Д-р Емил Тончев: Ще продължавам да работя в интерес на хората –нашето най-голямо богатство!

Година след влизането си в Народното събрание като депутат

Д-р Тончев, измина една година от влизането Ви в Народното събрание като депутат. Една изключителна динамична година, в която успяхте с работата си да покажете, че хората от Разлог имат своят народен представител в парламента. Каква бе за Вас тази една година?

След полагането на клетва като народен представител премина необходимия период на адаптация и запознаване с вътрешните правила в ежедневието на един народен представител. Навлязох в деловия ритъм, който е свързан, както с дейност в пленарна зала, така и в много важните заседания на постоянните комисии и работни групи, на които се обсъждат законодателни инициативи.
В тази връзка искам да упомена някои от най-важните закони приети в тази една година.
• Пакета социални закони включващ закон за хората с увреждания, закон за личната помощ и закон за социалните услуги. Те са насочени излято в интерес на хората с увреждания, като от 01.01.2019г. всички хора с трайни увреждания ще имат право на нов и завишен вид месечна финансова подкрепа, от която ще се възползват 600 хиляди лица. Вече има възможност за индивидуална преценка на всеки конкретен случай, който ще бъде прецизиран с оглед максимално задоволяване на нуждите на всяко едно от тези лица. Това дава възможност всеки един конкретен случай да бъде разгледан и прецизиран и всеки човек с увреждане да получи не само необходимата медицинска помощ, но и всички останали нужни грижи, за да може да се социализира, да бъде активен въпреки увреждането си.
• Закон за изменение и допълнение на НК в частта за превенция и защита от домашно насилие. Със заложените в него промени се дава възможност за закрила на жертвите на домашно насилие и същевременно се криминализира деянието, като ясен знак, че обществото няма да търпи подобни престъпления.
• Като човек, който живее в един от краищата на България с най-красива природа, чист въздух, планини и гори не мога да не спомена и приемането на Закона за изменение и допълнение на чистотата на атмосферния въздух. Този закон въвежда много по-строги мерки относно качествата на твърдите горива, които се използват за битови нужди в нашия регион тези и другите мерки залегнали в него ще допринесат за значително намаляване на фините прахови частици, въглероден диоксид и всички останали вредни нокси в атмосферния въздух.
• Законопроекта за изменение и допълнение за закона за професионалното образование и обучение.
С въвеждането на т.н. „дуална форма на обучение“ съчетаваща практика и обучение се осигурява реална възможност за придобиване на знания и умения в реална работна среда.
Аз се радвам, че преди месец министърът на образованието Красимир Вълчев посети нашата община и се запозна с учебният процес в РПГ „Никола Стойчев“. Училище, което подготвя необходими и изключително търсени кадри в туристическата индустрия, която както знаем е много добре развита в нашия регион. Министър Вълчев се ангажира с осигуряването на финансов ресурс за ремонт на сграден фонд и доставка на училищен автобус.

• Ще акцентирам върху приемането на закона за Държавния бюджет на Република България за 2019г. и бюджетът на ДОО. Значително са увеличени средствата за социални дейности, здравеопазване и образование.
По всички мнения на анализатори този бюджет е не само рекорден в най-новата ни история, но и с отчетлива социална насоченост. Увеличени са доходите на държавни и общински служители, на заетите в образованието, социалната сфера, възнагражденията в здравеопазването, както и служители на МВР и армията. Продължава увеличението на пенсиите на нашите родители. Заложени са средства за тяхното увеличение с 5.7% от 01.07.2019 година, както и предвидени Великденски и Коледни добавки за по-ниските пенсии. Налице е волята на правителството на ПП ГЕРБ и Обединени патриоти за търсене на механизъм за по-рязко увеличение на пенсиите на възрастните хора.

Д-р Тончев през тази една година, Вие с много всеотдайност и отговорност изпълнихте със съдържание определението: „Народен представител“ – организирахте редовни приемни в Разлог, срещахте се с десетки жители на региона, и съдействахте за решаване на казуси и въпроси от различно естество. Това ли намирате и като един от приоритетите в работата си?
За мен и останалите депутати от ПП ГЕРБ е много важен непосредствения контакт с хората от избирателния район. Освен редовни приемни на територията на община Разлог участвах и в изнесени такива в други общини в региона. По време на тези срещи се поставя широк спектър от проблеми, както битови, така и идеи за подобряване на инфраструктурата в конкретното населено място, съдействие за решаване на казуси със социална, здравна и хуманитарна насоченост.
През този период останахте търсен и като и лекар, десетки Ваши пациенти Ви търсят за консултация, преглед? Останахте верен и на лекарската си професия?
При възможност винаги се отзовавам и помагам на колегите си от Отделението по образна диагностика в МБАЛ Разлог. За мен да бъда лекар е мисия на живота ми, и аз се чувствам неразривно свързан с нея. Да помагам на хората като медик, да съдействам и работя за интересите им като народен представител е отговорна, задача, която аз се старая да изпълнявам с нужната отговорност, старание и много всеотдайност.

Безспорно Вие д-р Тончев сте в основата на много „Каузи на доброто“ – помагате с всичко, с което имате възможност, и то в различни житейски полюси?
По време на срещите ми с хората се поставят и много медицински проблеми. Така разбирам моята работа като народен представител и лекар да бъда полезен, да бъда в услуга на гражданите. С лични средства закупих ваксини срещу грип за членовете на пенсионерския клуб в с. Долно Драглище, които оказаха своят благоприятен ефект – възрастните хора изпратиха зимата без сериозни здравословни проблеми. В тази връзка смятам да разширя тази своя инициатива и тази година.
Още от самото начало се включих активно в благотворителни акции в района, насочени към деца с тежки вродени заболявания, събиране на средства за операции, които не се покриват, или се покриват частично от здравната каса, и др. С удоволствие споделям благородната кауза на Ротари клуб Банско – Разлог, съдействам на двойки с репродуктивни проблеми, което е много важно за мен и удовлетворяващо. Като лекар съм автор на инициативи насочени към ранна профилактика и диагностика – безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на диабет и хепатит, проведохме серия лекции на здравна тематика. Това се случи със съдействието на „Сдружение за развитие на българското здравеопазване“, за което им благодаря сърдечно.
Като човек силно свързан с корените си, освен със здравеопазване съм свързан и с историята и културата на моя роден край. Затова винаги с готовност организирам и се включвам в инициативи насочени към възстановяване и опазване на паметници на културата и църковни храмове.

Д-р Тончев, през изминалата година Вие организирахте и посрещнахте в кулоарите на Народното събрание много гости от района – ученици, пенсионери и представители на различни социални сфери. Предвиждате ли нещо подобно и занапред?

Винаги се радвам, когато посрещам гости в парламента. Посетителите разглеждат сградата на Народното събрание, запознавам ги с работата на един народен представител, и пътя на изготвяне на законите на Република България. На тези срещи освен моите колеги народни представители от Благоевградска област при възможност гостите поздравява лично и председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева. С удоволствие ще споделя, че съвсем наскоро посрещнах ученици придружени от учители от СУ „Братя Каназиреви“. На срещата освен колегите ми от областта, присъстваха известният столичен актьор Евгени Будинов, г-жа Таня Петрова член на Комисията по образование и наука и разбира се г-жа Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание разказа интересни исторически факти свързани с приемането на Търновската конституция, една от най-прогресивните за времето си, като цитира пред младите гости текста от Търновската конституция, който гарантира свободата на всеки, който живее в България: „Всякой роб, стъпил на българска земя, независимо от неговия пол, вяра, народност, става свободен. „

Уважаеми жители на община Разлог, както досега, така и занапред ще продължа да работя в интерес на хората – нашето най-голямо богатство. Ще продължа да подкрепям община Разлог да реализира добрите си политики, ще съдействам на нашето лечебно заведение да се развива и да бъде стожер на здравеопазването в района.
Благодаря Ви още веднъж, за доверието и както Ви обещах заставайки лице в лице с Вас:
Ще продължавам да поставям обществените интереси над личните.

С уважение Д-р Емил Тончев
Народен представител ПП ГЕРБ – гр. Разлог

 

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене