Свържете се с нас

Таблоид

Млада учителка от Разлог преобрази съвсем сама класна стая

Публикувано

на

На фона на скандалите, които тресат вече месец държавата, от Разлог дойде една добра новина. Там, в малкия град, в едно малко училище, една млада преподавателка успя съвсем сама, със собствени сили да преобрази класната стая на своите възпитаници.

Тя използва априлската ваканция не за почивка, а за ремонт на мястото, в което всеки ден посреща своите любими ученици. Добрият пример даде Мария Арнаудова – преподавател по български език и литература в Разложката професионална гимназия „Никола Стойчев“.
„Има значение в каква обстановка учим с децата. Когато през септември започнах работа като учител, веднага забелязах, че класната стая има нужда от освежаване. Още тогава реших, че ще променя нещата и ще направя стаята много по-приветлива, защото моите ученици го заслужават“ казва Мария Арнаудова.

Още тогава запретнала ръкави и се захванала за работа. Пребоядисала стените, сменила цвета на цокъла, изхвърлила старите етажерки и шкафове, които вече били неизползваеми. Купила портрети и табла и ето така класната стая придобила по-уютен и приветлив вид.

„Тогава обаче не ми стигна времето за всички идеи, които имах и реших да довърша всичко през лятната ваканция. Но сърце не трае, особено, когато искам да ми е хубаво на мен и на децата“, признава младата учителка.

И нетърпелива да започне преобразяването, още първия ден от априлската ваканция се захванала за работа. Действала с размах, типичен за един млад човек – махнала скучната черна дъска, остарелите шкафове, измазала наново цокъла, минала с латекс, подменила балатума и… „Накрая сама се учудих от резултата“, усмихва се тя.

Мария е доволна, защото успяла да направи всичко, което предварително планирала. При това съвсем сама.

„В началото ми изглеждаше, че всичко ще стане много бързо, но после се оказа, че не е толкова лесна работа. Важното е, че резултатите са добри и всички оцениха новия външен вид на стаята“, удовлетворена от работата е Арнаудова.

И двата ремонта – и този през септември, и сегашният, са съгласувани с училищното ръководство, което подкрепило на сто процента желанието на младата преподавателка да освежи класната стая.

„На децата не казах, че ще правя ремонт. Исках да ги правя ремонт. Исках да ги изненадам. Ако им бях ка­зала, те щяха да се включат с голям ентусиазъм, защото всич­ките деца в нашето учили­ще са много добри и отго­ворни. Но аз исках да ги изне­надам. Няма нищо по-ху­баво от това да видиш усмив­ките по лицата на уче­ници­те“, казва Мария.

И всъщ­ност изненадата се получи­ла точно така, както е била планирана. В първия уче­бен ден след ваканцията децата ах­нали, когато прекрачили прага на пре­образената класна стая.

„Госпожо, браво, вие сте единствената, която рабо­ти по време на ваканция. Стаята е пре­красна“, били първите думи на учениците в Разложката професионал­на гимназия.

Добрият при­мер на младата учителка не е единственото хубаво нещо, което се случва тук. Наскоро учебното заведение отпраз­нува 50-го­дишен юби­лей и е в оч­аква­не на ново­въве­дения – да има ком­пютри във всяка класна стая, без­платна интер­нет мрежа, както и въвеждане на елек­тронен дневник.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Облогородяват района на античния град Хераклея Синтика

Публикувано

на

Допълнителни навеси за посетители ще бъдат поставени в района на античния град Хераклея Синтика, каза д-р Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич.

„Навесът е със сериозни размери, някъде около 40 кв.м., и ще позволи на посетителите да почиват пълноценно“. Облагородяването на обекта е благодарение на дарители, подчерта Сотир Иванов.

„Имахме дарения и за изграждане на информационни табели, те са от семейство от София. Предстои и дарение от семейство от Бургас“, допълни Иванов. Поставят се и допълнителни надписи на български и английски език за основните архитектурни комплекси на територията на Хераклея Синтика. Поставени са и нови указателни табели, показващи пътя към „Самуилова крепост“.

И двата обекта, които са на територията на община Петрич, работят всеки ден, без почивен ден, каза още директорът на музея.

/pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Проверката на две институции категорична – няма незаконно изсичане на горски фонд в Община Сандански

Публикувано

на

Никакви нарушения, свързани със изсичане на държавен горски фонд и неправомерно използване на държавни терени не бяха констатирани при съвместна проверка на Изпълнителна агенция по горите и на Югозападното държавно предприятие към Министерството на земеделието, храните и горите. Община Сандански изиска информация от проверката и вече разполага с официалното становище на институциите.

Припомняме, че сигналът бе входиран от общинския съветник и лидер на опозиционната партия на местно ниво „Ред, законност справедливост“ Яне Янев.

Видно от получените документи, 7-членна комисия, включващ представители на няколко институции, са посетили на място три терена, описани в сигнала, входиран в Министерството на земеделието, храните и горите. Противно на изнесените в публичното пространство факти на никой от тях не са констатирани несъответствия. При единият терен, е установено, че това е имот, който е изключителна държавна собственост и в който не се извършват никакви строителни действия, противно на твърденията в сигнала. Случайно или умишлено при публични отразявания на темата е насочвано вниманието към съседен имот, който е частен и който има всички изискуеми документи за извършване на строителни действия, които текат в момента. Същото е потвърдено и при проверка на място. Никакви нарушения не са констатирани и в цитирани имоти в местността „Чинар куши“, собственост на юридическо лице.

Община Сандански също се самосезира за проверка и сигнал за незаконно строителство в парка на град Сандански. На първо място е важно да се уточни, че посоченият имот не попада в границите на парка. Нещо, повече той дори няма обща граница с парковата площ, което е лесно проверимо както на място, така и по документи. Имотът е частен и разполага с всички документи, а разрешение за строителни дейности за него е изадено през 2014 г. – по време на управление на предходния градоначалник.

Припомняме, че след встъпването си в длъжност, Кирил Котев издаде през 2016 г. заповед за пълна забрана за строителство в парка на град Сандански. Тя бе защитавана на няколко съдебни инстанции от Община Сандански и в края на месец април 2018 г. бе окончателно потвърдена. По този начин основният приоритет на сегашното управление на общината – за недопускане на строителство в парка и гарантиране на неговото бъдещо разширение, бе защитен. В този смисъл всички твърдения за строителство в парка са спекулация – подобни действия биха били незаконни и именно общината, като институцията защитавала последователно границите на парка, първа би се сезирала.

Всички цитирани сигнали фактически касаят действия преди 2015 г. Най-вероятната причина, че в тях се замесва името на сегашния кмет на Община Сандански е поради фактът, че предстоят местни избори. Сегашното ръководство на общината се надява, че в хода на кампанията ще се обръща повече внимание на предложения за политики и концепции, а не на клевети. Последните може би звучат правдоподобно за хора посещавали Сандански само на почивка, но за всички, които живеят тук е просто опит да се отклони вниманието от свършеното и от редица инициативи, по които предстои още много работа.

Община Сандански е готова да предостави всички документи както по този, така и по други сигнали.

/pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ