Две трети места завоюваха модните дизайнери на НПГ „ Д. Талев“ в националното състезание „ Млади таланти в модата – 2019г.“

Трето място за най-добър дизайнерски проект и трета награда на Националната асоциация на училищата по мода / НАУМ/ спечелиха учениците модни дизайнери на НПГ „ Д. Талев“. Възпитаниците на НПГ се конкурираха със 17 отбора от цялата страна при представяне на модели с оригинална интерпретация на тема „Геометрия“, пречупена през погледа на младите хора в градска среда. Темата е творчески провокативна, защото динамиката в геометрията и в градския пейзаж е вдъхновение за експеримент в модата, излизащ извън шаблоните на масовото производство и залагащ на трансформация, гъвкавост, адаптивност и промяна.

Националното състезание „ Млади таланти в модата –  2019 г.“ се провежда в гр. Хасково, където строгите коридори и фоайета на областната администрация се превърнаха в огромни салони за красота и мода, по които дефилираха оригиналните идеи на учениците дизайнери.

Националният състезателен формат „ Млади таланти в модата“ е ежегоден, провежда се под егидата на МОН и дава възможност на гимназистите за творческа изява на придобитите знания, умения и компетентности по усвояваните професии .

Състезанието е и шанс социалните партньори да се приобщят към проблемите на професионалното образование и обучение , като оказват реална подкрепа в популяризиране възможностите на учениците , отпускане на стипендии на обучаващите и сключване на договори със завършващите. Чрез такава мащабна национална изява се мотивира междуучилищното сътрудничество, изявата  на професионално-личностни качества: комуникативност, трудова дисциплина, работа в екип, професионална етика.

Всички състезателни модели са оценявани по строго определени критерии, включващи качество на изпълнението, оригиналност на дизайна, цялостна визия на отбора. Председател на журито в настоящия формат на състезанието е доцент Капка Манасиева от Варненския свободен университет, катедра „ Изкуства“, а членове са представители на работодателски организации.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене