА и ГЕОРГИ ПЕТРОВ ВАСЕВ са бивши съпрузи, чиито граждански брак е прекратен с развод, постановено по гр.д. №567/2014г. по описа на РС-Дупница.

От брака си имат родено дете – ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ ВАСЕВ, роден на 19.11.2013 г.

С постановеното решение по гр.д.№567/2014г. на РС-Дупница, съдът предоставя на майката упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете; определя местоживеенето му да бъде при нея на адрес: с. Стоб, общ. Кюстендил; определя лични отношения между детето и бащата, като след навършване на двегодишна възраст на детето, бащата има право да го вижда и взема при себе си всяка първа седмица от месеца, считано от 09.00 часа на съботния ден до 19.00 часа на неделния с преспиване, 30 дни през лятото, по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката, за Коледните и Новогодишни празници през всяка четна година и за Великденските празници през всяка нечетна година.

С влязло в сила на 09.07.2015г. решение по гр.д.№621/2014г. по описа на ДРС, частично отменено с решение от 13.01.2015г. по гр.д.№585/2014г. по описа на Окръжен съд – Кюстендил е заместено съгласието на бащата за пътуване на малолетното дете до Кралство Испания за периода от 1 юли до 31 август на съответната година, за срок от 3 години, както и е било заместено съгласието на бащата за издаване на паспорт на детето. С посоченото решение не е изменено местоживеенето на детето – т.е. то има право да пътува с майка си до и от Кралство Испания, но няма право трайно да се установи там, тъй като искане за промяна на местоживеене не е бил предявяван по цитираното гр.д. 621/2014 г. на ДРС

Впоследствие майката завежда друго дело, което и към настоящия момент е висящо – гр.д.№ 160/2016 п, като са предявени искове – за даване на заместващо съгласието на бащата детето да пътува извън България (чл. 127а от СК) и иск за промяна местоживеенето на детето от с. Стоб в България, като същото бъде определено в Испания.

С решение №301/15.06.2016 г. на Районен съд Дупница, постановено по гр.д.№ 160/2016 г., исковете на майката са отхвърлени.

Решението на ДРС е потвърдено с решение №55 от 16 март 2017г, постановено по гр.д.№455 /2016г. по описа на Окръжен съд-Кюстендил.

Това решение обаче е отменено от ВКС с решение №34/21.03.2018г. по гр.д.№3368/2017г., като делото е върнато за ново разглеждане на ОС-Кюстендил.

С Решение №23 от 29.01.2019 г., постановено по в.гр.д. 133/2018 г. на ОС Кюстендил, исковете на майката са уважени изцяло, като е допуснато предварително изпълнение на решението по отношение на заместващото съгласие.

Междувременно майката заминава за Кралство Испания и се установява там, като не връща детето в България. Това се случва при висящ процес –

 именно с искане съдът да й разреши това. Изтича и срокът на заместващото съгласието на бащата, дадено по силата на решение по гр.д.№621/2014г. по описана ДРС.

По тази причина в Кралство Испания е образувано дело за международно отвличане на детето (по Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, обнародвана в Държавен вестник, брой: 82 от 26.04.2004 г., по която България е страна).

С решения на съответните компетентни съдилища в Испания е признато международното отвличане на детето от майка му и е постановено незабавното връщане на детето в България и предаването му от страна на майката на бащата.

Предоставен е срок за връщане на детето, като майката подава редица молби, за да удъли този срок, като в крайна сметка връща детето формално до България, предава го на бащата и след като бащата връща детето, майката отново го извежда в Испания. Следва продължение на съдебната процедура там, вследствие на което срещу майката е образувано наказателно производство за неспазване на постановените съдебни актове.

Проблемът в случая е, че ОС-Кюстендил уважава исковете, като се позовава на обстоятелството, че майката и детето са се установили в Испания и в интерес на детето следва да се допусне исканата промяна на местоживеенето, тъй като такава така или иначе вече е осъществена.

Следва да се посочи, че действително законът предвижда възможността при промяна на обстоятелства, при които е било определено местоживеенето на детето, съдът да го промени, но следва същата промяна да бъде законосъобразна. Съществува правен принцип, според който „никой не може да черпи права от собственото си недобросъвестно поведение“.

В конкретния случай промяната в обстоятелствата не е обективен факт, който съдът ‘ да е задължен да отчете, а представлява недобросъвестно, противоправно поведение на майката, свързано с едностраннна промяна на местоживеенето на детето, без да бъде спазен надлежният законов ред. Че това е така, се установява от актовете на испанските съдилища, установили наличието на извършено от майката международно отвличане на детето (по смисъла на Хагската конвенция – това не се покрива с понятието на наказателното право).

Промяна в обстоятелствата в случая, дори според въззивния съд, не е налице към момента на депозиране на исковата молба.

Според мотивите към решението на ОС-Кюстендил, виждайки, че искът й е неоснователен, майката „ВЗЕМА ПРАВОТО В СВОИ РЪЦЕ“ и променя самите фактически обстоятелства, за да стане искът й основателен. С този извод на въззивния съд няма как да не се съгласим. Считаме за напълно противоправен, обаче, изводът, че това поведение на майката следва да бъде отчетено като основание за допускане на исканата промяна – към момента на внасяне на исковата молба подобно обстоятелство, обуславящо наличието на промяна по чл. 59, ал. 9 от СК не е налице (в онзи момент това е единствено намерение на майката).

 Ако доведем до абсурд това твърдение на първоинстанционния съд (reductio ad absurdum), ако бащата бе взел и задържал, в нарушение на определения режим на лични отношения, детето при себе си, „от стремеж да трансформира намерението си в реализиран факт, който евентуално да обуслови основателност на иска“ (това и израз, използван в решение на ОС-Кюстендил), то тогава нямаше да настъпи промяна, а съдът щеше да измени решението относно упражняването на родителските права и да ги предостави за упражняване на бащата, тъй като такова щеше да бъде фактическото положение.

Даваме горния абсурден пример, за да онагледим неправилността на изводите на въззивния съд, който приема, че промяната на обстоятелствата по чл. 59, ал. 9 от СК е налице, независимо от правомерността в поведението на майката. При това поведение, което последва завеждането на исковата молба (според въззивния съд, майката като вижда, че губи делото, предизвиква промяната).

Воден от това разбиране, въззивният съд счита, че поведението на майката няма правното значение, придавано му от въззиваемата страна (бащата) и приема, че противоправното поведение на майката представлява промяната по чл. 59, ал. 9 от СК.

Гледам видео във  facebook… едно малко сладко детенце гушка баща си и плачейки казва:  Тате много ще ми липсваш… Стана ми много много гадно, това е поредният случай на някоя си…. Предпочитам да замълча, че не е приятно това което ще кажа…

Свързах се с Георги Васев веднага след след като изгледах видео клип. Помолих го да разкаже защо това малко детенце е подложено на този стрес…  Днес ви срещам с  Георги Васев, млад бизнесмен от гр. Рила…

Г-н Васев,  обяснете на нашите читатели какъв точно е случаят…

– С бившата ми съпруга сме разведени от 2014 г. Имаме син от брака ни…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ