Свържете се с нас

Новини

Коя беше самоубилата се Десислава Арсова?

Публикувано

на

Десислава Арсова от благоевгадското село Рилци се самоуби скачайки от 7-мия етаж на блок в София! 29-годишната Деси от благоевградското село Рилци скочи от 7-мия етаж на блок в столичния квартал „Обеля“ и загина на място.

Коя беше самоубилата се Десислава Арсова?

Знаем, че за мъртвите се говори или хубаво или нищо, но сме длъжни да отбележим, че монетата винаги има две страни. Докато едни тъгуват други пируват, защото Деси не беше китка за мирисане. В родното и село хората шушукат, че им е станало по-тъжно за смъртта на Ина Фотева от хитовия сериал „Откраднат живот”, в който Фотева се самоуби зрелищно, скачайки в пропастта. Деси от благоевградското село Рилци скочи от 7-мия етаж на блок в София.

 

В брой 6 на печатното издание на Топ Преса от 2015 год. ви разказахме покъртителната история на Десислава Арсова, едно момиче останало без родители в ранна детска възраст. Била е лъгана и бита от мъжете с които е живяла. Била е отвличана и държана в плен. Тя разказа пред камерата на Топ Преса, че се страхува за живота си, защото бившето й гадже я е накарал да подпише документи с които тя взима 10 хиляди лева от съседка, като капаро за продажбата на нейната къщата. Къщата била спазарена за 30 хиляди лева, но до продажбата така и не се е стигнало. От взетите 10 хиляди, тя твърдеше, че си е купила само един молив за очи. Пила няколко кафета и ползвала няколко таксита от селото до Благоевград. Останалата сума била изхарчена от приятелят й Тони. Топ Преса установи, че тайнствения Тони е Антон Маерков и на някои от документите с които той и Деси са взимали пари са подписани от него.

След като публикувахме на първа страница интервюто с Десислава Арсова, на 13 февруари 2015 год., Топ Преса направи национална новина със своето заглавие: “Топ Преса, помогнете ми – заплашват ме, че ще ме направят проститутка”. Всички електронни медии гръмнаха с подобни заглавия. Само в blitz.bg брояча на статията показа 21 902 прочитания. Google намира над 11 500 сайта в които има интервюто с момичето от Рилци. Идеята ни не беше такава, стремяхме се да помогнем на бедното момиче. Още същия ден с нас се свърза Любка Митева – секретар на Местната комисия за борба с трафик на хора – Благоевград. Поиска да се срещнем, за да поговорим по този въпроса. Обадихме се на Деси и се уговорихме да направим среща с Любка Митева в понеделник (16 февруари в 14 часа). Зарадвахме се, че има още хора, които са готови да й помогнат. Бяхме уредил и срещата в която щяхме да я запозная с бъдещия й работодател… В 13:30 часа бяхме, пред сградата на Община Благоевград. Обадихме се на Деси, а тя ни каза, че няма да дойде на срещата, защото е заминала за няколко дни на морето… Стана ни много чудно, уж се страхуваше, уж искаше много да почне работа, а заминала за морето… Качихме се в 425 стая в общината, където се намира Местната комисия за борба с трафик на хора, за да се запозная с Любка Митева. Поговорихме си… разказахме й и неща, които не бяха включени в интервюто и се разбрахме, че като се върне от морето ще ги срещнем…

Преди това…

След като срещнахме Деси и Силвия Димитрова, председател на сдружение „Знание, успех, промяна“ се оказа, че щом има заплаха и ако тя се окаже реална, тя може да бъде настанена в защитеното жилище в Перник. Като чухме: “Перник”, веднага се сетихме за нашата приятелка, бизнес дамата Аниела Милушева. Обадихме й се, разказахме й за Деси и поискахме, ако е възможно и там да й бъде подсигурена някаква работа. Аниела Милушева, освен че е богата и много красива е и човек с много голямо сърце. Веднага се съгласи да съдейства… Но нашата героиня Деси отказа и тази работа и настаняването в защитено жилище…

Спря една кола до мен и в нея виждам мой съученик и добър приятел. Влязох в колата и той ми каза; “Копеле, какви ги пишеш ти бе, за тая от Рилци.? Aз бях тогава с Н., аз карах… видях и чух всичко, не й е отправял никакви заплахи… Хвана, кръстчето което висеше на огледалото на колата и каза: “Ето ако не ми вярваш, заклевам се пред Господ, че не имало никакви заплахи” ???”

Вече знаех кой е човека, който уж е заплашвал Деси. Според нейните думи той от скоро е на свобода, преди това е излежавал присъда за побой…

Обадих се на Н. и поисках да се срещнем, за да си поговорим и да чуя каква е й неговата гледна точка по въпроса. Видяхме се, оказа се че и с него се познаваме от доста време… Да настина имал е проблеми с властите и е лежал в затвора… Но и той потвърди, че заплахи не е имало. Поисках от него да ме запознае с майка му, жената която е дала десетте хиляди, като капаро за къщата на Деси…

Отново в Рилци

Имам среща с Е. С. Сядаме в добре подредената й къща, която се намира близо до тази за която вече е броила 10 хиляди, но не е получила нищо.

 

Разкажи как започна всичко?

– Дойде Деси вкъщи заедно с едно момче Антон Маерков с цел да продават къщата. Аз се съгласих да я купя и тогава я капарирах. Но после разбрах, че тя е още непълнолетна и че сделката не може да бъде осъществена, а те вече бяха изхарчили парите и Деси подписа и обеща, че като навърши пълнолетие ще ми продаде къщата. Тогава Антон Маерков, които беше пълнолетен се подписа, като гарант на сделката. И както каза полицая Иванов: “Ще пийнеш една студена вода”… те уж полицаите ме викнаха да представя документите които тя е подписала пред адвокат. Обаче Иванов прибра документите и какво вече стана с тях не знам. Преди аз да отида в полицията, срещу Деси вече започнаха да се трупат жалби, че е измамница. Ние имаме свидетели, че сме и дали тези пари…

Парите наведнъж ли са дадени?

– Не, тя идваше през седмица, като закъсат. Тя системно лъжеше, идваше тук и плачеше, че Антон ще я пребие,че няма пари за ядене. Аз не броя ,че всеки ден съм й давала по 5 – 10 лв., защото ме е жал да я гледам как се мъчи. Давах и пари, тя се разписваше. Чакахме да стане пълнолетна да доплатя и да взема къщата. Но когато тя стана пълнолетна, каза че не може да я продаде, а и че няма от къде да намери пари, за да ми ги върне. След мен, по подобен начин е измамила още много хора. И добре, че е кмета Живко Чукарски, той може би е попечител, е взел документите при него да не може да мами и други хора.

Ти готова ли си да извадиш сега този остатък от парите, които по документи е 20 хиляди, за да й ги платиш и да се приключи с този проблем?

– Да, но тя не иска…Съгласява се, но не го прави! Много ме е жал за нея, даже с мъжа ми мислехме да не се занимаваме повече с нея… Аз даже исках да и давам парите, а да и купя апартамент в Благоевград и да направим бартер, за да не може някои да се възползва от тези пари, точно както направи този Антон… Тя обаче не иска помощ. Тя иска да вземе пари и да голяе, не мисли за утрешния ден. Тя идваше често да ми иска пари, и аз за да не гладува и давах всеки път. С извинение, че сме на масата, но тя е идвала да ми търси пари и за дамски превръзки… Но от както пробва да изкара Николай виновен, не съм и давала и стотинка. Тя се възползва от това, че той и осъждан. Нали уж ей на тоя е много страшен… И хората я съжаляват. Тя е изпечена мошеничка. Научила се е да плаче когато необходимо, за да може отсреща човека да и повярва и да я съжали. Хората от Рилци много добре знаят, тя че работи като проститутка. Седеше тук на спирката и са я качвали всякакви мъже. Това може да го потвърди всеки в селото.

Питам Н., този страшния дето е лежал в затвора. Той е наистина здраво момче с големи мускали и татуировки.

Н., помниш ли какво точно си казал на Деси, когато си я срещнал на ул. “Джеймс Баучер”?

– Помня разбира се. Видях Деси и казах на моя приятел да спре, слязох от колата и отидох при нея. Защото бях разбрал, че освен на майка ми от която вече беше взела капаро се е опитвала да продава къщата и на друг човек. И от него искала някакви суми и за предварително плащане. Но явно той усетил, че момичето нещо се опитва да го измами и се отказал. И й казах: Деси разбрах, че се опитваш да продадеш къщата, виж се с майка ми, за да се разберете. Дали да и върнеш парите или тя да ти доплати и за я вземе… Тя тогава каза, че и е неудобно от жената, аз толкова години я лъжа за парите. Тя много добре знае, че майка ми никога няма да й се скара. Тя винаги я е съжалявала и за това сега не започва дело, срещу нея. И Деси беше ходила при майка ми и била казвала как съм я заплашвал… Тя казва, че съм наскоро съм пуснат от затвора, а аз съм на свобода от 2012 год. Всичко е с цел да изглежда все едно е в голяма опасност. Хората, я гледат такава слабичка, уж наивна, сираче и я съжаляват. Та тя е завлякла и лихваря Бисер Богданов с някакви пари.

Значи заплахи не е имало, така ли?

– Никога не е имало заплахи. Аз съм сериозен, човек имам семейство… Лежал съм в затвора. Внимавам какво правя и какво говоря. Няма как, аз да я карам да става проститутка, тъй като, тя сама си работи това от години. Стой тук на спирката на Рилци и я качват разни мъже. Тук всички знаят, то не е тайна… Тя си има редовни клиенти, стари хора… Тарифата и е 5 лв. Защо ми е на мен да се занимавам с нея… Да, веднъж я питах дали наистина работи, като проститутка, и ако е така защо не почне да се издължава на майка ми… А не съм й казвал, че аз ще я правя такава или да я изкарвам от България.

Обадих се на Деси, й и казах, че съм в къщата на сем. С. да дойде до тях, за да се срещнат очи в очи и да се разберат дали иска другата част от парите или ще върне взетото капаро. Но тя отказа да дойде…

Така ли постъпва човек, който иска да приключи с даден проблем ? Отказа се от защитеното жилище в Перник, отказа работата там и тук в Благоевград. Но приятелят й поиска да й уредим общинско жилище, ако може де! С този, който тя предпочете да замине на море вместо да се срещне с бъдещия си работодател. Приятелят и вече е бивш, отказал се е от нея, като осъзнал, че няма как да я промени.

Питам го…

– Знаеш ли, че е работила, като проститутка и е чакала клиентите си на автобусната спирка в Рилци?

– Да, знам го. Знам че е минала по тоя път. Когато беше с мен не е правила нищо. Имаше това, което й е нужно. Не иска да се занимава вече с глупости. Иска един човек само, но като няма 1 лв. какво да прави, сираче израснало сред пияници, курви и измамници. Никой не се е опитвал да и помогне в живота. Всеки гледа да я наебе за 5 лв. и чао…

Е свърши се с лъжите, измамите, заплахите, проституцията… отиде си един млад човек направил много глупости.

Бог да я прости!

 

 

коментара

Политика

Скандал! Етичната комисия на ГЕРБ нищи : Народният представител Александър Мацурев съсипва местния дребен бизнес с рекет и който не му плаща месечна вноска бива даден на НАП за проверка на физическо лице и ревизия.

Публикувано

на

Скандално отворено писмо до медиите бе разпратено днес.

В писмото се настоява за спешна проверка на новосформираната етична комисия по сигнали срещу депутата от ПП ГЕРБ в Банско Александър Мацурев.

Писмото е адресирано до премиера на България Бойко Борисов, с копия до КПКОНПИ, НАП, и Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Публикуваме писмото без намеса и ангажимент около достоверността на отправените въпроси и оставяме възможност за отношение по него на визирания депутат от ГЕРБ Ал. Мацурев! Подателят е изпратил отвореното писмо от поща, чийто адрес се пази в реакцията.

Дали Етичната комисия към ГЕРБ ще се ангажира да провери подобен сигнал и да отговори на зададените в писмото въпроси на лица е неясно. Ето какво питат в Отворено писмо подателите, търсим връзка с депутата Мацурев, очаквайте подробности.

Отворено писмо

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ
копие:
ДО ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА КОМИСИЯ НА ПП ГЕРБ
ДО ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ НА ПП ГЕРБ
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
ДО КПКОНПИ
ДО НАП
ДО ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ

Уважаеми власт имащи,

моля ви да вземете отношение по няколко въпроса свързани с народния представител Александър Иванов Мацурев – ПЛЕШОГЕЙТ:

1. С какви средства Мацурев /или свързани с него лица/ е придобил следните имоти:

– Стопански двор с фабрика за пелети в гр. Добринище на стойност 150000 евро;

– Склад за строителни материали „Ваджо” на входа на гр. Банско на стойност 300000 евро;

– Кафе сладкарница „21-ви ВЕК” в гр. Добринище на стойност 50000 евро;

– Апартамент в гр. Банско на стойност 60000 евро;

2. Александър Мацурев /или свързани с него лица/ е съдружник с бивш директор на ДАНС – Благоевград в охранителна фирма, която обслужва 90% от нощните заведения в Банско. Сключват се договори след обаждане и заплахи от Мацурев.

3. Александър Мацурев, заедно с Иван Везюв извършват незаконни автомобилни превози, като трансфери от Банско до летище София, така и от град Банско до ски зоната. Пускат непрестанни доноси до ДАИ – Благоевград със списъци на автомобилите на конкурентните превозвачи.

4. Народният представител Александър Мацурев съсипва местния дребен бизнес с рекет и който не му плаща месечна вноска бива даден на НАП за проверка на физическо лице и ревизия. Списъкът с неплащащи е изготвен от Иван Везюв и е внесен в столичното управление посредством Михаил Михайлов, друг съдружник на депутата.

5. Моля да се обърне внимание и на служебните пътувания, нощувки, обучения и т. н., плащани с държавни пари.

Разследването ще продължи и ще изобличим цялата мерзост на Александър Иванов Мацурев!

Молим за съдействие и компетентните органи!, се казва в писмото.

Потърсен за коментар, Александър Мацурев коментира темата така: „Това са поредните спекулации, с които се цели оронване на престижа ми“, категоричен бе той.

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

МИГ-Гоце Делчев-Гърмен-Хаджидимово открива процедура по подбор на проекти по мярка 4

Публикувано

на

                            О Б Я В А

МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ – ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО

ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ

BG16RFOP002-1.017 МИГ – ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ – ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО – МЯРКА 4 „ПОДКРЕПА ЗА РАЗРАБОТВАНЕ И ВНЕДРЯВАНЕ НА ИНОВАЦИИ В МСП“

Оперативна програма: „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020”;

Приоритетна ос 1 : „Технологично развитие и иновации“;

Основна цел на процедурата: Целта на предоставената безвъзмездна финансова помощ е да доведе до повишаване конкурентоспособността на икономиката на територията на МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово чрез насърчаване на разработването и въвеждането в практиката на иновации.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитиечрез приноса на ОПИК 2014 – 2020 за Водено от общностите местно развитие .

1. НАИМЕНОВАНИЕ НА МЯРКАТА ОТ СТРАТЕГИЯТА ЗА ВОМР

Процедура за подбор на проекти № BG16RFOP002-1.017 МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово – Мярка 4 „Подкрепа за разработване и внедряване на иновации в МСП“ от Стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово с два  крайни срока за кандидатстване.

В съответствие с обхвата на Мярка 4 „Подкрепа за разработване и внедряване на иновации в МСП“ от стратегията за ВОМР на територията на МИГ, включваща подкрепа за разработването или внедряването на иновации в предприятията, процедурата е обособена в два елемента, както следва:

Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“

Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“.

2. ДОПУСТИМИ КАНДИДАТИ

Малки или средни предприятия съгласно Закона за малките и средни предприятия (ЗМСП), регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, със седалище и адрес на управление на територията на действие на МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово.

3. ДОПУСТИМИ ПРОЕКТИ И ДЕЙНОСТИ

В рамките на процедурата един кандидат може да подаде проектно предложение по само по един от елементите на процедурата – Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ или  Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“.

ВАЖНО: В случай че един кандидат е подал проектно предложение по двата елемента на процедурата, същото ще  бъде отхвърлено.

Проектните предложения по настоящата процедура следва да съответстват на принципа на ефективност и ефикасност, като допустимите дейности следва да съответстват на целите на оперативната програма и да водят до постигане на специфичната цел и резултати на Инвестиционен приоритет 1.1 „Технологично развитие и иновации“ от Приоритетна ос 1 на ОПИК, при най-адекватното съотношение между очакваните разходи и ползи.

Всички дейности, включени в проектно предложение, следва да са пряко свързани с изпълнението на проекта.

I.А. Допустими дейности по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“:

1. Извършване на приложни научни изследвания, тествания, изпитвания и измервания (вкл. създаване на програми и методики), свързани с разработването на продуктова и/или производствена иновация;

2. Проучване, придобиване и прилагане на резултати от научни изследвания, технологии, know-how, непатентовани открития, права по интелектуална собственост;

3. Защита на интелектуална собственост на национално и международно равнище;

4. Създаване и тестване на прототипи и пилотни линии;

5. Изработване на икономическа оценка, финансова оценка и техническа оценка на разработваната продуктова и/или производствена иновация;

6. Разработване на технологии за производство на продуктова и/или производствена иновация;

7. Изработване на пазарни анализи и проучвания, маркетингови планове за пазарна реализация на продуктова и/или производствена иновация;

8. Организиране на промоционални събития в България, свързани с популяризиране на продуктова и/или производствена иновация;

9. Дейности за информиране и публичност.

ВАЖНО: Проектните предложения, подадения по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ следва да включват минимум една от дейностите по т. 1 – 4, посочени по-горе в т. I. А.

Забележка: В случай, че проектното предложение включва дейности по т. 5. – 8. от т. I.А, те следва да бъдат включени в плана за изпълнение на дейностите по проекта и тяхното изпълнение следва да стартира задължително след приключване на изпълнението и верификацията от страна на УО на дейностите по т. 1. – 4. от т.  I.А.

I. Допустими дейности по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“:

1. Придобиване на ново оборудване, необходимо за внедряване в производството на иновативната продуктова и/или производствена иновация.

2. Придобиване на права на интелектуална собственост върху иновациите, които ще бъдат подкрепяни по процедурата.

3. Придобиване/разработване на специализиран софтуер, необходим за внедряването на иновативната продуктова и/или производствена иновация.

4. Консултантски и помощни услуги в подкрепа на иновациите.

Забележка: „Консултантски услуги в подкрепа на иновациите“ означава консултиране, подпомагане и обучение в областта на трансфера на знания, придобиването, защитата и експлоатацията на нематериални активи, използването на стандарти и на правилата, които ги уреждат; „помощни услуги в подкрепа на иновациите“ означава осигуряване на бази данни, библиотеки, пазарни проучвания, лаборатории, етикети за качество, изпитване и сертифициране с цел разработване на по-ефективни продукти, процеси или услуги.

5. Дейности за информиране и публичност.

Проектното предложение следва да включва минимум една от дейностите, посочени в т.1, т.2 и т.3.

ВАЖНО! Включването на дейности само за консултантски и помощни услуги в проектното предложение, подавано по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ на настоящата процедура е НЕДОПУСТИМО.

Кандидатите за безвъзмездна финансова помощ могат да представят проектни предложения по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ на настоящата процедура, включващи комбинация от „Инвестиции” (дейности по т.1 – т.3 от т. I.Б) и „Услуги” (дейности по т. 4 от т. I.Б), като включването на „Инвестиции” (дейности по т.1 – т.3 от т. I.Б) е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Включването само на дейности „Услуги” (дейности по т. 4 от т. I.Б) е НЕДОПУСТИМО.

Пълният набор от мерки за информиране и публичност (визуализация), които бенефициентите трябва да прилагат при изпълнение на проекти, финансирани от ЕСИФ, се съдържа в „Единния наръчник на бенефициента за прилагане на правилата за информация и комуникация“ 2014-2020, който може да бъде намерен на интернет страницата на Управляващия орган:

http://www.opcompetitiveness.bg/module3.php?menu_id=359

4. ПЕРИОД ЗА ПРИЕМ И НАЧИН НА  ПОДАВАНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Първият краен срок за подаване на проектните предложения е 02.09.2019 г., 16:00 часа.

Вторият краен срок за подаване на проектните предложения е 30.12.2019 г., 16:00 часа.

(Приемът по втори краен срок за подаване на проектни предложения ще се проведе в случай, че са налични остатъчни средства по съответните елементи на процедурата, от първия краен срок за подаване на проектни предложения).

Всяко проектно предложение, което е подадено след първия краен срок за кандидатстване, но преди изтичане на втория краен срок за кандидатстване, ще се счита подадено в рамките на втория краен срок.

Всяко проектно предложение, което е подадено след втория краен срок за кандидатстване, ще бъде отхвърлено и няма да бъде разглеждано по процедурата.

Място на подаване на проектните предложения: Подаването на проектно предложение по настоящата процедура се осъществява изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН2020) единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

5. БЮДЖЕТ НА ПРИЕМА

В съответствие с разпоредбите на чл.42, ал.4 от ПМС 161 от 4 юли 2016г. процедура BG16RFOP002-1.017 МИГ Гоце Делчев Гърмен – Хаджидимово – Мярка 4 „Подкрепа за разработване и внедряване на иновации в МСП“ е с два срока за кандидатстване.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) по процедурата е 352 049,40лв.  За настоящата процедура за подбор на проекти процента на съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) е 85%, а финансирането от националния бюджет се равнява на 15%.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде разпределен между двата елемента на процедурата и двата крайни срока за подаване на проектни предложения, както следва:

Първи краен срок:

Общият размер на БФП в размер на 352 049,40 лева (левовата равностойност на 180 000 евро), разпределени както следва:

Общ размер на безвъзмездната финансова помощ

Средства от Европейския фонд за регионално развитие

Национално съфинансиране

352 049,40 лв.

180 000 евро

100 %

299 241,99 лв.

153 000 евро

85%

52 807,41 лв.

27 000 евро

15%

Размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

Средства отЕвропейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) по Елемент А„Разработване на продуктови и/или производствени иновации от

предприятия“ по процедурата

Национално съфинансиране по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

195 583,00 лв.

100 %

166 245,55 лв.

85%

29 337,45  лв.

15%

Размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

Средства отЕвропейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от

предприятия“ по процедурата

Национално съфинансиране по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

156 466,40 лв.

100 %

132 996,44 лв.

85%

23 469,96  лв.

15%

Втори краен срок: Ще се използват остатъчни средства по съответните два елемента на процедурата след приключване на първия прием, в случай че е наличен свободен финансов ресурс.

Общият размер на БФП по настоящата процедура съответства на предвиденият общ размер на безвъзмездната финансова помощ по мярка 4 “ Подкрепа за разработване и внедряване на иновации в МСП“ от СВОМР. МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово си запазва правото да не предостави изцяло посочената по-горе сума при недостатъчен брой качествени предложения, отговарящи на предварително зададените критерии.

Всяко проектно предложение, което е подадено след първия краен срок за кандидатстване, но преди изтичане на втория краен срок за кандидатстване, ще се счита подадено в рамките на втория краен срок.

Всяко проектно предложение, което е подадено след втори срок за кандидатстване, ще бъде отхвърлено и няма да бъде разглеждано по процедурата.

ВАЖНО:

Кандидатите имат право да подадат само едно проектно предложение. При подаване на повече от едно проектно предложение от един и същ кандидат се разглежда само последното проектно предложение в рамките на съответния краен срок, в който кандидатът за пръв път е подал проектно предложение за участие по процедурата, като предходните проекти се считат за оттеглени. При така посоченото следва, че ако проектно предложение на даден кандидат не е одобрено за финансиране, същото не може да бъде подавано отново в рамките на следващ краен срок, тъй като това ще доведе до подобряване на качеството на проектното предложение и нарушаване на принципите по чл.29 от ЗУСЕСИФ.

6. МИНИМАЛЕН И МАКСИМАЛЕН РАЗМЕР НА ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ, ПРЕДОСТАВЯНА ЗА ПРОЕКТ

Минималните и максимални размери на безвъзмездната финансовата помощ за конкретен проект и на общите допустими разходи за конкретен проект, независимо по кой от двата елемента на процедурата: Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ или Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ е подаден, са:

Минимален и максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за конкретен проект:

Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

Максимален размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

30 000 лева

(15 338,76 евро)

195 583,00 лева

(100 000 евро)

Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

Максимален размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

30 000 лева

(15 338,76 евро)

156 466,40  лева

(80 000,00 евро)

Максималният размер на общите допустими разходи за всеки проект е в рамките на 391 166 лева (200 000 евро).

Максимален размер на помощта при приложим режим „de minimis“ съгласно Регламент (ЕС) № 1407/2013.

Максималният интензитет  на  безвъзмездната финансова помощ (БФП) е до 90 % от общата стойност на допустимите разходи по проекта.

7. ЛИЦЕ/А ЗА КОНТАКТ И МЯСТО ЗА ДОСТЪП ДО ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ

Лице за контакт: Тереза Вакареева,  mig_gotsedelchev@abv.bg, 0893 66 17 67;

Пълният пакет документи за кандидатстване са публикувани на следните интернет адреси:

https://eumis2020.government.bg;

на интернет страницата на Сдружение „МИГ – Гоце Делев – Гърмен – Хаджидимово“ – http://www.mig-gotsedelchev.com/;

Проектните предложения по настоящата процедура за подбор на проекти, следва да бъдат подадени само по електронен път като се използва Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) – https://eumis2020.government.bg.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ