Свържете се с нас

Култура

Две трети места завоюваха модните дизайнери на НПГ „ Д. Талев“ в националното състезание „ Млади таланти в модата – 2019г.“

Публикувано

на

Трето място за най-добър дизайнерски проект и трета награда на Националната асоциация на училищата по мода / НАУМ/ спечелиха учениците модни дизайнери на НПГ „ Д. Талев“. Възпитаниците на НПГ се конкурираха със 17 отбора от цялата страна при представяне на модели с оригинална интерпретация на тема „Геометрия“, пречупена през погледа на младите хора в градска среда. Темата е творчески провокативна, защото динамиката в геометрията и в градския пейзаж е вдъхновение за експеримент в модата, излизащ извън шаблоните на масовото производство и залагащ на трансформация, гъвкавост, адаптивност и промяна.

Националното състезание „ Млади таланти в модата –  2019 г.“ се провежда в гр. Хасково, където строгите коридори и фоайета на областната администрация се превърнаха в огромни салони за красота и мода, по които дефилираха оригиналните идеи на учениците дизайнери.

Националният състезателен формат „ Млади таланти в модата“ е ежегоден, провежда се под егидата на МОН и дава възможност на гимназистите за творческа изява на придобитите знания, умения и компетентности по усвояваните професии .

Състезанието е и шанс социалните партньори да се приобщят към проблемите на професионалното образование и обучение , като оказват реална подкрепа в популяризиране възможностите на учениците , отпускане на стипендии на обучаващите и сключване на договори със завършващите. Чрез такава мащабна национална изява се мотивира междуучилищното сътрудничество, изявата  на професионално-личностни качества: комуникативност, трудова дисциплина, работа в екип, професионална етика.

Всички състезателни модели са оценявани по строго определени критерии, включващи качество на изпълнението, оригиналност на дизайна, цялостна визия на отбора. Председател на журито в настоящия формат на състезанието е доцент Капка Манасиева от Варненския свободен университет, катедра „ Изкуства“, а членове са представители на работодателски организации.

коментара

Култура

Музей на открито в Петрич в Международния ден на музеите

Публикувано

на

На 18-ти май, събота от 11.00 часа на градския площад в Петрич по инициатива на общината се организира музей на открито под надслов „Опознай своя град, за да го обикнеш“.

Ще се включат ученици и учители от всички училищата в града. Ще бъдат подредени шатри, които ще представят историята на Петрич, бита и традициите. Ще има и много занимателни игри – пъзели, рисуване на керамика, направа на маската от обект Античен град „Хераклея Синтика“.

Гостите на музея на открито ще чуват и музикалната програма с участието на възпитаници на Общински детски комплекс, Народно читалище „Братя Миладинови-1914“, ДГ „Слънце“, ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ и хор „Иван Апостолов“.

коментара

Продължете с четенето

Култура

Кметът на Белица – Радослав Ревански събра духовни водачи, съграждани и приятели на ифтар

Публикувано

на

И тази година кметът на община Белица – Радослав Ревански, събра на обща трапеза мюсюлмани и християни.

За пореден път благотворителната вечеря ифтар, която младият градоначалник даде по случай свещения месец Рамазан, доказа единението, което цари в планинското градче. Домакинът изрази своето уважение към религиозния празник на мюсюлманите у нас и към всички свои съграждани.

Ифтарът бе уважен от хора от различни религиозни общности. На една маса, един до друг, седнаха главният мюфтия Мустафа Хаджи и най-уважаваните духовни водачи от Пиринско. Домакинът Радослав Ревански посрещна още районния мюфтия на Пиринско – Айдън Мохамед, и местния имам Ахмед Горелски, а до тях на масата управникът настани като най-скъпи гости петима свещеници – отец Янко Русев от Разлог, местният отец Николай, отец Голомехов от Якоруда, отец Варин и отец Данаил.

„Няма по-щастлив човек от мен тази вечер. Щастлив съм да събера на ифтар толкова много духовни водачи, толкова много приятели. Тази добра среща е доказателство, че Белица се развива в правилната посока. Тук от векове хората от различни религиозни общности живеят в мир и взаимно уважение. И аз като кмет съм спокоен за Белица, а като млад човек съм спокоен за бъдещето на България. Когато попът и имамът седнат на една маса да си пият заедно кафето, това е истинска благословия за всички. Ще продължим да поддържаме живи традициите, завещани от нашите предци“, каза кметът Ревански и пожела обществото ни да живее в мир, благоденствие и разбирателство.

Ифтарът в Белица бе уважен и от Мюмюн Бирали – заместник-председател на Националния съвет на религиозните общности в България. През последния месец той гостува за втори път в Белица – през април Бирали участва в голяма дискусия, която отново събра в малкото градче представители на различни религиозни общности.

На вечерята присъстваха и представители на всички държавни и общински институции в Белица. Тук бе полицейският началник Атанас Иванов, кметове на населени места, общински съветници, училищни директори и педагози, ръководители на културни институции, бизнесмени./пирин прес/

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ