Свържете се с нас

Политика

Д-р Емил Тончев: Ще продължавам да работя в интерес на хората –нашето най-голямо богатство!

Публикувано

на

Година след влизането си в Народното събрание като депутат

Д-р Тончев, измина една година от влизането Ви в Народното събрание като депутат. Една изключителна динамична година, в която успяхте с работата си да покажете, че хората от Разлог имат своят народен представител в парламента. Каква бе за Вас тази една година?

След полагането на клетва като народен представител премина необходимия период на адаптация и запознаване с вътрешните правила в ежедневието на един народен представител. Навлязох в деловия ритъм, който е свързан, както с дейност в пленарна зала, така и в много важните заседания на постоянните комисии и работни групи, на които се обсъждат законодателни инициативи.
В тази връзка искам да упомена някои от най-важните закони приети в тази една година.
• Пакета социални закони включващ закон за хората с увреждания, закон за личната помощ и закон за социалните услуги. Те са насочени излято в интерес на хората с увреждания, като от 01.01.2019г. всички хора с трайни увреждания ще имат право на нов и завишен вид месечна финансова подкрепа, от която ще се възползват 600 хиляди лица. Вече има възможност за индивидуална преценка на всеки конкретен случай, който ще бъде прецизиран с оглед максимално задоволяване на нуждите на всяко едно от тези лица. Това дава възможност всеки един конкретен случай да бъде разгледан и прецизиран и всеки човек с увреждане да получи не само необходимата медицинска помощ, но и всички останали нужни грижи, за да може да се социализира, да бъде активен въпреки увреждането си.
• Закон за изменение и допълнение на НК в частта за превенция и защита от домашно насилие. Със заложените в него промени се дава възможност за закрила на жертвите на домашно насилие и същевременно се криминализира деянието, като ясен знак, че обществото няма да търпи подобни престъпления.
• Като човек, който живее в един от краищата на България с най-красива природа, чист въздух, планини и гори не мога да не спомена и приемането на Закона за изменение и допълнение на чистотата на атмосферния въздух. Този закон въвежда много по-строги мерки относно качествата на твърдите горива, които се използват за битови нужди в нашия регион тези и другите мерки залегнали в него ще допринесат за значително намаляване на фините прахови частици, въглероден диоксид и всички останали вредни нокси в атмосферния въздух.
• Законопроекта за изменение и допълнение за закона за професионалното образование и обучение.
С въвеждането на т.н. „дуална форма на обучение“ съчетаваща практика и обучение се осигурява реална възможност за придобиване на знания и умения в реална работна среда.
Аз се радвам, че преди месец министърът на образованието Красимир Вълчев посети нашата община и се запозна с учебният процес в РПГ „Никола Стойчев“. Училище, което подготвя необходими и изключително търсени кадри в туристическата индустрия, която както знаем е много добре развита в нашия регион. Министър Вълчев се ангажира с осигуряването на финансов ресурс за ремонт на сграден фонд и доставка на училищен автобус.

• Ще акцентирам върху приемането на закона за Държавния бюджет на Република България за 2019г. и бюджетът на ДОО. Значително са увеличени средствата за социални дейности, здравеопазване и образование.
По всички мнения на анализатори този бюджет е не само рекорден в най-новата ни история, но и с отчетлива социална насоченост. Увеличени са доходите на държавни и общински служители, на заетите в образованието, социалната сфера, възнагражденията в здравеопазването, както и служители на МВР и армията. Продължава увеличението на пенсиите на нашите родители. Заложени са средства за тяхното увеличение с 5.7% от 01.07.2019 година, както и предвидени Великденски и Коледни добавки за по-ниските пенсии. Налице е волята на правителството на ПП ГЕРБ и Обединени патриоти за търсене на механизъм за по-рязко увеличение на пенсиите на възрастните хора.

Д-р Тончев през тази една година, Вие с много всеотдайност и отговорност изпълнихте със съдържание определението: „Народен представител“ – организирахте редовни приемни в Разлог, срещахте се с десетки жители на региона, и съдействахте за решаване на казуси и въпроси от различно естество. Това ли намирате и като един от приоритетите в работата си?
За мен и останалите депутати от ПП ГЕРБ е много важен непосредствения контакт с хората от избирателния район. Освен редовни приемни на територията на община Разлог участвах и в изнесени такива в други общини в региона. По време на тези срещи се поставя широк спектър от проблеми, както битови, така и идеи за подобряване на инфраструктурата в конкретното населено място, съдействие за решаване на казуси със социална, здравна и хуманитарна насоченост.
През този период останахте търсен и като и лекар, десетки Ваши пациенти Ви търсят за консултация, преглед? Останахте верен и на лекарската си професия?
При възможност винаги се отзовавам и помагам на колегите си от Отделението по образна диагностика в МБАЛ Разлог. За мен да бъда лекар е мисия на живота ми, и аз се чувствам неразривно свързан с нея. Да помагам на хората като медик, да съдействам и работя за интересите им като народен представител е отговорна, задача, която аз се старая да изпълнявам с нужната отговорност, старание и много всеотдайност.

Безспорно Вие д-р Тончев сте в основата на много „Каузи на доброто“ – помагате с всичко, с което имате възможност, и то в различни житейски полюси?
По време на срещите ми с хората се поставят и много медицински проблеми. Така разбирам моята работа като народен представител и лекар да бъда полезен, да бъда в услуга на гражданите. С лични средства закупих ваксини срещу грип за членовете на пенсионерския клуб в с. Долно Драглище, които оказаха своят благоприятен ефект – възрастните хора изпратиха зимата без сериозни здравословни проблеми. В тази връзка смятам да разширя тази своя инициатива и тази година.
Още от самото начало се включих активно в благотворителни акции в района, насочени към деца с тежки вродени заболявания, събиране на средства за операции, които не се покриват, или се покриват частично от здравната каса, и др. С удоволствие споделям благородната кауза на Ротари клуб Банско – Разлог, съдействам на двойки с репродуктивни проблеми, което е много важно за мен и удовлетворяващо. Като лекар съм автор на инициативи насочени към ранна профилактика и диагностика – безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на диабет и хепатит, проведохме серия лекции на здравна тематика. Това се случи със съдействието на „Сдружение за развитие на българското здравеопазване“, за което им благодаря сърдечно.
Като човек силно свързан с корените си, освен със здравеопазване съм свързан и с историята и културата на моя роден край. Затова винаги с готовност организирам и се включвам в инициативи насочени към възстановяване и опазване на паметници на културата и църковни храмове.

Д-р Тончев, през изминалата година Вие организирахте и посрещнахте в кулоарите на Народното събрание много гости от района – ученици, пенсионери и представители на различни социални сфери. Предвиждате ли нещо подобно и занапред?

Винаги се радвам, когато посрещам гости в парламента. Посетителите разглеждат сградата на Народното събрание, запознавам ги с работата на един народен представител, и пътя на изготвяне на законите на Република България. На тези срещи освен моите колеги народни представители от Благоевградска област при възможност гостите поздравява лично и председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева. С удоволствие ще споделя, че съвсем наскоро посрещнах ученици придружени от учители от СУ „Братя Каназиреви“. На срещата освен колегите ми от областта, присъстваха известният столичен актьор Евгени Будинов, г-жа Таня Петрова член на Комисията по образование и наука и разбира се г-жа Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание разказа интересни исторически факти свързани с приемането на Търновската конституция, една от най-прогресивните за времето си, като цитира пред младите гости текста от Търновската конституция, който гарантира свободата на всеки, който живее в България: „Всякой роб, стъпил на българска земя, независимо от неговия пол, вяра, народност, става свободен. „

Уважаеми жители на община Разлог, както досега, така и занапред ще продължа да работя в интерес на хората – нашето най-голямо богатство. Ще продължа да подкрепям община Разлог да реализира добрите си политики, ще съдействам на нашето лечебно заведение да се развива и да бъде стожер на здравеопазването в района.
Благодаря Ви още веднъж, за доверието и както Ви обещах заставайки лице в лице с Вас:
Ще продължавам да поставям обществените интереси над личните.

С уважение Д-р Емил Тончев
Народен представител ПП ГЕРБ – гр. Разлог

 

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Интервюта

ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА: ПРЕДСТОЯТ ИЗБОРИ С НЯКОЛКО ВЪПРОСИТЕЛНИ

Публикувано

на

Цветелина Узунова е журналист и пиар консултант с богат опит в политиката. Специално за ТОП ПРЕСА тя коментира предстоящите избори за Европейски парламент.

 Г-жо Узунова, какво според Вас ще се случи на изборите за ЕП в неделя?

Най-важното е повече хора да отидат да гласуват. Последните проучвания сочат, че около 25% от българските граждани имат колебания. Дано партиите успеят в последната предизборна седмица да мотивират избирателите да отидат до урните.

Проблемът е, че хората не смятат тези избори за важни, не мислите ли?

Така е. Брюксел им се струва далече. В обществото има разпространено мнение, че евродепутатите нищо не правят, само взимат едни невиждани за българските условия заплати. Тоест някой отива там, за да си уреди личната кариера и благосъстояние. За жалост, в тази кампания не чухме много послания, които да убедят избирателите, че тези избори са не по-малко важни от местните или парламентарните. Все още европейските теми не са в ежедневието ни. И това също има своето обяснение. Хората се борят всеки ден за хляба си. Мислят как да платят сметките, образованието на децата, да помогнат на възрастните си родители. Европейските теми наистина са далеч от тях. Но пак казвам- това не бива да ги отблъсква и да оставят правото си на глас неизползвано. Ние сме в ЕС вече 12 години. За да сме равноправни партньори, трябва активно да участваме във вземането на решения в Брюксел. Още повече, че всяка една стратегия или директива от там пряко засяга живота тук и решенията на национално ниво. Това се видя сега много ясно покрай разкритията за къщите за гости и еврофондовете. Ако обществото не се интересува какво се случва в ЕС и не настоява за силен контрол тук, такива практики ще процъфтяват.

Според Вас, какви ще са резултатите?

Мисля, че в момента няма социолог или пиар експерт, който със сигурност да каже каква ще бъде подредбата на партиите в неделя вечерта. Следя всички проучвания, но те са доста противоречиви. Едни дават превес на ГЕРБ, други на БСП. Очевидно едната въпросителна ще бъде коя от двете партии ще надделее и най-вече с колко. Новините, че разликата между тях е стопена до процент със сигурност ще мобилизира ядрата и на двете партии. Тоест и двете имат интерес от подобни прогнози. Третото място винаги е ясно –не виждам някаква промяна в традиционния процент, който ДПС печели. Доколко ще се задържат там занапред е въпрос, по който ще разсъждаваме вероятно преди парламентарните избори. Другата интересна битка ще е за четвъртото и петото място. Според социолозите, ВОЛЯ твърдо измества ВМРО и става четвърта политическа сила. Много назад остават НФСБ и Атака. Малката управленска коалиция логично загуби доверието на хората след разпада си за тези избори и постоянната публична размяна на остри реплики между лидерите им.

Това значи ли, че ще има предсрочни парламентарни избори, ако ОП продължават да се карат?

По-скоро няма да има. Те ще се държат до последно заедно в управлението и ще подкрепят ГЕРБ, защото са наясно, че следващ път вероятно няма да има. Предполагам дори, че преди парламентарните избори те ще бъдат яростни опоненти едни на други, защото всеки ще гледа да спасява партията си и да се измъкне от общата отговорност за действията на ОП в това правителство. Което обаче не би се приело никак добре от хората. В този смисъл ВОЛЯ има всички шансове да расте още и да консолидира патриотичния вот.

коментара

Продължете с четенето

Политика

Корнелия Нинова: Евроизборите са много важни за Европа и за България

Публикувано

на

Евроизборите са много важни за Европа и за България. БСП е единствената партия, която е побеждавала ГЕРБ. Можем да го направим пак чрез изборите на 26-ти май. Това заявих лидерът на среща с граждани в Стара Загора. От всички партии само БСП е отказвала на ГЕРБ да управлява с тях и не се е изкушавала от облаги и власт. Не можеш да искаш промяна на статуквото и да бъдеш част от него.

За три години понесохме много удари, фалшиви новини и охулване. Но не се огънахме. Ще продължим така. Знаем какво искаме да постигнем за България и имаме компетентност да го направим. Когато бъде избрана да управлява, БСП, ще започне промяната с три основни неща. На първо място върховенството на закона и равенство пред закона на всички. На второ място икономиката и производството. За да имаме високи доходи, за да има пари за социална политика, трябва да има икономика и производство.

БСП ще реализира тази част от програмата си, която гарантира, че чрез последователна държавна политика ще развиваме една различна икономика – не тази на монополите, а онази, която подкрепя свободната конкуренция, малкия и средния бизнес. На трето – доходите, като се започне от 1,5 млн. най-бедни българи, които които живеят под прага на бедността – пенсионерите и младите.

Първата крачка е преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент, което БСП вече е доказала, че може да направи. Каквато и страна да изградим, ако няма народ, заради който да го правим, няма смисъл. Като мерки в тази посока – 6400 лв. еднократна помощ за второ и трето дете на работещи родители, които са си плащали осигуровките – възможна и лесна политика. Това ще струва 30 млн. лв. Като други мерки виждаме облекчаване за първо жилище на младите, образование, свързано с икономиката. Ако одобрявате такава политика, излезте и гласувайте с номер 18 в интегралната бюлетина.

Левицата ще се бори за справедливост, но не герберска справедливост – подават оставки и това е морал. Не, връщате парите, конфискуват ви се откраднатите имоти и носите съдебна отговорност. Това е справедливост. Искаме австрийски стандарти за морал, а не герберски. Герберският стандарт за морал – оставка и от министър ставаш зам.-министър, Цветанов напуска парламента, но остава председател на предизборния щаб. Австрийският е истинският европейски ценностен морал – една оставка за корупция и предсрочни избори. У нас 7 оставки на министри за 2 години за корупция и премиерът заявява: „Дори и да загубя избори, няма да подам ставка”. Това не е европейски политически морал”, каза той. ГЕРБ ни отдалечава от Европа.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ